VIDEO. Un cetățean australian, bătut și răpit de talibani: „Nu sunt afgan. Nu ai voie să mă lovești”. Și familia sa a avut de suferit

Data actualizării: Data publicării:
australian bătut de talibani
Un cetățean australian a fost bătut și răpit de talibani în timp ce încerca să fugă din Afganistan. Foto: Captură ecran/Twitter

Un cetățean australian a fost bătut și răpit de talibani în timp ce încerca să fugă din Afganistan. Bărbatul a fost eliberat după rugămințile insistente ale familiei sale și se ascunde în continuare în Kabul, în timp ce soția și fratele său sunt în Australia, scrie The Guardian. Potrivit unui apropiat al victimei, și alți membri ai familiei sale au fost răpiți de talibani, iar femeile au fost și ele bătute cu cruzime.

Într-o filmare realizată chiar de el, bărbatul apare lovit, cu sânge care i se scurge pe față, din cauza rănilor de la cap. „M-au lovit. Sunt cetățean australian. M-au lovit”, spune acesta.

În fundal pot fi văzuți talibani înarmați cu AK47s. La un moment dat, un bărbat se apropie de el încercând să-i smulgă din mână camera și urlă la el să oprească imediat filmarea.

Încercând să se îndepărteze de talibani, australianul continuă să filmeze și să vorbească în limba engleză: „Asta mi s-a întâmplat în timp ce traversam aeroportul”. Apoi se aud focuri de armă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Talibanii i-au răpit și apropiații

Bărbatul face parte din Hazara, o minoritate etnică și religioasă care a fost persecutată de către talibani decenii de-a rândul. În timp ce zeci de mii de oameni încearcă să ajungă la aeroportul din Kabul, în ciuda avertismentelor, au apărut tot mai multe relatări potrivit cărora membrii acestei minorități au devenit ținte predilecte pentru talibani care le refuză accesul la aeroport.

Un prieten de familie din Sydney și membru al minorității a reușit să vorbească cu fratele bărbatului din imagini, acesta confirmând incidentul: „Talibanii l-au răpit pe el și pe unii membri ai familiei sale. Femeile au fost și ele bătute de talibani”.

După câteva ore, talibanii l-au eliberat, odată cu restul familiei. Cu toate acestea, accesul la aeroportul internațional din Kabul le-a fost interzis, aceștia ascunzându-se undeva în capitala afgană.

Prietenul de familie din Sydney a declarat pentru Guardian că este practic imposibil să treacă de punctele de control ale talibanilor.

În plus, ca urmare a incidentului, bărbatul este mult prea speriat pentru a-și mai asuma riscuri, fără o oarecare protecție a forțelor de securitate.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri