Washington Post: În videoclipuri de pe TikTok se vede cum forțele ruse se apropie de Ucraina

Data publicării:
Captură foto de pe THE WASHINGTON POST. cu imagini de pe rețelele sociale, în care este evidențiat faptul că soldații ruși și echipamentele militare se îndreaptă către granița cu Ucraina.
Captură foto de pe THE WASHINGTON POST. cu imagini de pe rețelele sociale, în care este evidențiat faptul că soldații ruși și echipamentele militare se îndreaptă către granița cu Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin și înalți oficiali ruși neagă de luni de zile că Moscova se pregătește să organizeze o invazie a Ucrainei. Totuși, videoclipurile postate pe rețeaua socială TikTok și pe alte platforme sociale dezvăluie o altă realitate, după cum notează ziarul american Washington Post.  

În teritoriile rusești și bieloruse din apropierea graniței cu Ucraina, martorii oculari au încărcat sute de videoclipuri care arată armament rusesc sofisticat și vehicule militare care trec în viteză pe căi ferate, autostrăzi și drumuri locale spre poziții din apropierea Ucrainei.

Captură de ecran din 2022.02.14 la 15.37.54
Hartă cu locuri unde sunt concentrate forțele rusești. Captură foto: THE WASHINGTON POST. Sursă: Rochan Consulting

În ultimele zile, aceste videoclipuri au început să-i îngrijoreze pe analiștii militari. Scenele, spun aceștia, par să indice că acumularea trupelor ruse la frontiera cu țara vecină ar putea intra în faza finală înainte de o invazie.

Soldații ruși se deplasează către zonele finale 

Pe TikTok au apărut videoclipuri cu vehicule blindate rusești de luptă care circulă pe drumuri. În general, tancurile și alte vehicule blindate sunt transportate pe distanțe lungi cu trenul și apoi pe distanțe mai scurte cu camionul sau cu o platformă.

„Nu veți vedea niciodată unități mecanizate care circulă pe drum decât dacă acestea se apropie de zonele finale în care trebuie să ajungă”, a declarat Michael Kofman, analist militar rus la grupul de cercetare CNA din Virginia.„Odată ce vezi tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei conducând pe un drum, înseamnă că nu sunt departe de locul în care intenționează să fie”, a adăugat Kofman.

Captură de ecran din 2022.02.14 la 15.39.51
Imagini cu videourile postate pe TikTok între 8 și 9 februarie, care surprind vehicule de luptă blindate rusești care circulă pe drumurile din apropierea Ucrainei. Captură foto: THE WASHINGTON POST. Sursă: natalinka...n / TikTok

Videoclipurile postate pe rețelele sociale par să indice, de asemenea, prezența mai multor unități ale armatei ruse, care s-au adunat la Yelnya, la aproximativ 250 de km de granița cu Ucraina. Acestea se deplasează către sud, spre Ucraina, în zona din jurul orașului rusesc Klinty, la mai puțin de 99 de km de granița cu țara vecină.

Navele de război rusești se deplasează spre Ucraina

Marina rusă a mutat nave de debarcare și alte nave în Marea Neagră. La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că șase nave de aterizare, observate în mișcare prin Marea Neagră, au ajuns la domiciliul flotei ruse de la Marea Neagră în Sevastopol, orașul port al Republicii Autonome Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Moscova a numit mișcările navelor parte a unui exercițiu naval de amploare în Marea Neagră, cu peste 30 de nave în apropierea Peninsulei Crimeea. 

Rusia nu a făcut public numărul de militari care participă la exercițiul din Belarus, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că la manevre sunt estimați a participa 30.000 de militari ai Moscovei, iar trupele rusești includ forțe de operațiuni speciale Spețnaz, avioane de vânătoare SU-35, sisteme antiaeriene S-400, dar și lansatoare mobile de rachete Iskander.

Manevrele militare se desfăşoară atât în vestul Belarusului, în apropiere de graniţele cu ţările NATO Polonia şi Lituanie, precum şi în apropierea graniţei de sud cu Ucraina, a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Odată cu desfășurarea de avioane de luptă și sisteme antiaeriene, Rusia își poate extinde astfel „bula” de apărare aeriană asupra enclavei Kaliningrad, iar posibila activare a sistemelor de bruiaj electronic ar face mai dificil, pentru țările NATO, să culeagă informații din regiune

Soldații ruși aflați la bordul navelor ar putea realiza o aterizare amfibie pentru a invada Ucraina de pe apă, a precizat Kofman. În 2008, când Rusia a invadat Georgia, navale au fost folosite pentru a ataca orașul-port georgian Poti. Alte nave rusești sunt mutate strategic în locuri din Marea Neagră și Marea Mediterană pentru a împiedica NATO să intervină în eventualitatea unui conflict, a mai afirmat analistul militar Michael Kofman.

Rușii aduc rachete sofisticate la granița cu Ucraina

Într-un videoclip postat pe TikTok în data de 5 februarie, un bărbat care își plimba câinele într-un oraș rusesc, la câteva ore de mers cu mașina de granița cu Ucraina, a surprins ceea ce par a fi lansatoare pentru rachetele balistice Iskander care treceau pe o stradă înzăpezită. Potrivit lui Scott Boston, un analist militar rus la Rand Corporation, un think-tank american care se ocupă cu analiza militară, sistemele Iskander sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece rachetele balistice sunt rapide și probabil foarte precise.

Captură de ecran din 2022.02.14 la 15.44.58
Imagine dintr-un video postat pe TikTok pe 5 februarie, care arată că forțele ruse deplasează lansatoare de rachete în apropierea graniței cu Ucraina. Captură foto: THE WASHINGTON POST. Sursă: aleksandrsmoke / TikTok

„Ne-am putea aștepta ca acestea să fie folosite împotriva țintelor de mare valoare, cum ar fi cartierul general, aerodromurile și nodurile logistice”, a declarat Scott Boston.

„Este încă dificil să discernem intențiile operaționale ale Rusiei folosindu-se de un sistem precum Iskander, pentru că s-ar putea trage din Crimeea împotriva țintelor oriunde în sudul Ucrainei sau din Belarus oriunde împotriva nordului Ucrainei. Raza medie a sistemului acoperă o distanță de la 400 până la 500 de kilometri, ceea ce înseamnă că pot fi în pericol mai multe ținte”, a mai subliniat Scott Boston.

Alte imagini postate pe rețelele sociale au surprins mai multe lansatoare de rachete grele, cum ar fi BM-30 Smerch, care se deplasează pe drumuri din apropierea orașului rus Kursk și în alte părți. Spre deosebire de rachetele Iskander, rachetele de artilerie grea sunt în general trase în salve, iar un singur batalion de șase lansatoare ar putea face ca 72 de rachete cu zeci de mii de submuniții să țintească un singur obiectiv, toate sosind la câteva secunde una de alta, a explicat analistul militar Boston.

Într-un video postat pe twitter în data de 7 februarie, un avion de luptă rusesc MiG-31K, care transporta ceea ce părea a fi o rachetă balistică Kinzhal, a fost văzut că aterizează la baza aeriană Kaliningrad Chkalovsk. Mișcarea a stârnit îngrijorări în rândul occidentalilor, deoarece astfel de avioane nu au sediul acolo, potrivit Rob Lee, bursier în programul Eurasia la Institutul de cercetare pentru Politică Externă din SUA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Din Kaliningrad, o enclavă rusă aflată între Lituania și Polonia, o astfel de rachetă ar putea pune aproape toate capitalele europene în raza de acțiune, a spus Lee. El a remarcat că această demonstrație de forță a fost probabil „creată pentru a descuraja NATO să se implice dacă Rusia escaladează în Ucraina”.

Rușii au mobilizat și efectivele Gărzii Naționale 

Versiunea rusă a Gărzii Naționale, cunoscută sub numele de Rosgvardia, pare să fie desfășurată în zonele din apropierea Ucrainei, potrivit videoclipurilor postate pe rețelele sociale. În general, Gărda Națională a Federației Ruse este văzută ca o forță de urmărire care ar putea menține teritoriul ocupat de trupele mai specializate și ar asigura liniile de comunicații terestre înapoi către cartierul general militar.

Captură de ecran din 2022.02.14 la 15.49.30
Imagine dintr-un video postat pe TikTok pe 6 februarie, care arată vehicule și soldați care par a fi din Garda Națională a Rusiei. Aceștia se deplasează spre Ucraina. Captură foto: THE WASHINGTON POST. Sursă: tod8885 / TikTok

„Este greu să ne facem o idee asupra cifrelor, dar această forță este mai potrivită pentru controlul mulțimilor și cordonul urban, mai mult decât armata rusă”, a spus Dara Massicot, expert militar rus la Rand Corporation. 

Acesta a remarcat că autoritățile ruse au declarat că au efectuat un exercițiu neanunțat în afara ariei de acoperire după ce apariția unităților Gărzii Naționale rusești în zonele Rusiei din apropierea Ucrainei au început să alarmeze localnicii și să provoace un flux de postări pe rețelele sociale.

Citește și: Presa din Ucraina: De teama unei invazii rusești, oligarhii ucraineni pleacă din țară cu zboruri charter

Soldații ruși sunt mutați cu trenuri închiriate

Un video postat online arată trupe rusești adunându-se într-o gară din orașul Buynaksk din regiunea Daghestan, aflată în sudul Rusiei. Soldații fac parte aproape sigur din Brigada mecanizată 136, care are sediul în în Buynaksk, a punctat Kofman. Acesta spune că militarii probabil se îndreptau spre Crimeea, unde mare parte din echipamentul lor, inclusiv vehicule blindate, fusese deja poziționat anterior.

În video soldații par să fie pe cale să se îmbarce într-un tren civil de pasageri. Deși soldații călătoresc adesea cu trenuri civile, filmările sunt deosebit de îngrijorătoare, a spus Kofman, deoarece, dacă trupele se îndreaptă spre Ucraina cu vagoane tipice ale Căilor Ferate rusești, nu ar exista neapărat indicii ale acestor mișcări pe imaginile din satelit sau pe rețelele sociale. 

Captură de ecran din 2022.02.14 la 15.52.29
Imagine dintr-un video postat pe TikTok în data de 5 februarie, care arată trupe rusești la o gară din Buynaksk, în regiunea Daghestan de sud-vest a Rusiei. Captură foto: THE WASHINGTON POST. Sursă: _dobro_100 / TikTok

În etapele inițiale ale consolidării trupelor rusești la frontiera cu Ucraina, observatorii au subliniat că a fost vizibilă deplasarea echipamentului militar de luptă, însă nu și a trupelor propriu-zise. Michael Sheldon, cercetător asociat la Atlantic Council, a spus că trupele pot fi mutate mult mai discret decât armele, iar trenurile civile sunt o metodă pentru a realiza acest lucru.

„Trenurile acestea sunt închiriate. Nu sunt pasageri civili în ele, ci doar soldați”, a mai spus Sheldon, subliniind și că „putem vedea prin astfel de videoclipuri că personalul militar rus se deplasează în trenuri separate de cele care le însoțesc echipamentul”.

Forțele de operațiuni speciale sunt asul din mânecă al lui Putin

Rusia a desfășurat diverse forțe pentru a participa la exercițiile militare „Determinare Aliată-2022” desfășurate împreună cu aliatul său Belarus, stârnind și mai mult îngrijorările cu privire la potențialele planuri de invazie ale Rusiei. Videoclipurile postate pe rețelele sociale par să arate că acele unități includ forțe de operațiuni speciale. 

Captură de ecran din 2022.02.14 la 15.55.51
Imagini din videourile din 5 februarie, care arată forțe de operațiuni speciale ruse și parașutiști care merg pe drumurile din Belarus. Captură foto: THE WASHINGTON POST. Sursă: MotolkoHelp

Potrivit lui Ruslan Leviev, analist al Conflict Intelligence Team, o organizație rusă independentă de investigații open-source care monitorizează armata Rusiei, în orice atac la scară largă asupra Ucrainei, Forțele Aeropurtate, precum și forțele speciale, ar juca probabil un rol decisiv: fie într-o operațiune de asalt-aterizare pentru a captura obiecte strategice, fie ca infanterie de șoc.

„În Siria, forțele de operațiuni speciale au fost angajate în sarcini complexe pe linia frontului și au fost însărcinate să elimine punctele de rezistență deosebit de persistente. Acesta este singurul tip de trupe rusești care au experiență de ultimă oră în lupta urbană”, a precizat Leviev.

Moscova neagă că plănuiește o invazie a țării vecine, dar cere garanții de securitate ample, inclusiv un angajament ca SUA și NATO să blocheze definitiv Ucraina să nu adere la alianța militară occidentală.

O serie de discuții diplomatice dintre Rusia și țările occidentaledesfășurate în ultimele săptămâni nu au reușit să reducă semnificativ tensiunile.

SUA, Marea Britanie, Germania și Canada și-au cerut cetățenilor să părăsească Ucraina în urma avertismentului Washingtonului privind un atac rusesc iminent, iar mai multe țări și-au evacuat ambasadele de la Kiev, mutându-le la Lvov, un oraș situat în apropiere de granița cu Polonia.

Avertismentele occidentale cu privire la cei peste 100.000 de soldați rușiadunați de-a lungul frontierelor Ucrainei au atins cel mai fierbinte punct de până acum. SUA au spus că Rusia ar putea lansa o ofensivă oricând în zilele următoare, iar capitala Kiev s-ar putea număra printre potențialele ținte. 

Citește și: CNN: Rusia a înconjurat Ucraina din trei părți. Cum ar putea fi declanșată o invazie

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri