Zelenski: Turcia a interzis intrarea navelor de război rusești în Marea Neagră. Rusia spune că nu a fost notificată oficial

Data actualizării: Data publicării:
Navă militară rusească trece prin Strâmtoarea Bosfor
Înainte să intre în Marea Neagră, mai multe nave militare rusești au traversat Strâmtoarea Bosfor. În fundal, orașul Istanbul, Turcia. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că Turcia a interzis intrarea navelor de război rusești în Marea Neagră. Rusia spune că nu a fost notificată oficial.

„Îi mulțumesc prietenului meu, președintele Turciei, R.T. Erdogan, și poporului turc pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război ruse în Marea Neagră și ajutorul militar și umanitar pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul ucrainean nu va uita niciodată asta!”, a scris Zelenski pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia spune că nu a fost notificată

Rusia a declarat că nu a primit nicio notificare oficială privind blocarea accesului în Marea Neagră, scrie The Guardian, preluând agenția rusă Interfax.

Probabil tweet-ul lui Volodimir Zelenski a fost mai degrabă o chemare la acțiune către Turcia, decât o confirmare a unei decizii deja luate, mai precizează Guardian.

Cu doar o zi înainte, vineri, Turcia anunțase că nu poate opri navele de război rusești care intră în Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, a declarat vineri ministrul de externe turc.

Conform Convenției de la Montreux din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor de război în timpul războiului sau dacă este amenințată, dar cererea venită de la Kiev a pus guvernul de la Ankara într-o poziție dificilă, deoarece acesta încearcă să își gestioneze angajamentele occidentale și legăturile strânse cu Rusia.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri