Vladimir Putin susţine că nu e ţar, în contextul reformei care îi va permite să rămână la Kremlin până în 2036

Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut că nu este ţar, în contextul reformei constituţionale care îi va permite să rămână la Kremlin până în 2036, transmite joi agenţia TASS, preluată de AFP.

"Nu are nicio legătură cu realitatea", a declarat Putin într-o înregistrare realizată în februarie, când s-au împlinit 20 de ani de când este la putere. El a respins imaginea care i se atribuie adesea, argumentând: "Lucrez în fiecare zi, nu domnesc. Ţar este cel care se aşează, priveşte de sus şi zice 'Eu poruncesc, iar ei îndeplinesc porunca', în timp ce încearcă o pălărie şi se priveşte în oglindă".

Întrebat dacă intenţionează să rămână la putere după 2024, când îi expiră actualul mandat, preşedintele a răspuns că ruşii trebuie să decidă. "Cea mai importantă, din principiu, este atitudinea majorităţii cetăţenilor acestei ţări. Este o problemă de încredere", a spus el.

"Ţarul a spus că nu este ţar", a reacţionat imediat Alexei Navalnîi, principalul opozant al puterii de la Moscova, printr-un mesaj pe Twitter.

Putin a lansat în ianuarie o reformă constituţională la care s-a adăugat în martie - spre surprinderea generală, apreciază AFP - un amendament care îi permite să rămână preşedinte încă două mandate, fiindcă cele de până acum nu vor mai fi luate în considerare. Conform legislaţiei actuale, şeful statului rus nu poate fi ales de mai mult de două ori consecutiv.

Reforma, contestată de opoziţie, va trebui adoptată printr-un "vot popular" programat pe 22 aprilie.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri