Washingtonul respinge acuzaţiile potrivit cărora ar vinde gazul la preţ exagerat şi dă vina pe intermediarii europeni

Data publicării:
Gaz natural lichefiat
Gazul natural lichefiat exportat de SUA în Europa este vândut de patru ori mai scump decât pe piaţa americană, s-au plâns oficialii europeni. Foto: Profimedia Images

Casa Albă a respins acuzaţiile potrivit cărora SUA profită de criza energetică pentru a vinde gaz natural lichefiat la preţuri mari, în Europa, şi a dat vina pe intermediarii europeni care vând produsul mai departe, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Un responsabil al guvernului american a declarat, într-o conferinţă de presă, că Washingtonul a pus accentul pe livrările de gaz natural lichefiat pentru a ajuta Europa să se pregătească de iarnă.

Cea mai mare parte a gazului lichefiat din SUA este exportat, prin intermediul unor contracte pe termen lung, de companii străine care se ocupă de comerţul cu energie, a spus el. Printre acestea se numără câteva companii europene care revând apoi gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni, potrivit oficialului american.

Ţările europene caută în prezent modalităţi pentru a înlocui aprovizionarea cu hidrocarburi după ce Rusia şi-a redus substanţial livrările de gaze naturale, ca represalii la sancţiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a acuzat recent ţările exportatoare de gaz lichefiat de creşterea exagerată a preţurilor pe fondul crizei energetice actuale.

Declaraţia Casei Albe intervine după ce mai mulţi responsabili europeni au afirmat săptămâna trecută, sub rezerva anonimatului, pentru Politico.eu, că SUA profită de pe urma războiului din Ucraina, prin vânzarea gazului lichefiat la preţuri exorbitante.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri