Xi Jinping i-a cerut lui Recep Erdogan să-i respecte "cu sinceritate interesele fundamentale" și a promis că și el va face la fel

Data publicării:
xi jinping se uita la recep erdogan
Xi Jinping i-a cerut lui Recep Erdogan să-i respecte "cu sinceritate interesele fundamentale" și a promis că și el va face la fel. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit vineri, în Uzbekistan, cu omologul său turc, Recep Erdogan, căruia i-a cerut să "consolideze încrederea politică reciprocă" între Beijing şi Ankara.

"Cele două părţi trebuie să consolideze încrederea politică reciprocă, să respecte cu sinceritate interesele fundamentale ale celeilalte şi să consolideze bazele politice ale relaţiilor de cooperare strategică chino-turce", a declarat Xi Jinping, potrivit televiziunii chineze CCTV.

"Trebuie să ne concentrăm pe cooperarea pentru dezvoltare şi să profităm din plin de rolurile şi beneficiile diferitelor mecanisme de cooperare dintre cele două ţări ale noastre", a mai îndemnat liderul chinez, scrie Agerpres.

În ce-l priveşte, preşedintele Erdogan i-a făcut cunoscută în mai multe rânduri în trecut Beijingului preocuparea sa pentru bunăstarea uigurilor, o minoritate chineză musulmană şi turcofonă ai cărei membri trăiesc în principal în Xinjiang (nord-vestul Chinei).

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului acuză autorităţile chineze că oprimă această populaţie, după un val de atacuri sângeroase care au declanşat o campanie dură din partea autorităţilor în numele luptei contra terorismului. Comunicatul transmis vineri de China nu face referire la Xinjiang sau la uiguri.

Xi și Erdogan s-au întâlnit la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Samakarand, în Uzbekistan, care reuneşte mai mulţi lideri străini, printre care şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Turcia este doar un "partener de dialog" al OCS, care reuneşte China, Rusia, India, Pakistan şi patru foste republici sovietice din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan), organizaţie creată în 2001 ca instrument de cooperare politică, economică şi de securitate concurând cu organizaţiile occidentale.

Atât Turcia, cât şi China au fost acuzate la sfârşitul lunii august de către preşedintele francez Emmanuel Macron că au "o agendă de propagandă, neo-colonială şi imperialistă" în Africa. Ankara a denunţat aceste comentarii drept "inacceptabile" şi "neavenite".

Xi Jinping s-a întâlnit la Samarkand cu mai mulţi lideri străini, printre care Vladimir Putin şi preşedintele iranian Ebrahim Raisi. Aceasta este prima călătorie în străinătate pentru liderul chinez din ianuarie 2020, de la începutul pandemiei de COVID-19.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri