Zaharova se plânge de „abordarea neprietenoasă” a Moldovei, după ce ambasadei ruse nu i s-a permis să „observe” alegerile din Găgăuzia

Data publicării:
maria zaharova gesticuleaza
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a a diplomației ruse. Foto: Profimedia Images.

Autoritățile din Republica Moldova au interzis reprezentanților ambasadei ruse să „monitorizeze” alegerile desfășurate, duminică în regiunea Găgăuzia, cunoscută pentru abordarea pro-rusă. Diplomația lui Putin a reacționat, marți, denunțând „abordarea neprietenoasă” a guvernului de la Chișinău și „aplicarea dublelor standarde”.

„Reprezentanţii Rusiei au participat întotdeauna la observarea alegerilor pentru şeful acestei regiuni.

Din păcate, de această dată Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova nu i-a fost oferită o astfel de posibilitate, spre deosebire de angajaţi diplomatici dintr-o serie de alte ţări. Autorităţile moldovene au răspuns prin refuz la apeluri făcute în acest sens de misiunea diplomatică rusă”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova. 

Invitarea observatorilor internaţionali la alegerile naţionale şi locale este o chestiune internă a fiecărui stat, a spus ea, adăugând că, în conformitate cu Convenţia din 2002 privind standardele alegerilor democratice, drepturile şi libertăţile electorale în statele membre CSI, Republica Moldova s-a angajat „să depună eforturi pentru a facilita accesul observatorilor internaţionali la procesele electorale desfăşurate la un nivel inferior celui naţional, până la nivel municipal”.

Un angajament similar se regăseşte şi în Documentul de la Copenhaga al OSCE din 1990, ceea ce a fost confirmat în repetate rânduri în deciziile ulterioare ale Organizaţiei, a afirmat Maria Zaharova în comentarii postate pe site-ul oficial al MAE rus.

„Astfel, Chişinăul a dat dovadă, încă o dată, de o abordare neprietenoasă faţă de Rusia şi şi-a demonstrat înclinaţia pentru aplicarea dublelor standarde”, a mai comentat Zaharova.

„Aşteptăm cu nerăbdare al doilea tur de scrutin şi sperăm că alegătorilor li se va oferi posibilitatea de a-şi exprima cu adevărat voinţa. Sperăm că conducerea nou-aleasă a regiunii va continua linia dezvoltării legăturilor tradiţionale cu ţara noastră şi cu regiunile rusești”, a concluzionat ea.

Candidații proruși din partidele anexe ale Kremlinului, Șor și Partidul Socialiștilor, s-au clasat pe primele două locuri la alegerile pentru funcția de „bașcan” (guvernator) al regiunii Găgăuzia. Cei doi urmează să participe la turul doi, din data de 14 mai.

Printre cei opt candidaţi care au concurat la alegerile de duminică s-a numărat şi Victor Petrov, susţinut de preşedintele Tatarstanului, care nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.

Într-o declaraţie făcută cu câteva zile înaintea scrutinului, preşedinta Maia Sandu a declarat că foarte mulţi candidaţi la funcţia de başcan al Găgăuziei sunt „mai degrabă agenţi ai Rusiei decât politicieni care îşi doresc să lucreze pentru cetăţenii din Autonomia Găgăuză”.

Găgăuzia este „dominată, probabil, total de propaganda rusă”, fiindcă oamenii din această regiune nu înţeleg limba română, a declarat ea. În acest sens, Maia Sandu a menţionat că insistă de foarte mult timp pe programul de studiere al limbii române pentru ca locuitorii regiunii „să se integreze în societate”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri