Zelenski spune că Rusia pregăteşte o „lovitură decisivă” împotriva statelor europene în domeniul energiei

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia, sâmbătă seară, că duce un război energetic împotriva Europei și a vorbit despre nevoia unei unități mai mari printre statele europene. Declarațiile președintelui ucrainean vin după ce Rusia a anunțat că închide pe termen nedefinit gazoductul Nord Stream, o încercare evidentă de a pune presiune pe Uniunea Europeană înainte de venirea iernii.

„Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic.„Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru”.

Scopul, a spus el, este de a slăbi şi intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri şi rachete, Rusia foloseşte şi energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregăteşte o „lovitură decisivă” în sectorul energetic. Doar o mai mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan, a spus Zelenski.

În opinia sa, europenii trebuie să îşi coordoneze mai bine contramăsurile şi să se ajute reciproc. În plus, presiunea asupra Rusiei trebuie crescută pentru a limita veniturile pe care le obţine din petrol şi gaze.

Contextul acuzaţiilor este acela că Gazprom nu a reluat livrările de gaze prin Nord Stream către Germania, sâmbătă dimineaţa, contrar spuselor anterioare. Compania energetică rusească a justificat acest lucru invocând o presupusă scurgere la staţia de compresoare Portovaia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri