Volodimir Zelenski ironizează afirmaţiile lui Vladimir Putin, care a declarat că războiul merge conform planului

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ironizat miercuri insistenţa cu care Moscova susţine că războiul împotriva ţării sale merge bine, întrebându-se cum a putut aproba preşedintele Vladimir Putin un plan care implică moartea a atâtor mulţi ruşi, informează Reuters.

Vladimir Putin a declarat marţi că Rusia îşi va atinge toate obiectivele nobile şi va continua în mod ritmic şi calm operaţiunea specială începută. 

Într-o vizită de marți alături de Alexandr Lukașenko la cosmodromul Vostocinîi pentru a marca Ziua Cosmonautului, aniversarea primului zbor spațial cu echipaj uman, realizat în 1961 de cosmonautul sovietic rus Iuri Gagarin, liderul de la Kiremlin a precizat și că Moscova nu a avut altă soluție decât să lanseze o operațiune militară pentru a proteja Rusia și că o ciocnire cu forțele anti-ruse din Ucraina era inevitabilă și doar o chestiune de timp.

În cea mai recentă actualizare, pe 25 martie, Moscova a informat că 1.351 de soldaţi au fost ucişi de la începutul campaniei. Ucraina susţine că numărul real este mai aproape de 20.000. În acelai timp, un oficial NATO, citat de presa americană sub protecția anonimatului, a anunțat ca fiind estimat între 7.000 și 15.000 de morți bilanțul în rândul armatei ruse. 

În Rusia s-a spus încă o dată că aşa-numita lor operaţiune specială se presupune că merge conform planului. Dar, să fiu sincer, nimeni în lume nu înţelege cum chiar s-ar putea realiza un astfel de plan, a declarat preşedintele Zelenski într-o înregistrare video.

Cum s-ar putea concretiza un plan ce prevede moartea a zeci de mii de soldaţi proprii în puţin mai mult de o lună de război? Cine ar putea aproba un astfel de plan?”, s-a întrebat liderul de la Kiev. 

Volodimir Zelenski a întrebat și câţi soldaţi ruşi morţi ar fi acceptabili pentru Putin, oferind un interval de la zeci de mii la sute de mii, transmite Agerpres.

Rusia a pierdut mai mulţi oameni în 48 de zile de la începutul războiului decât în cei zece ani ai războiului din Afganistan (1979 - 1989), a adăugat şeful statului ucrainean.

Preşedintele Zelenski a mai declarat că, deşi unii au râs de ruşi, de eşecurile lor pe teren şi de tehnologia inferioară, adversarii nu sunt cu totul lipsiţi de speranţă. Trebuie să înţelegem că nu toate tancurile ruseşti sunt blocate pe câmpuri, nu toţi soldaţii inamici pur şi simplu fug de pe câmpul de luptă şi nu toţi sunt recruţi care nu ştiu să ţină armele în mod corespunzător, a spus el.

Asta nu înseamnă că ar trebui să ne fie frică de ei. Aceasta înseamnă că nu trebuie să diminuăm realizările luptătorilor noştri, ale armatei noastre”, a mai spus Volodimir Zelenski. 

Pe 7 aprilie, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a recunoscut într-un interviu pentru Sky News că Rusia a suferit „pierderi semnificative de trupe" și asta este „o mare tragedie". 

Peskov a fost întrebat la Sky News dacă războiul este „o umilință", având în vedere că Rusia s-a retras din Kiev și a pierdut mii de soldați. Oficialul rus a spus că aceasta a fost o înțelegere greșită" a ceea ce s-a întâmplat. Însă, întrebat din nou dacă Rusia a pierdut mii de soldați, el a admis: Da, avem pierderi semnificative de trupe și este o tragedie uriașă pentru noi".

În interviu, Peskov a repetat motivele Rusiei pentru ceea ce descrie ca fiind o operațiune militară specială", spunând că Ucraina a devenit anti-rusească" și că Rusia este foarte nervoasă" deoarece NATO a început să se apropie de granițele noastre".

Citește și: Putin spune că negocierile de pace sunt într-un „punct mort” și califică drept „fake” imaginile cu civili morți în Bucha

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri