Volodimir Zelenski afirmă că la Mariupol au fost uciși zeci de mii de oameni și cere ajutor militar sud-coreean

Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresându-se parlamentarilor din Seul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresându-se parlamentarilor din Seul. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că forţele ruse au ucis la Mariupol zeci de mii de oameni și le-a cerut sud-coreenilor arme de luptă pentru a se apăra de invadatorii ruși, transmite Reuters.

Într-un discurs transmis prin legătură video în parlamentul de la Seul, Zelenski a cerut Coreei de Sud orice ajutor militar pe care îl poate oferi.

Mariupolul a fost distrus, sunt zeci de mii de morţi. Cu toate acestea, ruşii nu îşi opresc ofensiva, a susţinut liderul de la Kiev, citat de Agerpres.

Reuters notează că confirmat distrugerile pe scară largă din oraşul-port de la Marea Azov, dar nu a reuşit să verifice exactitatea estimării numărului de morţi.

Zelenski nu a specificat ce arme ar dori de la Coreea de Sud, dar a arătat că această ţară are multe tipuri de armament care ar putea nu doar să salveze vieţi în Ucraina, ci şi să împiedice Rusia să atace alte ţări.

Ucraina are nevoie de diferite tehnologii militare, de la avioane la tancuri, a spus el. Coreea de Sud ne poate ajuta", a adăugat Zelenski.

Rusia amenință Europa, nu doar Ucraina și nu se va opri decât dacă este forțată să se oprească. Rusia a distrus sute de piese din infrastructura cheie a Ucrainei, inclusiv cel puțin 300 de spitale, a mai transmis președintele ucrainean. 

Zeci de mii de soldați ruși sunt adunați pentru următoarea ofensivă. Ucraina are nevoie de mai mult ajutor dacă vrea să supraviețuiască războiului”, și-a încheiat mesajul președintele Zelenski.

Mesajul vine după ce ministrul sud-coreean al Apărării, Suh Wook, a discutat telefonic vineri cu omologul său ucrainean, Oleksi Reznikov, la solicitarea acestuia.

Reznikov a mulţumit pentru ajutorul umanitar şi alimente şi a cerut Coreei de Sud să trimită în Ucraina arme antiaeriene, a comunicat luni Ministerul Apărării de la Seul. 

Potrivit armatei ucrainene, după retragerea din nordul Ucrainei, Rusia își continuă pregătirile pentru o ofensivă de anvergură în estul Ucrainei și continuă să asedieze orașul Mariupol

„Principalele eforturi ale invadatorilor ruşi continuă să se concentreze pe capturarea Mariupolului, ofensiva în zona oraşului Izium şi spre zona Doneţk”, menţiona Statul Major Ucrainean într-un raport de săptămâna trecută

Citește și: La Mariupol, morții sunt lăsați la marginea drumului și acoperiți cu pături. O femeie evacuată povestește despre iadul lăsat în urmă

Ruşii, acuzaţi că folosesc crematorii mobile şi „brigăzi speciale” care adună cadavrele, pentru a şterge dovezile crimelor din Mariupol

Situația în Mariupol, aflat sub asediul trupelor ruse, este dezastruoasă. Peste 160.000 de oameni sunt blocați acolo și nu mai au hrană, apă sau medicamente. Trăiesc în adăposturi subterane, fără căldură și electricitate. Primarul a declarat recent că cel puțin 5.000 de oameni au fost uciși în atacuri. 

De asemenea, au apărut indicii că Rusia foloseşte crematorii mobile şi „brigăzi speciale” pentru a şterge dovezile crimelor de război făcute de militarii ruşi în Mariupol. Conform consiliului local din Mariupol, armata rusă foloseşte „brigăzi speciale” care adună şi incinerează cadavrele civililor ucişi.

„Tot oraşul nostru a devenit un lagăr al morţii”, a adăugat primarul Mariupolului. Zeci de mii de civili ar fi murit în Mariupol, conform consilierilor locali din localitate.

De altfel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercurea trecută că Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde "miile" de victime din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei asupra căruia continuă atacurile şi bombardamentele. 

Ulterior, pe rețelele sociale au apărut imagini cu oamenii din Mariupol, care formează cozi uriaşe în faţa centrelor comerciale, unde aşteaptă cu orele pentru a face rost de mâncare. De o lună, locuitorii din Mariupol se ascund în subsoluri, nu mai au apă şi electricitate, în timp ce ruşii îi acuză pe aşa-zişii naţionalişti ucraineni pentru catastrofa umanitară din oraş.

Citește și: Rușii încearcă să-i înfometeze pe oamenii din Mariupol ca să-i oblige să se predea, spun oficiali ucraineni

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri