VIDEO. SUA, proteste. Manifestanții au dărâmat o statuie și au lovit-o cu picioarele

Data publicării:
confederate-statue-north-carolina-tw1

O manifestaţie paşnică, organizată în semn de solidaritate faţă de Charlottesville, în Virginia, a avut loc luni, iar participanţii au dat jos de pe soclu o statuie confederată la Durham, în North Carolina, relatează CNN, potrivit News.ro.

Manifestanţi s-au adunat la fostul palat de justiţie din comitatul Durham, în jurul Monumentului soldaţilor confederaţi. Acest monument, inaugurat în 1924, înfăţişează un militar cu o puşcă, pe un pilon de beton. Pe pilon este gravat mesajul „În memoria băieţilor care purtau gri”.

În cursul mitingului, o persoană s-a căţărat pe o scară şi a legat o frânghie de partea de sus a statuii, în timp ce mulţimea scanda „Noi suntem revoluţia”.

Participanţi la miting au tras de frânghie şi au izbucnit în urale când statuia a căzut la pământ. Mai multe persoane s-au năpustit asupra statuii, pe care au lovit-o cu picioare şi au scuipat-o.

„Rasismul şi violenţele soldate cu morţi la Charlottesville sunt inacceptabile, însă există o modalitate mai bună de a îndepărta aceste monumente”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter guvernatorul statului North Carolina Roy Cooper.

Din New York şi până în Indiana şi California, numeroase manifestaţii au fost organizate, începând de sâmbătă încoace, după ce Heather Heyer a fost ucisă la Charlottesville în timp ce participa la o contramanifestaţie faţă de o adunare a naţionaliştilor albi. Mulţi manifestanţii s-au contactat pe Facebook şi au îndemnat la mitinguri.

„Protest de urgenţă - solidarizaţi-vă cu Charlottesville”, se poate citi pe pagina dedicată mitingului de la Durham.

Mesajul se încheie cu îndemnul „Daţi jos toate statuluile confederate ale supremaţiei (albilor) acum!”.

Poliţia din Durham a anunţat că nu s-au operat arestări, deoarece incidentul a avut loc pe proprietatea comitatului.

Muncitori în construcţii au dat jos luni, la Gainesville, în Florida, cu aprobarea comitatului, o statuie confederată intitulată „Old Joe”.

Statuia se afla în exteriorul sediului Administraţiei comitatului Alachua de peste 100 de ani.

Dezvelit în 1909, monumentul înfăţişează un militar, cunoscut drept „Old Joe”, care stă cu puşca în mână.

Comitatul Alachua lucra la îndepărtarea statuii de ceva timp şi căuta un loc în care să o mute.

„În mai 2017, Consiliul comisarilor comitatului Alachua a luat decizia să mute statuia, stabilind că nu crede că locul în care se afla, în faţa sediului Administraţiei comitatului Alachua este potrivit une statui, având în vedere că este o zonă publică aglomerată”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al comitatului, Mark Sexton.

Însă căutarea unei organizaţii care să preia statuia confederată a blocat mutarea. Două organizaţii au refuzat propunerea consiliului de a prelua statuia „Old Joe”, după care Fiicele Confederaţiei au acceptat să o mute.

viewscnt

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri