Volodimir Zelenski cere NATO garanţii de securitate înainte de aderare

Data publicării:
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski susține un discurs la Lvov, pe 12 aprilie 2023.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca NATO să ofere garanţii de securitate Ucrainei înainte ca această țară să adere la Alianță, în discursul său de sâmbătă seară, informează Agerpres.

"Garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina (...) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianţei", a afirmat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a abordat acest subiect şi într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Volodimir Zelenski doreşte o aderare accelerată la alianţa militară occidentală. O condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO este însă ca ţara candidată să nu fie implicată în conflicte internaţionale şi dispute privind frontierele.

Vineri, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că țara sa nu ar trebui să mai treacă prin Planul de Acțiune pentru aderare - un proces care poate dura decenii și prin care statele candidate primesc asistență din partea Alianței.

Ministrul a făcut aceste precizări după ce parlamentul ucrainean a cerut accelerarea procesului de aderare menționând Summitul de la București din 2008, când s-a pus pentru prima dată probelma accederii Ucrainei la NATO.

"Ei au menționat decizia de la București. Îi înțeleg, pentru că decizia de la Summitul din București a fost fundația ideii ca Ucraina să intre în NATO", a spus Kuleba.

Ministrul spune însă că această declarație "trebuie înțeleasă în ideea că ni s-a propus statutul de membru la București și că este timpul să îl primim, dar nu în conexiune cu un Plan de Acțiune", a spus Kuleba.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri