Viktor Orban, după ce a blocat ajutorul militar al UE pentru Ucraina: „Bieții ucraineni n-au cum să câștige pe câmpul de luptă”

Data actualizării: Data publicării:
Belgium, Brussels: Viktor Orban, Hungarian Prime Minister
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat, marți, la Forumul Economic din Qatar, că Ucraina nu poate câștiga războiul. Orban, un apropiat al lui Vladimir Putin, a blocat ajutorul militar suplimentar al Uniunii Europene pentru Ucraina, decizie pe care ministrul german Apărării, Boris Pistorius, a criticat-o, marți.

Prezent la Forumul Economic din Qatar, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că invazia rusă este rezultatul „unui eșec al diplomației”. El a adăugat: „Este evident că rezolvarea pe câmpul de luptă nu funcționează”, insistând că Ucraina nu poate câștiga.

„Privind la realitate, privind cifrele, privind împrejurimile, privind faptul că NATO nu este pregătită să trimită trupe, este evident că bieții ucraineni n-au cum să câștige pe câmpul de luptă. Aceasta este părerea mea... Escaladarea ar trebui oprită și ar trebui să argumentăm în favoarea păcii și a negocierilor”, a declarat premierul maghiar, potrivit The Guardian.

Orbn a spus că, după o încetare a focului, va trebui să existe un nou acord de securitate cu Rusia.

„Este evident că, fără Statele Unite, nu există o arhitectură de securitate pentru Europa. Și acest război nu poate fi oprit decât dacă rușii pot face un acord cu Statele Unite. Ca european, nu sunt mulțumit de asta. Dar este singura cale de ieșire”, spune acesta.

Între timp, Budapesta blochează ajutorul militar suplimentar al Uniunii Europene pentru Ucraina. Este vorba în mod special de o creştere a Facilităţii Europene pentru Pace (EPF), un fond interguvernamental ce despăgubeşte ţările UE care oferă ajutor militar partenerilor blocului.

Acţiunea vine după ce Ucraina a inclus OTP, cea mai mare bancă din Ungaria, într-o listă a susţinătorilor invaziei Rusiei, stârnind indignare la Budapesta.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta a anunţat luni că Ungaria va respinge noul ajutor militar până când banca OTP nu este scoasă de pe listă.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a criticat blocarea ajutorului militar suplimentar pentru Ucraina de către Ungaria, marţi, la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor apărării din UE, informează agenţia DPA.

Pistorius s-a declarat „oarecum dezamăgit sau iritat de comportamentul prietenilor maghiari” pentru blocarea ajutorului.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri