Viitoarea super-putere militară a Europei. Polonia investește masiv într-o armată mai mare decât a Germaniei (Politico)

Data publicării:
soldati polonezi
Polonia investește masiv într-o armată mai mare decât a Germaniei (Politico). FOTO: Profimedia Images

Varșovia și-a îndreptat atenția spre Coreea de Sud pentru acorduri privind achiziția de arme, pe motiv că echipamentele militare de acolo sunt mai ieftine decât alternativele americane și europene și se produc mai rapid. Acordurile vin în contextul în care în urmă cu câteva luni, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, promitea că țara sa va avea „cea mai puternică forță terestră din Europa”. Iar asta e pe cale să se întâmple, scrie Politico.

După ce o rachetă a căzut săptămâna trecută într-un oraș de graniță și a ucis două persoane, unii lideri europeni s-au îngrijorat cu privire la modul în care va reacționa guvernul de dreapta al Poloniei, precum și la faptul că Rusia ar fi putut comanda atacul. Varșovia a tratat situația cu calm și a așteptat rezultatul anchetei declanșate. Acest calm este fundamentat pe faptul că Polonia are ceea ce este probabil cea mai bună armată a Europei. Și va deveni și mai puternică, scrie Politico.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu fie nevoită să lupte doar datorită puterii sale”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki în ajunul Zilei Independenței Poloniei.

La rândul său, aliatul Varșoviei, SUA, confirmă rolul de lider militar jucat de Polonia în Europa de Est și nu numai: „Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a declarat un înalt oficial al armatei americane din Europa, invocând rolul crucial pe care Polonia l-a jucat în sprijinirea Ucrainei și în consolidarea apărării NATO în țările baltice. În timp ce Germania, în mod tradițional aliatul cheie al Americii în regiune, rămâne un element cheie ca centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului despre cum să-și revitalizeze armata și lipsa unei culturi strategice i-au împiedicat eficiența ca partener, a spus oficialul.

Varșovia a anunțat că își va crește cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO după ce a epuizat un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.  

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cea mai puternică forță terestre din Europa”. 

Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 actuali ai Germaniei.

În prezent, armata Poloniei are aproximativ 150.000 de oameni, 30.000 aparținând unei noi forțe de apărare teritorială înființată în 2017.  

Spre deosebire de Germania, care se luptă să atragă noi trupe, în Polonia există interes pentru recrutare. „Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece a trebuit să lupte pentru libertatea lor”, a declarat Gustav Gressel, fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, în prezent consilier în Consiliul European pentru Relații Externe. „În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze”.

Cu toate acestea, rămâne în discuție cum se va traduce puterea militară a Poloniei în influență politică în Europa. Lupta dintre Varșovia și Bruxelles din cauză că UE consideră că Polonia nu respectă statul de drept a afectat reputația țării în blocul comunitar.  

Singurul lucru asupra căruia partidele politice în opoziție din Polonia sunt de acord este necesitatea întăririi armatei. În timp ce preocupările cu privire la Rusia au stimulat acest impuls, Varșovia este, de asemenea, îngrijorată de situația de la Washington. Spre deosebire de majoritatea restului UE, însă, îngrijorarea lor nu este că Donald Trump se va întoarce ca președinte, ci că nu o va face. În ciuda cooperării din ce în ce mai puternice dintre armata ucraineană și cea poloneză în ajutorul Ucrainei, actuala conducere a Poloniei rămâne neîncrezătoare în președintele Joe Biden, care, în calitate de candidat, s-a referit la guvernul țării ca fiind „totalitar”. Chiar dacă Washingtonul a salutat angajamentele Poloniei în ceea ce privește cheltuielile de apărare, există, de asemenea, întrebări dacă Varșovia va ajunge să se îndrepte spre Coreea de Sud pentru unele dintre cele mai mari achiziții ale sale.

Polonia a semnat în această primăvară un acord de 4,9 miliarde de euro pentru 250 de tancuri Abrams din SUA – un înlocuitor rapid pentru cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina. Forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane și în 2020 Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. Dar punctul central al recentelor sale cheltuieli militare a fost Coreea, unde a semnat o serie de acorduri pentru cumpărarea de tancuri, avioane și alte arme.

Până acum, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, site de știri și analize de tehnologie militară. Ofertele includ 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. Apetitul Poloniei pentru arme noi este și mai mare. În completarea livrărilor imediate, coreenii sunt așteptați să furnizeze 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9.

Achizițiile sunt o lovitură pentru președintele francez Emmanuel Macron care, vorbind de „autonomie strategică”, își imagina o Europă care este capabilă să se apere cu armele proprii, scrie Politico.

Liderii polonezi nu au ascuns însă că presiunea Europei asupra Poloniei cu privire la reformele sale controversate în justiție a jucat un rol esențial în deciziile de a face achiziții de la Seul. Deși nimeni nu pune la îndoială ambiția Poloniei, unii se întreabă de fezabilitatea acesteia și de motivele politice care stau la baza acestui impuls. 

„Avem nevoie de tancuri și obuziere, dar avem nevoie de atât de multe din punct de vedere strategic și operațional? Nu e clar motivul pentru care ministerul a anunțat brusc toate aceste acorduri”, a declarat generalul de armată în retragere Stanisław Koziej, fost șef al Biroului de Securitate Națională al Poloniei.

Având în vedere importanța securității pentru electoratul polonez, mulți bănuiesc că PiS (partidul aflat la putere în Polonia) face investiții militare cu atenția îndreptată spre alegerile de anul viitor, deoarece partidul își pierde din popularitate, potrivit sondajelor de opinie. În timp ce economia Poloniei a fost robustă în ultimii ani, nivelul cheltuielilor militare planificate este fără precedent și pune presiune pe bugetul țării.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri