Zaporojie e la „o aruncare de zar” de catastrofă nucleară. Nici Rusia, nici Ucraina nu acceptă principiile ONU pentru apărarea uzinei

Data publicării:
Centrala nucleară Zaporojie este situată pe malul lacului de acumulare Kahovka format pe râul Dnipro
Centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Niciuna dintre părțile implicate în războiul din Ucraina nu este dispusă să-și i-a angajamentul să respecte planul Organizației Națiunilor Unite pentru a preveni un accident nuclear catastrofal la centrala nucleară Zaporojie. Nici Rusia și nici Ucraina nu s-au angajat explicit să respecte cele cinci principii anunțate de agenția nucleară a ONU, „pentru evitarea unui incident catastrofal”, scrie Sky News.

Șeful IAEA, Rafael Grossi, a propus aceste angajamente în Consiliul de Securitate al ONU, marți, ca parte a unui efort de luni de zile de a proteja centrala nucleară de la Zaporojie de activitatea militară.

Invadatorii au susținut că „vor face tot ce pot” pentru a proteja centrala pe care au ocupat-o de peste un an, însă nu au vorbit explicit de principiile propuse de Grossi. Rușii au mai spus că propunerile acestuia sunt „în acord” cu măsurile deja implementate de ei, în ciuda informațiilor că invadatorii lui Putin instalaseră saci de nisip și alte elemente de apărare pe clădirile reactorului nuclear.

Curentul la centrală a fost tăiat de mai multe ori anul trecut, ca urmare a bombardamentelor. Alimentarea cu energie electrică a centralei este esențială pentru răcirea reactoarelor și pentru prevenirea unui dezastru nuclear. 

Ambasadorul la ONU al Ucrainei, Serghii Kislița, a spus că principiile lui Grossi „trebuie să fie suplimentate cu demilitarizarea și dezocuparea deplină a stației” de către invadatori. 

Printre principiile lui Grossi se numără obligația de a nu ataca sau bombarda în zona centralei sau la centrală și cea de a nu depozita acolo armament. Grossi a descris situația de la Zaporojie ca fiind „extrem de fragilă și de periculoasă”, adăugând că „activitățile militare continuă în regiune și ar putea chiar să se accentueze în perioada viitorului apropiat”.

„Ne jucăm cu zarul acolo, iar dacă situația continuă, norocul nostru se va termina la un moment dat”, a concluzionat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri