Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (Newsweek)

Data actualizării: Data publicării:
xi jinping sustine un discurs u steagul chinei in spate si un buchet de trandafiri in fata
Președintele Chinei, Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Numele președintelui chinez Xi Jinping a devenit unul dintre principalele subiecte pe Twitter, în contextul mai multor relatări neprobate că liderul de la Beijing s-ar afla în arest la domiciliu, în timp ce în China ar avea loc o lovitură de stat condusă de armată, scrie Newsweek.

„Xi” și haștagul „#ChinaCoup” (lovitură de stat în China) au devenit trend în rețeaua socială, după ce zeci de mii de utilizatori ai platformei au distribuit zvonuri neconfirmate că președintele chinez a fost răsturnat de la putere și arestat de Armata de Eliberare a Poporului (armata chineză), potrivit sursei citate.

Pe lângă aceste speculații, care nu au fost abordate de surse reputate, a mai fost remarcat un lucru: traficul aerian deasupra capitalei Beijing este extrem de scăzut sâmbătă, iar unele surse neverificate relatează că toate trenurile și autobuzele au fost oprite să mai părăsească Beijingul.

Site-ul aeroportului din Beijing afișa câteva zboruri externe care au fost anulate, însă multe altele sunt în continuare programate să aibă loc sau chiar au aterizat. Au fost, de asemenea, relatări că zborurile ar fi fost anulate din cauza unui exercițiu militar planificat.

Un clip video foarte distribuit pe Twitter susține că prezintă o coloană de vehicule militare lungă de 80 de kilometri, care se îndrepta spre Beijing pe 22 septembrie, în contextul zvonurilor privind o lovitură de stat militară.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Clipul are aproape un minut, deci nu poate arăta dacă coloana de vehicule se întinde pe 80 de kilometri. De asemenea, nu este confirmat unde și când a fost filmat sau dacă convoiul se îndreaptă spre Beijing.

Zvonurile au fost alimentate și de politicianul indian Subramanian Swamy, care are 10 milioane de followeri pe Twitter și care astăzi a postat următorul mesaj: „Noi zvonuri de verificat: se află Xi Jingping [sic] sub arest la domiciliu în Beijing? Când Xi a fost recent la Samarkand (în Uzbekistan - n.r.), liderii Partidului Comunist Chinez trebuia să-l înlăture de la conducerea armatei. Apoi urma arestul la domiciliu. Așa se zvonește”.

Într-o serie de tweet-uri, Drew Thompson, un fost oficial în Departamentul Apărării din SUA, însărcinat cu regiunile China, Taiwan și Mongolia, a catalogat zvonurile ca fiind „complet false”.

„Zvonul că Xi Jinping a fost arestat va continua multă vreme, pentru că este un context politic foarte sensibil în China, iar recentele procese (și condamnări) ale unor înalți oficiali încing atmosfera”, a scris Drew Thompson pe Twitter.

„Discuția deschisă despre o opoziție la Xi face zvonurile plauzibile. În ciuda lipsei dovezilor că Xi are de înfruntat o opoziție internă, speculațiile persistă. Aceasta crește plauzibilitatea zvonurilor sau speranța unora că Xi a fost arestat.”

Frida Ghitis, jurnalistă de politică externă și fostă corespondentă CNN, a respins și ea „zvonurile frenetice” care vin din China.

„Social media e plină de relatări că în China are loc o lovitură de stat sau că Xi Jinping este în arest la domiciliu. Dar nu există nicio dovadă că aceste lucruri ar fi adevărate.”

Președintele chinez Xi Jinping a fost recent la summit-ul liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai, în Samarkand, Uzbekistan, unde s-a întâlnit inclusiv cu președintele rus Vladimir Putin.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri