Zelenski spune că nu va folosi armele primite de la americani pe teritoriul Rusiei

Data publicării:
rachete himars lansate
Sistemul de rachete HIMARS furnizat de americani. Foto: Profimedia Images

Ucraina nu va folosi sisteme avansate de rachete pe care se așteaptă să le primească de la americani pentru a ataca pe teritoriul Rusiei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Moscow Times.

„Uite, nu intenționăm să atacăm Rusia, nu ne interesează Federația Rusă, nu luptăm pe teritoriul lor”, a spus Zelenski într-un interviu pentru postul conservator american Newsmax.

Președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina pentru a lovi „ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”. Un oficial american a spus că este vorba despre sistemul de rachete (HIMARS), spunând că raza sa de 80 de kilometri le va împiedica să fie folosite pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.

Cu muniții ghidate de precizie și o rază de acțiune mai mare decât armele desfășurate în prezent de Ucraina, lansatoarele de rachete multiple reprezintă o îmbunătățire importantă într-un moment în care ucrainenii luptă cu artileria rusă în estul țării.

Himars sunt piesa centrală a unui pachet de 700 de milioane de dolari care va fi anunțat miercuri, care include și radare de supraveghere aeriană, mai multe rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune Javelin, mai multe muniții de artilerie, elicoptere, vehicule și piese de schimb, a spus oficialul.

Muniția pentru Himars nu va include o versiune care să poată atinge aproximativ 300 de kilometri, de teamă că ucrainenii o vor folosi pentru a lovi adânc în Rusia.

Zelenski a argumentat în interviul acordat în SUA că Ucraina are nevoie de versiuni cu rază mai lungă de acțiune ale sistemului de rachete furnizate de americani pentru a recupera teritoriile de la est și sud capturate de Rusia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri