Viktor Orban acuză condiționarea fondurilor UE de sancțiunile impuse Rusiei: „Noi nu vom face asta”

Data publicării:
viktor orban cu mana la gura in fata unui microfon
Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană că îngheaţă din motive strict politice fondurile europene alocate ţării sale. Foto: Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia Europeană că îngheaţă din motive strict politice fondurile europene alocate ţării sale. Printre motivele pentru care CE sancționează Ungaria, Orban a enumerat opoziţia Budapestei faţă de primirea migranţilor şi faţă de sancţiunile europene impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

„În câteva subiecte fundamentale există divergenţe de opinie între Comisia Europeană şi Ungaria (...) şi de aceea (executivul comunitar) nu agreează guvernul ungar”, astfel că „birocraţii de la Bruxelles” amână în cazul Ungariei aplicarea planului de relansare post-pandemie „din motive politice evidente”, a declarat Orban în interviul săptămânal acordat postului de radio Kossuth, potrivit AFP și MTI, preluate de Agerpres.

Bruxellesul „cere deschiderea frontierelor noastre pentru migranţi, dar noi nu vom face asta, introducerea propagandei lor sexuale în şcolile noastre, dar la fel nu o vom face, şi ne mai cere sprijinul necondiţionat pentru sancţiuni (împotriva Moscovei) şi pentru război (în Ucraina), dar nici pe aceasta nu o vom face”, a indicat premierul ungar.

Însă „chiar dacă birocraţii de la Bruxelles sunt incorecţi faţă de Ungaria punându-i mereu noi condiţii, trebuie să ne străduim să ajungem la un acord” cu Comisia Europeană, a admis el mai departe.

Ungaria „şi-a atins mereu obiectivele naţionale”

Cât despre refuzul său de a susţine planul european prin care Ucraina ar urma să primească din partea UE un ajutor financiar de 18 miliarde de euro, refuz catalogat la Bruxelles drept „şantaj”, Orban a reafirmat că se opune acestei iniţiative pentru că ea presupune constituirea unui nou împrumut comun făcut de UE, aşadar preferă să ofere Ucrainei pe bază bilaterală partea din acest ajutor ce ar reveni Ungariei.

În ce priveşte sancţiunile contra Rusiei, premierul ungar consideră ce cele opt pachete de sancţiuni adoptate până în prezent de UE au eşuat în atingerea obiectivului, provocând în schimb pagube economice blocului comunitar. Ungaria „şi-a atins mereu obiectivele naţionale” în negocierea acestor sancţiuni, „aşadar suntem încrezători când mergem la următoarea rundă de dezbateri asupra celui de-al 9-lea pachet” de sancţiuni, a mai spus Orban, adăugând că şi acum Ungaria îşi va apăra interesele.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană le-a propus miercuri statelor UE, care trebuie să se pronunţe până pe 19 decembrie, suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei şi a celor 5,8 miliarde de euro ce revin acestei ţări sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei.

Comisia Europeană a validat planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei care permite accesarea celor 5,8 miliarde, dar pentru eliberarea fondurilor a transmis Budapestei o listă cu 27 de condiţii, descrise ca măsuri de combatere a corupţiei sau reforme pentru asigurarea independenţei justiţiei.

Cu două zile înaintea interviului dat vineri de Orban, negociatorul său în relaţia cu Bruxellesul, Tibor Navracsics, se arătase totuşi optimist.

„Vom aplica măsurile suplimentare cerute, iar în 2023 nu avem îndoieli că vom reuşi să convingem Comisia”, a declarat acesta.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri