Zelenski spune că Ucraina nu-și poate compromite integritatea teritorială. „Dacă eram în NATO, acest război nu ar fi început”

Data publicării:
Zelenski a spus că presiunea economică trebuie crescută. Foto: Profimedia Images
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenkski a spus că există „compromisuri” pe care Ucraina nu le poate face în negocierile cu președintele rus Vladimir Putin. Acestea se referă la integritatea teritorială a țării, a explicat el într-un interviu pentru CNN.

Zelenski a fost întrebat despre cererile Rusiei, inclusiv recunoașterea peninsulei Crimeea, anexată de ruși în 2014, și a teritoriilor separatiste din Donbas ca teritorii rusești și garanția că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO.

„Există compromisuri pentru care nu putem fi pregătiți, ca stat independent”, a răspuns Zelenski.

El a adăugat că e vorba despre „compromisuri legate de integritatea noastră teritorială și suveranitatea noastră”.

Poporul ucrainean a a demonstrat asta, nu i-a întâmpinat pe soldații ruși cu buchete de flori, i-a întâmpinat cu curaj și cu arme în mâini”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că Rusia „nu poate să obțină cu forța favoarea cetățenilor unei alte țări”.

„Nu poți să faci un președinte al unei alte țări să recunoască ceva prin folosirea forței”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că este gata să negocieze cu Putin, dar a avertizat că, dacă negocierile eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la „un al treilea război mondial”.

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că, fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a adăugat că, dacă țara sa ar fi fost primită mai devreme în NATO, Rusia nu ar fi declanșat invazia.

„Dacă am fi fost membri NATO, nu ar fi început un război. Aș dori să primesc garanții de securitate pentru țara mea, pentru poporul meu”, a spus Zelenski, adăugând că este recunoscător pentru ajutorul oferit de NATO de la începutul invaziei.

Dacă membrii NATO sunt gata să ne vadă în alianță, atunci să o facă imediat, pentru că mor oameni în fiecare zi”, a mai spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri