Zelenski: Felul în care Rusia se târăște în fața Iranului pentru drone arată slăbiciune. Kremlinul își recunoaște falimentul militar

Data publicării:
Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marți, că atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice înseamnă că va fi nevoie de „un consum de energie făcut cu foarte mare grijă”, mai ales în perioadele de vârf deconsum, relatează CNN. Președintele ucrainean a mai spus și că faptul că Rusia „se târăște în fața Iranului” pentru drone e un semn de slăbiciune al regimului de la Kremlin.

„Acolo unde este posibil, încercăm să grăbim munca de restaurare a infrastructurii energetice”, a precizat liderul de la Kiev.

Președintele Zelenski a mai spus și că faptul că Rusia „se târăște la Teheran” pentru sprijin militar și pentru drone e un semn de slăbiciune.

„Trebuie să ținem minte că faptul că Rusia cere astfel de ajutor din partea Iranului arată că Kremlinul își recunoaște propriul faliment militar și politic”, a spus președintele ucrainean.

„Din punct de vedere strategic, acest lucru nu îi va ajuta în niciun fel. Doar dovedește lumii că Rusia este pe o traiectorie a înfrângerii și încearcă să implice și pe alții drept complici în activitatea lor de teroare”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Putin terorizează Ucraina cu drone iraniene

De câteva zile, Rusia a lansat o campanie susținută de atacuri cu drone kamikaze, îndreptate în special împotriva orașelor și infrastructurii civile din Ucraina.

Cele mai recente astfel de atacuri au vizat chiar Kievul. Imaginile, aproape ireale, prezintă astfel de drone care survolează capitala ucraineană în căutare de ținte, în timp ce apărătorii ucraineni încearcă cu disperare să le doboare, Astfel de arme au un singur scop: teroarea.

Un expert militar a precizat pentru Sky News că atacurile cu drone kamikaze asupra orașelor ucrainene pot fi comparate cu cele ale rachetelor V1 și V2 folosite de armata lui Hitler pentru bombardarea Londrei, în al Doilea Război Mondial.

Astfel, dronele kamikaze primite cadou de ruși de la iranieni au devenit noile „Vergeltungswaffe” - „armele răzbunării” lui Putin, folosite pentru terorizarea populației civile din orașele ucrainene.  „O astfel de dronă e o armă a terorii, similară mai degrabă rachetelor V1 și V2 din al Doilea Război Mondial, destinate special pentru a semăna teroare - așa cum au și făcut, de altfel - în acea perioadă cumplită de la sfârșitul războiului”, a declarat pentru Sky News analistul Forbes McKenzie.

SUA, avertisment către oricine are legătură cu dronele-kamikaze iraniene: „Ar trebui să dea dovadă de vigilenţă” 

Statele Unite au atenţionat, luni, că vor sancţiona companiile sau guvernele care colaborează cu programul de drone al Iranului, după recentele lovituri rusești în Ucraina și indiciile că acestea au fost executate cu drone-kamikaze de fabricaţie iraniană.

„Orice persoană ce exersează activităţi cu Iranul având legătură cu dezvoltarea de drone sau de rachete balistice, sau implicată în circulaţia de arme din Iran spre Rusia ar trebui să dea dovadă de vigilenţă”, a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

„SUA nu vor ezita să recurgă la sancţiuni sau să ia măsuri împotriva principalilor responsabili”, a atenţionat el. „Întărirea alianţei dintre Rusia şi Iran ar trebui să fie considerată de întreaga lume (...) un mare pericol”, a mai spus Vedant Patel.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri