Zelenski: Ucraina merită să înceapă anul acesta discuţiile privind aderarea la UE

Data publicării:
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski cere UE să accepte Ucraina ca membru al Uniunii Europene. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că ţara sa, invadată de Rusia la sfârşitul lunii februarie 2022, merită să înceapă discuţiile pentru intrarea în Uniunea Europeană în acest an.

„Cred că Ucraina merită să înceapă negocierile pentru aderarea sa la UE anul acesta”, a spus Volodimir Zelenski.

Ucraina, candidată oficială la aderarea la UE din iunie 2022, găzduieşte, vineri, un summit alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

În opinia preşedintelui Zelenski, oficialii ucraineni şi europeni au o înţelegere „reciprocă”: „că numai împreună o Ucraina puternică şi o Uniune Europeană puternică pot proteja viaţa la care ţinem.Şi că viitoarea noastră integrare trebuie să dea energie şi motivaţie populaţiei noastre pentru a lupta împotriva obstacolelor şi a ameninţărilor”, a continuat Zelenski, adăugând că presiunea internaţională asupra Rusiei ar trebui să continuă să crească.

„Inamicul se află într-o anumită etapă în care înfrângerea strategică a Rusiei este evidentă”, a spus el. „Dar, din punct de vedere tactic, ei încă mai au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive”.

Ursula von der Leyen este însoţită de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de aproximativ 15 comisari europeni care urmează să se întâlnească cu membri ai guvernului ucrainean. Comisia Europeană a evidenţiat această vizita drept un „simbol puternic” al sprijinului european pentru Ucraina „în faţa unei agresiuni nejustificate” din partea Rusiei.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat, în mai 2022, că procesul de integrare al Ucrainei în Uniunea Europeană „ar putea dura decenii”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri