Zelenski îl critică pe Macron după ce președintele francez a spus că Rusia „nu trebuie umilită”: „Discută în zadar cu Putin”

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin si emmanuel macron discuta stand la capetele unei mese lungi, albe
Emmanuel Macron și Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski spune că discuțiile pe care Emmanuel Macron le poartă cu dictatorul rus sunt „în zadar” și a apreciat că „nu este corect” ca președintele Franței să fie pregătit „să facă concesii diplomatice Rusiei”. Reacția lui Zelenski vine după ce Macron a spus, la începutul săptămânii, că pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili” Rusia.

„Nu trebuie căutată o cale de ieşire pentru Rusia, iar Macron o face în zadar”, a spus Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului de televiziune italian RAI 1, joi seară, potrivit imaginilor difuzate vineri pe canalul său de Telegram. „Ştiu că voia să obţină rezultate în medierea între Rusia şi Ucraina, dar nu a avut”, a spus el.

„Până când Rusia nu va dori ea însăşi şi nu va înţelege că este nevoie ca războiul să se încheie, ea nu va căuta nicio cale de ieşire”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Emmanuel Macron a afirmat, luni, că pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili” Rusia. Însă din punctul de vedere al lui Zelenski, „Macron nu are nevoie să facă concesii diplomatice Rusiei, acum”.

El a considerat acest demers „nu foarte corect”, pentru că i-ar permite lui Putin „să evite umilirea”, într-un moment în care ruşii încearcă în continuare să preia controlul sudului şi estului Ucrainei. Preşedintele ucrainean a mai spus că „timpul de a sta la aceeaşi masă cu Rusia s-a terminat. Nu mai este posibil”.

„Preşedintele Republicii nu a discutat nimic cu Vladimir Putin fără acordul preşedintelui Zelenski. El a spus mereu că ţine de ucraineni să decidă termenii negocierii lor cu ruşii”, a transmis, vineri Palatul Elysée.

După mai multe sesiuni de convorbiri între Ucraina şi Rusia în luna martie, discuţiile au încetat, poziţiile celor două părţi fiind prea îndepărtate.

„Astăzi, dialogul (cu rușii - n.red.) trebuie să fie pragmatic”, a adăugat el.

Volodimir Zelenski a spus încă o dată că doreşte să se întâlnească cu Vladimir Putin, „dar numai cu el, fără niciun mediator. Şi cu abordare de dialog, nu cu ultimatumuri”, a precizat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri