Vladimir Putin spune că nu vrea un conflict cu Ucraina și Occidentul, dar cere garanții de securitate „imediat”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin răspunde întrăbărilor publicului
Preşedintele rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin spune că Rusia vrea să evite conflictul cu Ucraina și Occidentul, dar că are nevoie de garanții de securitate, relatează Reuters.

„Nu este alegerea noastră, nu vrem acest lucru”, a spus Putin la conferința de presă anuală, întrebat despre posibilitatea unui conflict cu Ucraina.

„Trebuie să ne gândim să ne asigurăm perspectivele de securitate nu doar pentru azi şi pentru săptămâna viitoare, ci pentru viitorul apropiat. Voi sunteţi cei care trebuie să ne oferiţi garanţii imediate, acum. Şi nu să prelungiţi negocierile decenii la rând”, a adăugat Putin, într-un mesaj pentru liderii occidentali.

El a adăugat că Rusia a primit un răspuns în general pozitiv la propunerile sale privind garanţiile de securitate pe care le-a prezentat Statelor Unite în această lună şi că negocierile pe această temă vor demara la începutul anului viitor la Geneva.

„Pentru moment, observăm o reacţie pozitivă, partenerii noştri americani ne-au spus că sunt pregătiţi să înceapă această discuţie, aceste negocieri, la începutul anului la Geneva. Sper că evoluţia situaţiei va continua pe această cale”, a spus el, potrivit Agerpres.

Totodată, Putin a calificat orice fel de extindere viitoare a NATO drept „inacceptabilă” pentru Rusia. „Am abordat direct subiectul conform căruia nu trebuie să mai existe nicio mişcare viitoare a NATO către est, mingea este în terenul lor, trebuie să ne răspundă într-un fel”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri