Zeci de organizații pentru drepturile omului cer abolirea Frontex, agenția pentru paza granițelor UE: „Are mâinile pătate de sânge”

Data actualizării: Data publicării:
copii refugiați întinși pe pământ
Copii refugiați la granițele Uniunii Europene. Foto: Profimedia Images

Activiști, căpitani de nave de salvare și în jur de 80 de organizații pentru drepturile omului din toată lumea au lansat o campanie internațională pentru definanțarea și demantelarea Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, conform The Guardian.

Într-o scrisoare deschisă trimisă săptămâna trecută Comisiei Europene, Consiliului de miniștri al UE și Parlamentului European, coaliția de organizații pentru drepturile omului a subliniat „practicile inumane și ilegale” ale Frontext, care este acuzată că a promovat și pus în aplicare politici violente împotriva migranților.

Peste 740 de oameni au murit de la începutul anului în încercarea de a traversa Marea Mediterană, căutând să găsească un loc în care să fie în siguranță.

Frontex i-a forțat să meargă pe rute nesigure și periculoase, uneori pe vase inadecvate, a cerut țărilor din jur să îi oprească din drum, i-au întâmpinat cu violență sau au refuzat să îi salveze și i-au lăsat să moară înecați.

Sunt vieți pierdute ca urmare a obsesiei Uniunii Europene de a-și securiza granițele în loc să protejeze oameni”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea a fost semnată de organizații precum Sea-Watch, Mediterranea Saving Humans, Iuventa 10 și Baobab Experience and Alarm Phone.

„Politicile Fortăreței Europa au ucis peste 40.555 de oameni din 1993 și până astăzi. Lăsați să moară în Mediterana, în Atlantic și în deșert, împușcați la granițe, lăsați să se sinucidă în centre de detenție, torturați și uciși după ce au fost deportați – Uniunea Europeană are mâinile pătate de sânge”, se mai arată în scrisoare.

Organizațiile pentru drepturile omului cer abolirea Frontex, UE vrea să o extindă

Lansarea campaniei pentru abolirea Frontex coincide planurile UE pentru extinderea agenției. Frontex a obținut un buget de 5,6 miliarde de euro până în 2027, iar planurile includ creșterea numărului de grăniceri înarmați.

Din 2005 și până astăzi, bugetul agenției a crescut cu mai mult de 7500%. Coaliția a făcut publică o listă de solicitări, inclusiv abolirea agenției și închiderea centrelor de detenție pentru migranți. Activiștii plănuiesc să organizeze proteste în toată UE și acuză Frontex că este „un promotor avid și un executant-cheie al politicilor violente ale Europei împotriva migranților”.

Anunțul vine după ce agenția anti-fraudă a UE, Olaf, a lansat o investigație la Frontex, în ianuarie, legat de acuzații de hărțuire, comportament inadecvat și operațiuni ilegale pentru oprirea potențialilor azilanți să ajungă în UE.

Carola Rackete, căpitană de vas și organizatoare a campaniei spune: „Dacă credem cu adevărat că toți oamenii sunt egali, atunci trebuie să demantelăm sistemele care promovează inegalitățile.

Frontex, ca parte a complexului industrial-frontalier, nu poate să aibă loc în viziunea noastră pentru o societate europeană care își dorește dreptate și este angajată să repare greșelile făcute în numele supremației albilor”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri