VIDEO. Schimb dur de replici între reprezentanții Israelului și Palestinei la reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Data actualizării: Data publicării:
ambasadorul israelului la ONU se adreseaza prin videoconferinta la reuniunea de urgenta a consiliului de securitate aratand poza unei tinere de origine araba din israel ucisa de o racheta Hamas
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, intervine prin videoconferință la reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU arătând fotografia unei tinere de orgine arabă din Israel care a fost ucisă de o rachetă trasă de Hamas Foto: Profimedia

Situaţia conflictului reaprins între Israel și palestinieni a fost discutată duminică în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, care s-a reunit pentru a treia oară într-o săptămână, fără să ajungă însă la o concluzie. Nu au lipsit, în schimb, atacurile între reprezentanţii Israelului şi Palestinei. 

Ambasadorul israelian în SUA şi la ONU, Gilad Erdan, a acuzat mişcarea palestiniană Hamas că a premeditat un război cu Israelul şi că doreşte să preia puterea în Cisiordania.

„Hamas atacă civilii, Israelul îi ţinteşte pe teroriști. Israelul depune toate eforturile ca să evite victime civile, Hamas face tot posibilul să ucidă cât mai mulţi civili. Israelul vede o tragedie în fiecare victimă din rândul civililor. Hamas vede în fiecare civil israelian mort o victorie în campania sa jihadistă”, a acuzat Gilad Erdan, ambasadorul israelian la ONU.

El a cerut Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacurile cu rachetă și a explicat că țara sa nu are altă opţiune decât să răspundă atacurilor palestinienilor pentru a le opri. 

Replica a venit de la Riyad al-Malki, ministrul de externe palestinian.

„Israelul este o putere ocupantă, colonială. Orice evaluare a situației care nu ține cont de acest fapt fundamental este părtinitoare. Nu suntem doi vecini care trăiesc în pace. Israelul este hoțul înarmat care a pătruns în casa noastră și ne terorizează familia. Ne distruge casele şi îi subjugă pe oameni, generație după generație”, a acuzat șeful diplomației palestiniene.

Confruntările din Orientul Mijlociu trebuie să înceteze imediat deoarece riscă să declanşeze „o criză de securitate şi umanitară incontrolabilă” în regiune, avertizase duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate.

„Masacrul a continuat astăzi. Acest ciclu fără sens de vărsare de sânge, de teroare şi distrugere trebuie să înceteze imediat”, a insistat responsabilul ONU în cursul acestei sesiuni desfăşurate prin videoconferinţă şi la care au participat mai mulţi miniştri, inclusiv cel palestinian.

Armistițiul se va mai lăsa însă așteptat în conflictul dintre Israel și gruparea Hamas. A spus-o chiar premierul Benjamin Netanyahu, care le-a promis israelienilor că armata îi va ataca pe militanţii jihadişti atât timp cât va fi necesar. Discursul a venit duminică, la o săptămână de la debutul luptelor şi în cea mai sângeroasă zi a confruntărilor, în care au murit aproape 50 de palestinieni. Numărul total al victimelor în ambele tabere se apropie, astfel, de 200, între care cel puțin 10 sunt israelieni. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri