Xi Jinping și-ar fi schimbat atitudinea față de Putin pentru că soldații lui sunt slabi. Șeful CIA: Prietenia lor nu e "fără limite"

Data actualizării: Data publicării:
putin si xi jinping stau pe scaune si privesc in directii diferite
Întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping, la summitul de la Bali, transmite Rusiei mesajul că există bipolarism în lume și că bipolarismul se concentrează în jurul SUA și Chinei. FOTO: Getty Images

Preşedintele chinez Xi Jinping a devenit un pic mai realist ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat directorul CIA, William Burns, care a adăugat însă că ar fi o greşeală să subestimăm angajamentul Beijingului şi Moscovei faţă de parteneriatul lor comun, informează Reuters.

În cadrul unui eveniment de politică externă desfăşurat la Universitatea Georgetown din Washington D.C., William Burns a spus că preşedintele Chinei menţine ambiţiile serioase asupra Taiwanului şi a avertizat că un conflict asupra insulei ar fi "profund regretabil" pentru toate părţile implicate.

China, care anul trecut a semnat un parteneriat "fără limite" cu Rusia, s-a abţinut să condamne invadarea Ucrainei, chiar dacă ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au impus Moscovei sancţiuni ample.

Directorul CIA, care a călătorit recent în Ucraina, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, a afirmat însă că Xi Jinping a fost probabil surprins şi nemulţumit de ceea ce a descris ca fiind performanţa slabă a militarilor ruşi. Burns a adăugat că prietenia dintre Rusia şi China nu este total fără limite.

Vorbind despre invazia rusă în Ucraina, Burns a estimat că următoarele şase luni vor fi "critice" pentru Ucraina, unde Moscova a obţinut progrese semnificative în ultimele săptămâni.

Burns a abordat în intervenţia sa şi problemele din Orientul Mijlociu. El a spus că guvernul de la Teheran este din ce în ce mai neliniştit de situaţia internă şi a menţionat curajul femeilor iraniene. El s-a declarat îngrijorat de perspectivele creşterii violenţelor dintre israelieni şi palestinieni. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri