Zăcămintele agită spiritele în Mediterana. Avertismentul lui Macron și răspunsul înțepat al Turciei

Data publicării:
confruntare pumni in culorile steagurilor frantei si turciei
Foto: Guliver/GettyImages

Estul Mediteranei este de câteva zile unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe harta lumii. Protagoniști direcți sunt Grecia și Cipru, pe de o parte, și Turcia de partea cealaltă. 

Turcia face multe mișcări agresive în ultima vreme și vrea să-și exercite tot mai mult influența pe plan internațional. S-a implicat în Siria, în Libia, acum în Marea Egee, iritând de multe ori alte puteri mondiale. Dar își permite să fie agresivă, pentru că președintele Recep Erdogan șantajează Europa cu refugiații.

Forțele navale ale Greciei sunt în alertă, din cauza prospecțiunilor Turciei în Marea Egee. Turcii au în plan să exploateze zăcămintele de petrol și gaze. Atena susține că acestea s-ar afla pe platoul său continental, în timp ce Ankara spune că zonele i-ar aparține.

Criza este însă departe de a fi una locală.

Emmanuel Macron: „Ar fi o greșeală să lăsăm securitatea noastră în Mediterana în mâinile altora”

Cancelarul german Angela Merkel a discutat și cu premierul grec, și cu președintele Turciei, pentru a aduce cele două părți la cote mai calme. În același timp, președintele Franței, Emmanuel Macron, care l-a primit joi la Elysee pe președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acuzat deschis Turcia că a încălcat suveranitatea Greciei și a Ciprului.

„Vreau să afirm din nou sprijinul total pe care Franța îl oferă Ciprului și de asemenea Greciei, în fața încălcării suveranității lor de către Turcia. Este inacceptabl ca spațiul maritim al unei țări membre UE să fie încălcat sau amenințat. Responsabilii trebuie sancționați, știți că puteți conta pe sprijinul Franței în această privință. Uniunea Europeană trebuie să-și protejeze suveranitatea cu hotărâre. (...) În această parte a Mediteranei (est - n.r.), vitală pentru țările noastre, chestiunile legate de energie și de securitate sunt esențiale. La mijloc, este o luptă pentru putere, în special din partea Turciei și Rusiei, care se afirmă tot mai mult, în timp ce Uniunea Europeană face prea puțin în acest sens. Ar fi o greșeală serioasă să lăsăm securitatea noastră din Marea Mediterană în mâinile altora”, a avertizat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Turcia: „Franța să nu se mai dea mare”

Răspunsul Turciei nu s-a lăsat așteptat. Autorităţile de la Ankara au calificat declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron ca fiind „nule şi neavenite”, după ce şeful statului francez a acuzat Turcia de încălcarea suveranităţii Greciei şi a Ciprului în estul Mediteranei.

Ameninţarea cu sancţiuni a președintelui Franței „nu valorează nimic pentru noi” și nu va duce la nimic, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy, citat de presa turcă.

Franţa ar trebui să înceteze să-și dea mai multă importanță decât are şi să aplice politici mai discrete şi mai raţionale, a transmis purtătorul de cuvânt.

Marina elenă a intrat în stare de alertă ridicată miercuri, după ce nave militare turceşti ce însoţeau o navă de explorare a gazelor subacvatice au ajuns în imediata apropiere a celei mai estice insule greceşti, Kastellorizo. Atena a cerut Ankarei să-și „înceteze imediat acţiunile legale”, care îi încalcă suveranitatea şi „ameninţă pacea şi securitatea regiunii”. 

Pe de altă parte, Turcia și Franța au avut o serie de animozități, tot în Mediterana, legate și de Libia. Franţa a denunţat în repetate rânduri amestecul Turciei în criza libiană, iar tensiunile dintre Paris şi Ankara s-au accentuat, în special după un incident maritim care a implicat două nave de război.

Citiți și:  Trei puteri din UE lansează un avertisment voalat către Turcia și Rusia

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri