Zelenski s-a adresat rușilor: „Cum este posibil? După ce am luptat atâta împreună în 1986 împotriva catastrofei de la Cernobîl”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, tinand un discurs
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Captură video

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat cetăţenilor ruşi și le-a cerut să protesteze împotriva atacului asupra centralei nucleare Zaporojie şi a ocupării acestui obiectiv de către forţele militare ruse, relatează Reuters.

"Mă adresez ruşilor: Cum este posibil? După ce am luptat atâta împreună în 1986 împotriva catastrofei de la Cernobîl", a spus Zelenski într-un discurs video.

El a îndemnat fiecare rus să iasă în stradă şi să spună guvernului său că vrea să trăiască.

"Trebuie să ieși în stradă și să spui că vrei să trăiești. Radiaţiile nu ştiu unde este Rusia. Radiaţiile nu ştiu care sunt graniţele ţării tale", a mai transmis Zelenski către cetățenii ruși.

El afirmase în cursul nopţii că tancuri ruseşti echipate cu detectoare termice au tras asupra reactoarelor centralei. Incendiul care s-a declanşat într-o clădire destinată instruirii a fost în cele din urmă stins de pompierii ucraineni, care iniţial au anunţat că nu se pot apropia din cauza atacurilor ruşilor, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Zelenski a acuzat Moscova că recurge la "teroarea nucleară" şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea centralei nucleară de la Zaporijie, care are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa.

Rusia pune însă atacul pe seama unor sabotori ucraineni şi acuză Kievul de provocare.

Ministerul rus al apărării a comunicat vineri că centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost de fapt ţinta unor sabotori ucraineni, iar operaţiunea respectivă a reprezentat o provocare.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri