Xi Jinping reacționează după ce un hacker s-a oferit să vândă datele personale a peste 1 miliard de chinezi

Data publicării:
Președintele Chinei, Xi Jinping. Foto: Profimedia
Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Președintele chinez Xi Jinping a îndemnat organismele publice să „apere securitatea informațiilor”, după ce un hacker s-a oferit să vândă datele personale a peste un miliard de cetățeni chinezi, transmite BBC.

Un hacker spune că a furat datele personale a peste 1 miliard de cetățeni chinezi, după ce a spart o bază de date a poliției din Shanghai. Dacă se dovedește adevărat, acesta este unul dintre cele mai mari furturi de date din istorie.

Hackerul anonim, identificat drept „ChinaDan”, a scris pe forumul de hackeri Breach Forums săptămâna trecută, oferindu-se să vândă cei peste 23 de terabytes (TB) de date pentru 10 bitcoini, echivalentul a aproximativ 200.000 de dolari.

„Baza de date conține informații despre 1 miliard de rezidenți chinezi și câteva miliarde de dosare de caz, inclusiv nume, adresă, locul nașterii, numărul național de identificare, numărul de telefon mobil, toate detaliile crimei/cazului”, se mai arată în postare.

Experții în securitate cibernetică au verificat că cel puțin o parte din datele oferite sunt reale.

Oficialii din China nu au făcut nicio declarație în legătură cu acest caz. Însă, potrivit South China Morning Post, președintele Xi Jinping a cerut organismelor publice din China să „apere securitatea informațiilor”, pentru a se asigura că oamenii se simt în siguranță atunci când trimit date personale pentru anumite servicii publice.

Vineri, moderatorii site-ului web pe care a fost listată vânzarea au făcut o postare în care scria: „Dragi utilizatori chinezi, bine ați venit pe forumul nostru. Cel mai probabil ați venit aici din cauza scurgerii bazei de date a poliției din Shanghai. Datele nu mai sunt vândute, iar postările legate de acest subiect au fost șterse”.

Administratorii site-ului au adăugat apoi că au multe alte baze de date similare de vânzare, adăugând: „Nu suntem în China și nu suntem chinezi, așa că nu trebuie să respectăm legile chineze”.

Potrivit DarkTracer, care monitorizează atacurile cibernetice, un alt hacker - probabil inspirat de ChinaDan - a postat marți un anunț potrivit căruia vinde datele personale le 90 de milioane de chinezi, pe care pretinde că le-a furat de la Poliția din Henan.

„Oferta de vânzare inițială sugerează că hackerul căuta să vândă datele mai multor cumpărători fără exclusivitate, mai degrabă decât doar unuia. „Așadar, o teorie este că, la un preț suficient de mare, ar fi putut fi cumpărată exclusivitatea, iar acest tip de achiziție ar fi putut fi făcut chiar de statul chinez, a declarat Toby Lewis, șeful DarkTracer.

Potrivit acestuia, scurgerea de date reprezintă o preocupare majoră pentru autoritățile chineze, care ar fi blocat discuțiile despre vânzare pe rețelele sociale chineze la scurt timp după ce a fost făcută publică.

China s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de incidente de scurgeri de date. În 2016, informații sensibile despre chinezi puternici, inclusiv fondatorul Alibaba, Jack Ma, au fost postate pe Twitter.

Aceste incidente au alarmat autoritățile chineze. Anul trecut, China a adoptat legi care reglementează modul în care informațiile personale și datele generate în interiorul granițelor sale ar trebui să fie tratate.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri