Live Text Război în Ucraina. Rusia adună forțe din toată țara pentru noi ofensive, transmit serviciile de informații britanice

Data actualizării: Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe frontul din regiunea Dnipropetrovsk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe frontul din regiunea Dnipropetrovsk. Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe frontul din regiunea Dnipropetrovsk, de unde a transmis un mesaj pentru țările din Uniunea Europeană. Liderul de la Kiev spune că speră ca toate cele 27 de state membre să susțină lupta Ucrainei pentru libertate. El a vizitat și spitalul din orașul Dnipro, capitala regiunii, unde le-a mulţumit medicilor pentru curaj. Între timp, bombardamentele ruseşti continuă să lovească zeci de localităţi din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei. Ieri, cel puţin 25 de localităţi din Donbas au fost atacate de forţele armate ruse, susține un raport al Statul Major al armatei ucrainene. De sâmbăta trecută, 35 de civili au fost ucişi în regiunea Doneţk, potrivit unui bilanţ făcut de autorităţile locale.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

SUA trimit un nou ajutor umanitar Ucrainei, în valoare de 360 de milioane de dolari

ACTUALIZARE 20:20 Statele Unite anunță că trimit un nou ajutor umanitar Ucrainei, în valoare de 360 de milioane de dolari. Ajutorul este destinat populației civile care are nevoie de hrană, apă potabilă, asistență economică și adăpost, a spus, sâmbătă, secretarul american de stat.

„Angajamentul nostru faţă de poporul ucrainean este ferm”, a subliniat Blinken într-un mesaj pe contul său de Twitter, adăugând că banii „vor ajuta oamenii din Ucraina şi refugiaţii care au fost forţaţi să-şi părăsească ţara din cauza războiului brutal rusesc”.

La scurt timp, Departamentul de Stat a detaliat într-un comunicat că fondurile vor fi trimise prin două canale: 288 de milioane de dolari prin Departamentul propriu-zis şi peste 80 de milioane prin Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională.

„De la începutul războiului (...) Statele Unite au oferit o asistenţă umanitară de peste 1.280 de milioane de dolari pentru a face faţă acestei crize, iar noi suntem cel mai mare donator individual de asistenţă umanitară pentru Ucraina”, mai spune Blinken în mesajul său.

Guvernul american a anunţat, vineri, un pachet suplimentar de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, constând în arme cu „o capacitate de precizie mai ridicată”, inclusiv patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) şi muniţie pentru aceste proiectile cu rază lungă de acţiune.

 

Servicii britanice: Rusia adună forțe din toată țara și le desfășoară aproape de Ucraina pentru noi ofensive

ACTUALIZARE 17:30 Rusia își adună forțe de rezervă din toată țara și le plasează în apropiere de Ucraina pentru viitoare operațiuni ofensive, au transmis serviciile de informații militare britanice, sâmbătă.

O mare parte a acestor noi unități rusești de infanterie sunt desfășurate și transportate cu ajutorul unor vehicule blindate scoase din depozite vechi, a anunțat ministerul britanic al apărării.

Rusia bombardează estul Ucrainei

ACTUALIZARE 14.15 Rusia a lansat sâmbătă un bombardament asupra regiunii ucrainene Donețk, potrivit guvernatorului regiunii, transmite The Guardian.

Pavlo Kirilenko a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, a avut loc un atac cu rachete în orașul Druzhkivka. El a precizat că au fost avariate mai multe locuri printre care un spital, Palatul Culturii, clădiri rezidențiale și un loc de joacă.

În Slovyansk, o locuință a fost pusă la pământ, iar proprietarul a fost prins sub dărâmături. Kyrylenko a declarat că lucrătorii de salvare se află la fața locului.

Rușii au tras, de asemenea, asupra unei gări din Chasovoy Yar, a declarat guvernatorul, unde mai multe persoane au fost rănite. Peste noapte, orașul Hirnyk a fost ținta unor focuri de armă, care au tăiat liniile electrice, rănind doi civili și deteriorând clădiri rezidențiale și infrastructura, a mai spus oficialul. Părți din Svitlodar sunt, de asemenea, sub foc.

„Singura cale de ieșire corectă este evacuarea!” a declarat Kirilenko într-o postare pe Telegram.

Nava sub pavilion moldovenesc care a fost lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră s-ar fi scufundat

ACTUALIZARE 11.53 Nava comercială aflată sub pavilionul Republicii Moldova, care plutea în derivă în Marea Neagră atunci când a fost lovită de o rachetă rusească, joi, s-ar fi scufundat, potrivit imaginilor din satelit. Petrolierul transporta 500 de tone de motorină.

O rachetă rusă a lovit un petrolier sub pavilionul Republicii Moldova care transporta 500 de tone de motorină și care plutea în derivă în Marea Neagră, a anunțat joi armata ucraineană.

Nava a fost lovită de două ori de când trupele rusești au intrat în Ucraina, prima dată cu o rachetă lansată de pe o navă de război la câteva zile după invazie. La acea vreme, Moldova a declarat că nava avea echipaj rusesc și că doi dintre membrii au fost grav răniți.

Culisele operațiunii îndrăznețe a trupelor speciale ucrainene care au ridicat steagul țării pe Insula Șerpilor

ACTUALIZARE 11.50 Drapelului ucrainean a fost ridicat din nou pe Insula Șerpilor, de pe care rușii s-au retras în urma atacurilor susținute ale trupelor ucrainene. Ridicarea steagului este simbolică, iar imaginile au făcut înconjurul lumii. Dar abia acum apar detalii despre misiunea îndrăzneață prin care a fost dus steagul pe insulă, relatează Naval News.

În noaptea de 7 iulie 2022, militari din forțele speciale s-au apropiat de Insula Șerpilor cu vehicule subacvatice. Scafandrii au cercetat zona de coastă, căutând mine. După ce au stabilit o cale de trecere sigură, au dat semnalul bărcilor grupului principal, potrivit unei postări a Forțelor Speciale Ucrainene pe Instagram.

Primii soldați ucraineni au ajuns în Regatul Unit pentru instruire

ACTUALIZARE 11.11 Un prim contingent de soldaţi ucraineni care urmează a fi instruiţi de trupele britanice pentru a-i ajuta în lupta împotriva Rusiei a ajuns în Regatul Unit.

Primul contingent din programul militar al Regatului Unit s-a întâlnit cu ministrul apărării Ben Wallace joi, perioada de instruire urmând să dureze mai multe săptămâni, a anunţat Ministerul Apărării.

În cadrul programului vor fi instruiţi până la 10.000 de ucraineni în următoarele luni.

"Acest nou program de instruire ambiţios este următoarea fază în sprijinul Regatului Unit pentru forţele armate din Ucraina în lupta lor împotriva agresiunii ruse", a spus Ben Wallace, citat de DPA, potrivit Agerpres.

"Folosind expertiza de talie mondială a armatei britanice vom ajuta Ucraina să-şi reconstruiască forţele şi să amplifice rezistenţa în contextul în care ei îşi apără suveranitatea ţării şi dreptul lor la a-şi alege propriul viitor", a adăugat ministrul apărării.

În jur de 1.050 de militari britanici sunt implicaţi în acest program care se va derula în mai multe locaţii din nord-vestul, sud-vestul şi sud-estul Regatului Unit.

„Războiul dronelor”. Cum se pregătesc ucrainenii de lupta pentru Sloviansk

ACTUALIZARE 11.00 „În acest moment, avem de dus două bătălii mari”, spune Dmitro Podvorchanski, un soldat al Batalionului ucrainean Dnipro. „Prima este o bătălie de artilerie”, spune el, „a doua este o bătălie a tehnologiilor”.

Dmitro este parte a celei de a doua bătălii, în mare parte nevăzută. Acesta conduce o unitate de doar 10 soldați care formează unitatea de culegere de informații cu drone a batalionului, scrie BBC care a stat de vorbă cu soldatul ucrainean. Dmitro spune că preferă să-și numească unitatea „IT-iștii care luptă”. Toți sunt voluntari. Cei mai mulți dintre ei au experiență în tehnologia informației și se cunoșteau înainte de începerea războiului.

Pe un telefon mobil, unul din membrii echipei arată imagini filmate din dronă cu țintele rusești pe care le-au distrus deja, prezentându-le drept „cele mai mari lovituri”. Dmitro le enumeră: „Un tanc, trei sau patru tunuri de artilerie și cinci sau șase depozite de muniție”.

Citește continuarea AICI

Zelenski: Apelurile mele la UE nu sunt despre politică, ci despre apărarea libertății.

ACTUALIZARE 08.45 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe frontul din regiunea Dnipropetrovsk. El a vizitat și spitalul din orașul Dnipro, capitala regiunii, unde le-a mulţumit medicilor pentru curaj.

„Aș dori să vă salut pe toți și să vă mulțumesc pentru munca măreață și eroică de zi cu zi. Mulțumesc pentru că sunteți în viață! Să fiți în viață înseamnă că veți putea să ne apărați țara. Însă, înainte de ceremonia de premiere, aș dori să vă comemorați colegii militari căzuți la datorie, care vor rămâne în istorie pentru totdeauna, în istoria țării noastre, în istoria brigăzii voastre, în istoria acestui război. Vă rog să îi comemorați cu un moment de reculegere”, a spus Zelenski.

„A fost deja cea de-a 24-a adresare în parlamentele țărilor Uniunii Europene (adresarea lui Zelenski din parlamentul Sloveniei, n. red.) și prima făcută lângă prima linie a frontului. Sper că și celelalte trei țări UE vor simți că apelurile mele nu sunt despre politică, ci despre apărarea libertății noastre comune și, prin urmare, vom ajunge la punctul în care, într-o zi, voi putea spune că toate 27 de parlamente ale Uniunii Europene aud lupta pentru libertate mai bine decât orice manipulare rusească”, a continuat el.

Putin amenință cu scumpirea gazelor

ACTUALIZARE 08.42 Președintele rus Vladimir Putin susține că sancțiunile împotriva Moscovei vor duce la consecințe catastrofale pe piața globală a energiei. Liderul de la Kremlin a reiterat ideea potrivit căreia sancțiunile împotriva Moscovei afectează mai mult țările care le impun decât rușii și economia lor.

„Știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești. Cu toate acestea, ne așteptăm ca rezultatul unor astfel de acțiuni să fie o creștere a prețurilor la gaz pe piața spot și o creștere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali, inclusiv pentru locuințe”, a spus Putin.

„Toate acestea arată încă o dată că restricțiile impuse prin sancțiuni asupra Rusiei provoacă mult mai multe daune țărilor care le impun. Folosirea în continuare a sancțiunilor poate duce la consecințe și mai grave, fără exagerare, chiar catastrofale pe piața globală a energiei”, a adăugat el.

Rusia se confruntă cu sancțiuni fără precedent din partea ţărilor occidentale, ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina

ACTUALIZARE 08.40 SUA au anunţat vineri acordarea unui nou ajutor militar Ucrainei, între care lansatoare de rachete şi obuze cu precizie ridicată ce vor ameliora capacităţile ucrainene de a viza depozite de armament şi lanţul de aprovizionare al armatei ruse, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Acest ajutor, care se ridică 400 milioane de dolari, cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS şi muniţii, care au permis deja forţelor ucrainene să atace ţinte - ca depozite de muniţii - cu rachete trase din afara razei de acţiune a artileriei ruse, a precizat un înalt responsabil al Pentagonului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri