Zelenski cere din nou o zonă de interdicție aeriană. „Rusia foloseşte rachete, avioane şi elicoptere împotriva civililor”

Data publicării:
volodimir zelenski in tinuta informala la tribuna presedintiei
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainen Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la oameni să creadă în libertate, spunând că aceasta „va veni curând”. De asemenea, el a făcut apel din nou la impunerea unei zone de interdicție aeriană în Ucraina, spunând că în caz contrar va avea loc o „catastrofă umanitară” în masă dacă nu va fi de acord cu această măsură. Zelenski a salutat în același discurs și noile sancțiuni luate de Statele Unite contra Rusiei.

„Către toate orașele în care ucrainenii rezistă, unde protestează față de invadatori, vreau să știți că suntem alături de voi, suntem recunoscători. Vaporul navighează în continuare, indiferent de câte gloanțe se trag. Coridoarele umanitare vor funcționa în continuare. Și numai timpul ne desparte de libertate. Va veni curând. Credeți în ea. Eu cred”, a spus Zelenski.

„Statele Unite interzic importurile de petrol din Rusia, de produse petroliere, gaze, cărbune, interzic cetățenilor americani orice investiție în sectorul energetic și petrolier al Rusiei. Sunt recunoscător personal președintelui SUA, Biden, pentru această decizie, pentru acest mod de a conduce, pentru acest semnal foarte puternic pentru întreaga lume. Este foarte simplu: fiecare ban plătit Rusiei se transformă în gloanțe și proiectile care zboară către alte state suverane. Ori Rusia va respecta dreptul internațional și nu va purta războaie, ori nu va mai avea bani să înceapă războaie”, a continuat el.

Zelenski a avut un mesaj și către comunitatea internațională: „Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!”.

El a mai spus că întreaga comunitate internaţională va fi răspunzătoare pentru o „catastrofă umanitară” majoră dacă nu acceptă instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

În intervenţia sa zilnică televizată, Zelenski a adăugat că nivelul de ameninţare în Ucraina este la maximum la aproape două săptămâni de la invazie, dar că ucrainenii au dovedit că nu vor ceda.

„Rusia foloseşte rachete, avioane şi elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva oraşelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri