Zelenski: Nu este o ambiție a Ucrainei să intre în NATO. Este vorba despre viața noastră

Data publicării:
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: facebook.com / zelenskiy95

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că apartenența țării sale la NATO este o „garanție a securității” și că nu este vorba despre o ambiție. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că Ucraina are dreptul să se alăture alianței.

Întrebat de BBC dacă Kievul este gata să renunțe la ambiția de a se alătura alianței militare occidentale, Zelenski a răspuns: „Nu este „ambiția” Ucrainei. Am pierdut 15.000 de oameni. Nu este o ambiție. Este vorba despre viața noastră”.

Nu este vorba despre NATO. Este vorba despre viitorul oamenilor... Întrebarea despre NATO nu este despre apartenență. Dacă vorbim despre NATO, UE, teritoriile ocupate temporar - vorbim despre independența noastră. Asta este. Am decis ce vrem și ce vom face în viitor”, a continuat el.

Rusia a presat NATO și SUA să excludă orice potențială aderare a Ucrainei la alianță, amenințând cu „măsuri tehnico-militare” nespecificate dacă cererea nu este satisfăcută.

Jens Stoltenberg a spus însă că este dreptul Ucrainei să se alăture NATO, dacă dorește acest lucru.

Nu putem accepta o revenire la epoca sferelor de influență în care marile puteri îi intimidează pe ceilalți sau le dictează ce să facă”, a spus el.

Stoltenberg a mai spus că NATO are în vedere trimiterea unui grup de luptă în România și în alte țări din sud-estul teritoriului alianței.

„NATO trebuie să răspundă atunci când vede acțiuni agresive din partea Rusiei”, a spus el, cerând în același timp continuarea dialogului cu Moscova pentru detensionarea situației.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri