VIDEO. „Singurul sunet este al bebelușilor care plâng”. Sursă irakiană: soțiile jihadiștilor ISIS își abandonează copiii pe străzile din Mosul

Data actualizării: Data publicării:
sunetul
VIDEO. „Singurul sunet este al bebelușilor care plâng”

Luptele dintre Coaliția susținută de SUA și jihadiștii ISIS au transformat orașul vechi al metropolei Mosul într-un enorm cimitir de ruine. Operațiunile de căutare a supraviețuitorilor ne oferă mărturii cutremurătoare.

Coaliția internațională a anunțat recent victoria istorică împotriva grupării teroriste în Mosul, după nouă luni de bătălii intense. Însă militarii irakieni mai trebuie să reia controlul asupra a cel puțin trei zone importante și în continuare lupta contra teroriștilor reprezintă o provocare.

Jonathan Beale, corespondentul BBC din orașul irakian, urmărește îndeaproape căutarea supraviețuitorilor. Un videoreportaj realizat de jurnalistul britanic prezintă o urmare dramatică a conflictului: copiii ai căror părinți au fost uciși.

„Acesta este un orfan al bătăliei pentru Mosul”, spune un medic, hrănind cu seringa un copil distrofic care nu pare a avea mai mult de 2 ani. Doctorii italieni, „care au reușit să îl țină în viață”, l-au numit Merino. Mulți alți copii precum Merino sunt pierduți sub dărâmăturile orașului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Căpitanul Osama al Saady, medic al armatei irakiene, are următoarea explicație pentru numărul mare de orfani: „Primim o mulțime de orfani. Nu știu exact ce se întâmplă acolo, dar cred că ISIS, sau femeile lor, după ce soții lor sunt uciși, fug cu mâinile goale și își lasă copiii în urmă”.

Pe străzile din Mosul pot fi văzuți zeci de oameni în căutare de adăpost, persoane care, în drumul lor, „îi iau cu ei și pe copiii altora”.

„Sunt zeci de femei și copiii care caută protecție. Și nu este doar oboseala războiului la mijloc, ci și lipsa hranei și a apei”, relatează reporterul BBC, indicând spre un grup așezat la umbra unei case rămasă în picioare. 

„Și dacă asculți cu atenție, singurul sunet pe care îl poți auzi este cel al bebelușilor care plâng”, mai spune în filmare Jonathan Beale.

Militanţii organizaţii teroriste Statul Islamic au anunţat că liderul mişcării, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit.

Membrii ISIS au dat publicităţii un comunicat în care au anunţat că liderul lor a murit şi că numesc un nou calif. Deocamdată nu este clar cine este noul lider ISIS.

Liderul Abu Bakr al-Baghdadi a fost declarat mort în repetate rânduri în ultimii trei ani, adică după ce a proclamat califatul Statului Islamic din Siria şi Irak din Marea Moschee al-Nuri de la Mosul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri