Live Text Rușii au încălcat armistițiul anunțat de Putin în Ucraina. Bombardamentele au continuat pe frontul din Bahmut

Data actualizării: Data publicării:
Se duc lupte grele în apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei.
Se duc lupte grele în apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins propunerea Rusiei pentru armistițiu pe durata Crăciunul ortodox rus, începând de vineri la prânz până sâmbătă la miezul nopții. El a spus că este un truc pentru a opri progresul forțelor Ucrainei în regiunea Donbas și pentru a aduce mai multe întăriri.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski: Vehiculele Bradley din SUA sunt exact ceea ce are nevoie Ucraina

ACTUALIZARE 23.55 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri, într-o intervenţie video, că angajamentul SUA de a furniza Kievului pentru prima dată vehicule de luptă Bradley este exact ceea ce are nevoie Ucraina, informează Reuters.

„Pentru prima dată vom primi vehicule blindate Bradley; este exact ceea ce este nevoie”, a spus preşedintele Zelenski, mulţumindu-i preşedintelui american Joe Biden şi Congresului SUA. Volodimir Zelenski a adăugat că anunţul oficial a demonstrat că vizita sa la Washington din decembrie a produs rezultate concrete.

Casa Albă a anunţat vineri că SUA vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum. Vehiculele de luptă Bradley fac parte acest pachet de ajutor. (citiți mai mult AICI)

Au anunțat încetarea focului, apoi au bombardat de 14 ori în câteva ore

ACTUALIZARE 20.10 Bombardamentele rusești "nu s-au oprit nicio clipă" în zona de est a Luganskului, în pofida armistițiului de Crăciun anunțat de Kremlin, iar forțele au deschis focul "de 14 ori" doar în primele trei ore, relatează guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, citat de Sky News.

Într-o declarație pe Telegram, Haidai a spus: "Armistițiul de Crăciun al lui Putin: Bombardamentele rusești în regiunea Luhansk nu s-au oprit nicio clipă, se oprește doar pentru aprovizionarea cu obuze țara mincinoșilor".

De asemenea, el a afirmat că trupele rusești au tras cu artileria de 14 ori și "au luat cu asalt una dintre așezările noastre de trei ori" în primele trei ore de încetare a focului.

NATO îi răspunde Moscovei după anunțarea armistițiului: Rusia a început războiul și Putin îl poate opri astăzi

ACTUALIZARE 19:10 Rusia este cea care a declanşat războiul în Ucraina, iar preşedintele Vladimir Putin „îl poate opri astăzi”, retrăgându-şi trupele din ţara vecină, a reacţionat vineri NATO la anunţul făcut în urmă cu o zi de şeful statului rus privind instituirea unilaterală a unui armistiţiu de 36 de ore în conflictul din Ucraina cu ocazia sărbătoririi Crăciunului pe stil vechi, potrivit EFE.

Într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, s-a referit la răspunsul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a acuzat Rusia că vrea să „folosească Crăciunul ca acoperire” pentru a opri înaintarea armatei ucrainene în Donbas şi pentru a aduce echipamente şi muniţii mai aproape de poziţiile sale.

„Preşedintele Zelenski a clarificat poziţia Ucrainei cu privire la această aşa-zisă încetare a focului. Acest război a fost declanşat de Rusia, iar preşedintele Putin îl poate opri astăzi, retrăgându-şi trupele din Ucraina”, a spus Lungescu, potrivit Agerpres. „În schimb, am văzut cum forţele ruse lansează de mai multe luni atacuri cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii civile” din Ucraina. (citiți mai mult AICI)

Armistiţiul anunţat de Rusia nu este credibil, afirmă Josep Borrell

ACTUALIZARE 19:05 Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat vineri drept „ipocrizie” armistiţiul anunţat de Moscova în Ucraina, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, neconsiderând-l credibil, informează AFP.

„Kremlinul este lipsit de credibilitate, iar această declaraţie privind dorinţa unui armistiţiu unilateral nu este credibilă”, a declarat Borrell presei cu ocazia unei vizite la Fez, în Maroc.

„Răspunsul care ne vine tuturor în minte este scepticismul cu privire la atât de multă ipocrizie”, a afirmat el.

Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să respecte un armistiţiu „pe toată linia de contact între părţi în Ucraina” la 6 şi 7 ianuarie, prima încetare a focului de amploare de la începutul invaziei ruse din urmă cu aproape un an. În ciuda acestui anunţ, vineri au continuat duelurile de artilerie.

Pentru ca armistiţiul să poată fi considerat valabil, „trebuie să înceteze complet atacurile militare. Trebuie ca trupele (ruse) şi materialul lor militar să se retragă de pe teritoriul ucrainean”, a explicat Borrell, după o întâlnire cu studenţii la Universitatea Euro-Mediteraneeană.

„În absenţa unor astfel de acţiuni concrete, un armistiţiu unilateral pare o tentativă a Rusiei de a câştiga timp pentru a-şi regrupa trupele şi pentru a încerca să-şi restabilească reputaţia internaţională puternic afectată”, a subliniat Borrell.

El a acuzat de asemenea „propaganda” rusă care a pus pe seama „sancţiunilor europene” explozia mondială a preţurilor la bunurile alimentare şi la energie, care afectează în special Africa, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Este complet fals. Armata rusă este cea care a distrus silozuri de cereale, care a distrus şi a plantat mine pe câmpuri, a distrus drumurile şi a blocat porturile din Ucraina”, a subliniat înaltul oficial european.

Borrell închei vineri o vizită oficială de două zile în Maroc, ţară acuzată de media că a fost implicată în scandalul de corupţie din Parlamentul European.

Armata rusă a bombardat oraşul Kramatorsk, spune preşedinţia ucraineană

ACTUALIZARE 13:45 Armata rusă a bombardat vineri de două ori oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, după intrarea în vigoare a unui armistiţiu unilateral decretat de Moscova, a anunţat şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene.

„Ocupaţii au lovit oraşul (Kramatorsk) cu rachete de două ori. O clădire rezidenţială a fost lovită. Potrivit informaţiilor preliminare, nu sunt victime”, a scris Kirilo Timoşenko pe Telegram, potrivit Agerpres.

Rușii au încălcat armistițiul anunțat de Putin în Ucraina

ACTUALIZARE 13:13 Bombardamentele au continuat vineri de ambele părţi ale frontului din Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, în pofida intrării în vigoare a unui armistiţiu anunţat unilateral mai devreme de Moscova.

Tiruri atât de partea ucraineană, cât şi de partea rusă au continuat să fie auzite după începutul armistiţiului în oraşul cu străzile în mare parte distruse şi pustii, însă intensitatea lor este mai mică în comparaţie cu zilele precedente, relatează Agerpres.

O încetare a focului unilaterală decretată de Rusia în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi ar fi trebuit să înceapă vineri la prânz (12.00, ora Moscovei - 09.00 GMT), deşi sinceritatea iniţiativei a fost pusă la îndoială de Kiev.

Rușii anunță încetarea temporară a focului în Ucraina

ACTUALIZARE 12:12 Ordinul președintelui rus Vladimir Putin de încetare unilaterală a focului a intrat în vigoare de-a lungul întregului front începând de vineri, de la ora prânzului, ora Moscovei (9.00 GMT), a anunţat televiziunea de stat rusă, citată de Reuters.

„Astăzi, la prânz, regimul de încetare a focului a intrat în vigoare pe întreaga linie de contact". Ea va continua până la sfârşitul zilei de 7 ianuarie", a informat televiziunea rusă.

Joi, Vladimir Putin a dat ordin de încetare a focului în Ucraina pentru două zile.

Pentagonul ia în calcul antrenarea în SUA a militarilor ucraineni, pentru folosirea sistemelor Patriot

ACTUALIZARE 10.17 Statele Unite iau în considerare varianta aducerii de militari ucraineni pe teritoriu american pentru a se antrena în folosirea sistemelor antiaeriene Patriot. De asemenea, soldații Kievului se mai pot antrena în altă țară sau poate fi vorba despre o „combinație a ambelor variante”, a declarat un oficial al armatei americane, în cadrul unui briefing de presă al Pentagonului.

„Cred că ne aflăm clar într-un moment al acestei bătălii în care să le putem oferi ucrainenilor pregătirea necesară pentru a folosi astfel de sisteme, care să-i ajute la apărarea țării și la recuperarea teritoriilor”, a declarat generalul de brigadă din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, Pat Ryder, în cadrul unei conferințe de presă.

Arma puțin cunoscută cu care ucrainenii doboară dronele lui Putin

ACTUALIZARE 10.11 Ucraina doboară din cer tot atâtea drone iraniene câte Rusia lansează ca să lovească infrastructura ucraineană, zdrobind 80 deasupra Kievului în timpul atacului surpiză lansat de trupele ruse de Anul Nou, scrie Politico.

Cum au reușit? Potrivit oficialilor ucraineni și consilierilor de la Kiev care au vorbit pentru Politico, mare parte din merit se datorează sistemului german Gepard, un vehicul militar care lansează două șuvoaie de gloanțe cu calibrul de 35 de milimetri în înaltul cerului cu care lovesc dronele în zbor.

Berlinul a trimis 30 de astfel de sisteme în Ucraina în ultimul an; încă 7 urmează să ajungă anul acesta.

Adevărata miză a „Bucătarului lui Putin” în Bahmut

ACTUALIZARE 10.05 Statele Unite sunt de părere că aliatul preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari, grupul Wagner, este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropierea oraşului ucrainean Bahmut.

Conform unei declaraţii făcute joi de un oficial al Casei Albe, există indicii că motive de natură financiară determină „obsesia Rusiei şi a lui Prigojin pentru cucerirea Bahmutului, a adăugat oficialul.

SUA au acuzat anterior mercenarii ruşi că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan şi din alte părţi pentru a ajuta la finanţarea războiului din Ucraina, acuzaţie respinsă de Rusia.

Zelenski refuză armistițiul: E un truc

„Acum vor să folosească Crăciunul ca acoperire, deși pe termnen scurt, pentru a opri avansurile băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și trupe mai aproape de pozițiile noastre”, a spus Zelenski, potrivit The Guardian.

„Ce le va oferi asta? Doar încă o creștere a pierderilor lor totale”, a adăugat el.

Zelenski a vorbit intenționat în rusă și nu în ucraineană, pentru a transmite un mesaj: încheierea războiului înseamnă „încheierea agresiunii țării voastre. Iar războiul se va termina fie când soldații voștri vor pleca, fie când îi vom da afară”.

Ambasadorul Rusiei la Washington acuză SUA că prelungesc războiul

Ambasadorul Rusiei în SUA a acuzat Washingtonul de lipsă de voinţă de a pune capăt războiului din Ucraina, început de Moscova acum mai bine de 10 luni, în urma unui anunţ al Statelor Unite de a furniza Kievului transportoare blindate de personal.

Toate acţiunile recente ale SUA arată în mod direct că Washingtonul nu îşi doreşte o soluţie politică în Ucraina, a declarat ambasadorul rus Anatoli Antonov joi la Washington, adăugând că nu există nicio îndoială asupra responsabilităţii prelungirii recentului conflict, potrivit agenţiei de presă ruse de stat TASS, citată de Agerpres.

Declarațiile vin după ce SUA şi Germania au anunţat că vor furniza Ucrainei transportoare blindate de personal, primele vehicule de luptă de infanterie proiectate de Occident pe care le va primi Kievul.

Anunţul vine după o decizie a Franţei la începutul acestei săptămâni de a furniza vehicule de recunoaştere descrise drept tancuri uşoare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri