Washington Post: SUA încurajează în privat Ucraina să se arate deschisă la negocierile de pace cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Casa Alba
Administrația Biden îndeamnă în privat Ucraina să se arate deschisă negocierilor de pace cu Rusia. Foto: Profimedia

Ucraina ar fi primit recent încurajări din partea Administrației americane de a se arăta public deschisă la negocieri de pace cu Rusia, scrie Washington Post, citind surse anonime. Îndemnul SUA vine în contextul în care Departamentul de Stat a spus că Moscova escaladează războiul și nu dorește serios să se angajeze în discuții de pace.

Washington Post mai scrie că cererea oficialilor americani nu are drept scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul menține sprijinul altor națiuni.

Oficialii americani și ucraineni au recunoscut că interzicerea discuțiilor de către președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy cu președintele rus Vladimir Putin a generat îngrijorare în anumite părți ale Europei, Africii și Americii Latine, unde efectele războiului asupra costurilor alimentelor și combustibilului sunt resimțite cel mai puternic, a spus Post.

"Oboseala din Ucraina este un lucru real pentru unii dintre partenerii noștri”, a spus un oficial american nenumit, citat.

Zelenski a semnat un decret pe 4 octombrie prin care declară oficial perspectiva oricăror discuții ucrainene cu Putin „imposibilă”, dar lăsând ușa deschisă discuțiilor cu Rusia.

Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la acuratețea raportului.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a răspuns: „Am mai spus-o și o vom spune din nou: acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Dacă Rusia este pregătită pentru negocieri, ar trebui să-și oprească bombele și rachetele și să-și retragă forțele din Ucraina".

"Kremlinul continuă să intensifice acest război. Kremlinul și-a demonstrat refuzul de a se angaja serios în negocieri încă înainte de a lansa invazia pe scară largă a Ucrainei".

Purtătorul de cuvânt a notat, de asemenea, remarcile lui Zelenski în care a spus: „Suntem pregătiți pentru pace, pentru o pace corectă și dreaptă, a cărei formulă am exprimat-o de multe ori”.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat vineri, în timpul unei vizite la Kiev, că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina va rămâne „neclintit și neclintit” după alegerile pentru Congres de la jumătatea mandatului de marți.

Statele Unite au anunțat asistență suplimentară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv recondiționarea tancurilor T-72 din Republica Cehă și rachete pentru apărarea antiaeriană HAWK care ar putea fi folosite împotriva dronelor și rachetelor de croazieră rusești.

Noua asistență a adus valoarea ajutorului militar american trimis la Kiev la peste 18,2 miliarde de dolari de la invazie.

Întrebată de EFE, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe a refuzat să comenteze informaţia publicată de The Washington Post.

Totuşi, vineri, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, aflat în vizită la Kiev, a declarat că toate ţările puternic industrializate din G7 (SUA, Germania, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit) "vor pace", după cum se desprinde de altfel şi din ultima lor declaraţie comună.

"Din perspectiva noastră, conversaţia pe care trebuie să o avem în interiorul comunităţii internaţionale şi în privinţa sprijinului pentru Ucraina este care sunt termenii pentru o pace durabilă şi justă", a declarat Sullivan pentru presă, potrivit unei transcrieri trimise sâmbătă EFE.

Sullivan a reiterat totodată că SUA nu vor accepta ca Rusia să rămână cu teritoriile pe care le-a smuls de la Ucraina prin forţă sau prin intermediul unor aşa-zise referendumuri care au fost puse sub semnul întrebării de comunitatea internaţională.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri