Live Text Zelenski: Decizia SUA de livrare a 31 de tancuri Abrams Ucrainei este un pas important pe calea spre victorie

Data actualizării: Data publicării:
tancuri leopard din armata finlandeză
Foto: Profimedia Images
Din articol
Rusia își intensifică luptele în zona Donețk Zelenski: „Astăzi lumea liberă este mai unită ca oricând pentru un scop comun” SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams Ucrainei. Biden: „Sunt cele mai bune din lume” Germania va suporta costul tancurilor Leopard livrate Ucrainei, nu şi Polonia, care va cere UE să i le plătească Putin laudă relațiile bune cu austriecii și alți „oameni de rând” din Occident: „Mulți cetățeni mulțumesc Rusiei” Olaf Scholz dă asigurări că Germania nu va trimite trupe terestre sau avioane de luptă în Ucraina New York Times: SUA vor crește de șase ori producția de proiectile de artilerie pentru a ajuta Ucraina „Naziști nenorociți!” Propagandistul lui Putin, delir după ce Scholz a anunțat că trimite tancuri în Ucraina Rusia, după ce Occidentul a anunțat că livrează tancuri Ucrainei: Conflictul va ajunge „la un nou nivel de confruntare” Comandantul-șef al armatei ucrainene a primit un milion de dolari moștenire de la un american Ucraina înăspreşte pedepsele pentru militarii care dezertează sau nu execută ordinele Tancurile Leopard ar putea fi operaționale în Ucraina în trei luni „Tanke schon” din Lituania Polonia îi mulțumește Germaniei Tancurile occidentale vor „arde ca toate celelalte”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului Premierul Marii Britanii: Trimiterea de tancuri în Ucraina „este o decizie corectă”  Germania confirmă că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina Ucraina recunoaște că s-a retras din Soledar Tancurile americane vor „arde”, amenință Kremlinul Alerte de raid aerian în toată Ucraina Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, spune ministrul Apărării de la Chișinău Pentagonul afirmă că are capacitatea de a riposta la orice ameninţare Fregata rusă „Admiral Gorşkov” a simulat trageri cu rachete hipersonice în Oceanul Atlantic Trupele de comando ucrainene, atac ca-n filme asupra unui post de comandă al rușilor Șeful NATO se aşteaptă ca țările membre să îşi crească cheltuielile de apărare Vladimir Putin se laudă că Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc Norvegia ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina Zelenski: Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune Oficial rus: Livrările de tancuri din SUA, o provocare flagrantă împotriva Rusiei Zelenski: „Aliaţii au numărul de tancuri” necesare armatei ucrainene pentru a răsturna trupele Moscovei Berlinul se îndreaptă spre un acord de livrare a tancurilor Leopard

Germania a confirmat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Rușii amenință că le vor distruge. Președintele Joe Biden a anunțat tot miercuri că SUA vor trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1. Imediat după declarația șefului de la Casa Albă, Zelenski a spua că livrarea acestora reprezintă „un pas important pe calea spre victorie”. Pe de altă parte, pentru prima dată, ucrainenii au recunoscut retragerea din orașul Soledar, iar președintele Zelenski avertizează în privința unui nou atac al Rusiei în regiunea Donbas.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rusia își intensifică luptele în zona Donețk

ACTUALIZARE 23:12 Rusia, aflată în superioritate numerică, îşi intensifică luptele în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat miercuri viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Luptele se intensifică”, a indicat aceasta pe Telegram, menţionând zona din apropiere de Bahmut, pe care trupele Moscovei încearcă să-l cucerească de câteva luni, precum şi oraşul Vugledar, care avea 15.000 de locuitori înainte de război şi este situat în partea de sud-vest a liniei frontului din regiunea Doneţk.

„Acum, în Donbas, în faţa superiorităţii lor numerice şi în materie de arme, avantajul nostru constă în profesionalismul comandamentului militar şi curajul soldaţilor”, a adăugat Ganna Maliar, în mesajul transmis cu puţin timp după anunţul livrării de tancuri grele occidentale Kievului.

Zelenski: „Astăzi lumea liberă este mai unită ca oricând pentru un scop comun”

ACTUALIZARE 22:10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că anunţul SUA privind livrarea a 31 de tancuri Abrams 31 ţării sale este „un pas important pe calea spre victorie”, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Preşedintele american Joe Biden a notat, făcând anunţul, că nu este o „ameninţare ofensivă împotriva Rusiei”.

Zelenski a adăugat într-un mesaj pe Twitter că „astăzi lumea liberă este mai unită ca oricând pentru un scop comun”, pe care l-a descris ca fiind eliberarea Ucrainei.

Preşedintele american Joe Biden, care a făcut cunoscută mai devreme la Casa Albă trimiterea tancurilor de luptă, după un anunţ similar al Germaniei, a subliniat că se urmăreşte astfel să se acorde „ajutor Ucrainei pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială” şi că „nu este vorba de o ameninţare ofensivă împotriva Rusiei”.

„Nu este o ameninţare ofensivă împotriva Rusiei”, a insistat Biden, citat de AFP.

SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams Ucrainei. Biden: „Sunt cele mai bune din lume”

ACTUALIZARE 19.30 Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA plănuiesc să trimită Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1, renunțând la rezistența îndelungată de a da curs cererilor din partea administrației de la Kiev pentru vehiculele foarte sofisticate dar care necesită multă întreținere, transmite CNN.

Tancurile Abrams vor fi livrate în luni de zile, au spus oficialii de rang înalt ai administrației americane, și va fi nevoie de un amplu antrenament pentru soldații ucraineni care vor trebui să învețe cum să le opereze și să le întrețină. SUA trebuie să navigheze lanțuri de aprovizionare complicate pentru componentele necesare tancurilor.

Biden a afirmat că tancurile respective sunt „cele mai capabile din lume”. (Citiți mai multe, AICI)

Germania va suporta costul tancurilor Leopard livrate Ucrainei, nu şi Polonia, care va cere UE să i le plătească

ACTUALIZARE 19.25 Germania îşi va asuma costul tancurilor Leopard 2 pe care le va oferi Ucrainei, spre deosebire de alţi aliaţi, precum Polonia, care vor cere Uniunii Europene rambursarea costurilor legate de transferul unor tancuri de acest fel către armata ucraineană, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, relatează agenţia EFE.

„Nu ştiu exact care va fi volumul la care vor ajunge aceste cheltuieli, dar Germania şi le va asuma”, a spus Scholz la o conferinţă de presă la Berlin.

Polonia, în schimb, care a anunţat că este pregătită să transfere Ucrainei din propriul său stoc de tancuri germane Leopard 2, a precizat că va cere Uniunii Europene să-i ramburseze costul acestor tancuri şi speră că Bruxellesul va da „dovadă de bunăvoinţă” în acest caz, conform unei declaraţii a premierului polonez Mateusz Morawiecki. (Citiți mai multe, AICI)

Putin laudă relațiile bune cu austriecii și alți „oameni de rând” din Occident: „Mulți cetățeni mulțumesc Rusiei”

ACTUALIZARE 19:20 Opinia oamenilor obișnuiți din Occident nu este supusă schimbărilor în actuala situație politică, cu mulți dintre ei fiind posibilă menținerea unor relații bune. Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Centrul de Inovare în Știință și Tehnologie al Universității de Stat din Moscova „Vorobyovy Gory”, scrie lenta.ru.

Președintele rus a declarat că a avut contacte cu austriecii. „Știu că ei tratează țara noastră foarte amabil și, în ciuda oricăror evenimente dramatice care au loc în lume, opiniile lor cu privire la Rusia nu se schimbă, spre deosebire de elitele politice din unele țări, inclusiv cele europene”, a spus Putin. (Citiți mai multe, AICI)

Olaf Scholz dă asigurări că Germania nu va trimite trupe terestre sau avioane de luptă în Ucraina

ACTUALIZARE 17.33 Germania face ceea ce este "necesar" pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO" şi nu va trimite trupe terestre sau avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, informează Agerpres.

"Este singurul principiu care garantează securitatea Europei şi a Germaniei într-o chestiune atât de periculoasă", a explicat Scholz, adresându-se Bundestagului după ce guvernul său a aprobat transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina şi a anunţat că autorizează alte state să ofere acestei ţări tancuri de acelaşi tip.

El a insistat însă că nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a Germaniei şi a NATO în Ucraina, asigurând că şi Washingtonul împărtăşeşte aceeaşi poziţie.

New York Times: SUA vor crește de șase ori producția de proiectile de artilerie pentru a ajuta Ucraina

ACTUALIZARE 17.20 Statele Unite intenționează să crească de șase ori producția de obuze de artilerie necesare Ucrainei pentru autoapărare, relatează The New York Times, citând un înalt oficial al Pentagonului

Washingtonul se așteaptă ca în doi ani producția să crească la 90 de mii de unități pe lună. Practic, este vorba despre obuze de calibru 155 mm, cele mai utilizate de Ucraina. Până acum, Statele Unite au produs aproximativ 14,4 mii de astfel de obuze pe lună.

Noul proiect va necesita investiții de miliarde de dolari, construirea de noi fabrici și atragerea de noi producători. Acest nivel de producție de muniție în Statele Unite nu a mai fost atins de la Războiul din Coreea, scrie cotidianul american.

Raportul Pentagonului spune că acest lucru face parte din cea mai masivă modernizare a industriei de apărare americane din ultimii 40 de ani. În același timp, subliniază experții, Statele Unite însele nu au nevoie de o asemenea cantitate de obuze de 155 mm, nu prea moderne și neghidate.

Pentru propriile nevoi, Pentagonul preferă de mult timp o cantitate mică de muniție ghidată cu precizie, foarte scumpă.

Decizia de a multiplica producția se datorează în principal nevoilor Ucrainei, care se bazează în principal pe obuziere. Decizia armatei de a extinde producția de artilerie este cel mai clar semn că Statele Unite plănuiesc să sprijine Ucraina, indiferent de cât de mult va dura războiul.

„Naziști nenorociți!” Propagandistul lui Putin, delir după ce Scholz a anunțat că trimite tancuri în Ucraina

ACTUALIZARE 16.40 Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, s-a dezlănțuit după ce Germania a decis că va livra tancuri Leopard Ucrainei. El i-a făcut „naziști nenorociți” pe liderii politici de la Berlin, de la cancelarul Olaf Scholz, până la ministrul de Externe Annalena Baerbock, și a spus că teritoriul Germaniei devine o țintă legitimă pentru Rusia, dacă livrează astfel de arme.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia, după ce Occidentul a anunțat că livrează tancuri Ucrainei: Conflictul va ajunge „la un nou nivel de confruntare”

ACTUALIZARE 16.10 Decizia țărilor occidentale de a livra tancuri grele Ucrainei este inutilă din punct de vedere militar şi periculoasă politic, afirmă oficialii ruşi, după ce Germania a decis să transfere Ucrainei tancuri Leopard 2, iar Statele Unite sunt aşteptate să accepte livrarea unor tancuri M1 Abrams.

„Există o supraestimare clară a potenţialului pe care ele îl oferă Ucrainei”, a declarat despre tancuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Aceste tancuri vor sfârşi în flăcări, la fel ca celelalte”, ameninţând că „situaţia în Europa şi în lume este într-adevăr foarte, foarte tensionată”, consemnează agenţiile AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

„Nu există în prezent nicio perspectivă asupra unei soluţii diplomatice a conflictului”, a remarcat Peskov. În opinia sa, Occidentul greşeşte dacă crede că securitatea în Europa poate fi obţinută prin consolidarea armatei ucrainene şi continuarea războiului. „Aceasta este o convingere absurdă, este un punct mort”, a susţinut Peskov.

Comandantul-șef al armatei ucrainene a primit un milion de dolari moștenire de la un american

ACTUALIZARE 15.40 Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a moştenit recent un milion de dolari din partea unui american de origine ucraineană, donând întreaga sumă armatei ţării sale, care în aceste zile luptă împotriva trupelor invadatoare ruse, relatează miercuri Ukrainska Pravda.

Prima care a relatat despre gestul comandantului ucrainean a fost publicaţia americană The New York Times, scrie Agerpres. Conform testamentului lăsat de cetăţeanul american de origine ucraineană Gregory Stepanets din 15 noiembrie 2022, Zalujnîi este beneficiarul a 1 milion de dolari din moştenirea acestuia.

Ucraina înăspreşte pedepsele pentru militarii care dezertează sau nu execută ordinele

ACTUALIZARE 15.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat miercuri o lege care înăspreşte pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează, în contextul conflictului cu Rusia, lege criticată de apărătorii drepturilor omului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Conform textului publicat pe website-ul parlamentului ucrainean şi adoptat în decembrie, faptele incriminate privesc refuzul de a executa un ordin, ameninţările adresate comandanţilor, dezertarea şi fuga de pe câmpul de luptă, dar şi consumul de alcool. În plus, legea interzice tribunalelor să reducă pedepsele militarilor găsiţi vinovaţi.

Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa şi până la 7 ani pentru ameninţarea unui superior.

În timpul dezbaterii în parlament, textul a fost criticat de apărătorii drepturilor omului şi mai multe organizaţii i-au cerut preşedintelui Zelenski să nu-l promulge. O petiţie împotriva legii înregistrată pe website-ul preşedinţiei adunase aproape 35.000 de semnături în decembrie.

"În loc să li se mulţumească militarilor, care au respins invazia rusă pe scară largă timp de aproape un an şi au desfăşurat operaţiuni reuşite pentru eliberarea teritoriului, obţinem pedepse cu închisoarea pentru cel mai mic dezacord sau remarcă faţă de comandanţi", se arată în petiţie.

Legea este însă sprijinită şi de şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Acesta argumentează că, pe teren, comandanţii au "cerut o soluţie sistematică pentru acest ansamblu de probleme", iar "în condiţii de război sunt necesare decizii rapide şi eficiente".

Tancurile Leopard ar putea fi operaționale în Ucraina în trei luni

ACTUALIZARE 14:30 Tancurile Leopard 2 ar putea fi operaționale în Ucraina în aproximativ trei luni, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Descriind decizia Berlinului de a trimite tancuri în Ucraina drept „istorică”, el a spus că mai întâi va fi efectuat antrenamentul, iar apoi tancurile vor fi trimise la Kiev.

„Germania va pune la dispoziție tancuri Leopard 2 A6 din inventarele armatei germane și vom antrena aici echipaje ucrainene. Vom permite țărilor partenere să livreze aceste tancuri”, a declarat și cancelarul Olaf Scholz, în Parlamentul de la Berlin.

„Vom sprijini Ucraina cu arme cât mai mult timp posibil”, spune cancelarul.

El spune că Germania va ajuta la reconstrucția Ucrainei.

„Vor dura ani și decenii în care comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina în reconstruirea țării”, a spus Scholz.

„Tanke schon” din Lituania

ACTUALIZARE 13:40 Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a salutat și el decizia Berlinului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, postând pe Twitter o poză cu steagul ucrainean și un joc de cuvinte, „Tanke Schon”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Polonia îi mulțumește Germaniei

ACTUALIZARE 13:29 Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a salutat decizia Germaniei de a trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina, mulțumindu-i cancelarului Olaf Scholz. 

Liderul guvernului de la Varșovia a descris această mișcare drept un pas mare către oprirea agresiunii ruse. Polonia intenționează să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 și așteaptă de la Germania permisiunea de a face acest lucru. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Tancurile occidentale vor „arde ca toate celelalte”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului

ACTUALIZARE 13:24 Kremlinul spune că dacă tancurile de luptă occidentale sunt furnizate Ucrainei, acestea vor fi distruse pe câmpul de luptă. În declarațiile adresate reporterilor miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit transferul așteptat al tancurilor Leopard 2 și M1 Abrams către armata ucraineană drept „plan eșuat”, scrie The Guardian.

Premierul Marii Britanii: Trimiterea de tancuri în Ucraina „este o decizie corectă” 

ACTUALIZARE 13:20 Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a salutat decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, declarând că această mișcare va „întări puterea defensivă a Ucrainei”. „Împreună, ne accelerăm eforturile pentru a ne asigura că Ucraina câștigă acest război”, a scris Sunak pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Germania confirmă că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina

ACTUALIZARE 12:52 Guvernul german tocmai a confirmat că decizia de a trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina a fost anunțată de cancelarul Scholz în cadrul unei ședințe de cabinet de miercuri dimineață. 

De asemenea, Germania va aproba și exportul  pe frontul din Ucraina a tancurilor Leopard 2 deținute de către alte țări terțe, scrie BBC News.

Ucraina recunoaște că s-a retras din Soledar

ACTUALIZARE 12:40 Armata ucraineană a recunoscut miercuri, pentru AFP, că trupele sale s-au retras din orașul Soledar din estul regiunii Donețk, pe care forțele ruse au declarat că l-au capturat la începutul acestei luni.

soledar video
Orașul Soledar în ruine. Foto: Captură video

„După luni de lupte grele, inclusiv în ultimele săptămâni, Forțele Armate ale Ucrainei au părăsit (Soledar) și s-au retras de-a lungul periferiei către poziții pregătite în prealabil”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Serhii Cerevati.

Tancurile americane vor „arde”, amenință Kremlinul

ACTUALIZARE 12:10 Tancurile furnizate de SUA vor „arde ca toate celelalte”, a declarat, miercuri, Kremlinul, după ce presa din SUA a publicat informații despre furnizarea a zeci de tancuri Abrams în Ucraina.

Kremlinul spune că livrarea de tancuri M1 Abrams în Ucraina este „o nebunie costisitoare.”

Washingtonul este gata să trimită zeci de tancuri de luptă, a scris marți presa de peste ocean.

Decizia SUA va determina Germania să aprobe reexportul tancurilor sale Leopard 2 în Ucraina.

Alerte de raid aerian în toată Ucraina

ACTUALIZARE 12:00 În toate regiunile din Ucraina sună alerte de raid aerian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Maksym Kozytskyi, guvernatorul orașului Liov, a avertizat locuitorii să rămână în adăposturi.

„Cu o zi înainte, 24 ianuarie, a existat amenințarea unui atac cu rachete de croazieră de pe teritoriul Belarusului. Alerta aeriană a durat 40 de minute. Pericolul nu s-a concretizat. Cu toate acestea, în această dimineață, sirenele au sunat din nou pentru o alertă aeriană. Avioane A-50, SU-30, MIG-31 au decolat în Belarus. Rămâneți în adăposturi”, a scris acesta pe Telegram.

Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, spune ministrul Apărării de la Chișinău

ACTUALIZARE 11:45 Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid, a declarat marţi seara ministrul moldovean al apărării Anatolie Nosatîi la un post de televiziune local, în care a ţinut să nuanţeze totuşi că apartenenţa la o alianţă militară nu presupune neapărat aderarea la NATO, relatează miercuri IPN.md, Radio Chişinău şi EFE, citate de Agerpres.

Pentagonul afirmă că are capacitatea de a riposta la orice ameninţare

ACTUALIZARE 11:43 Pentagonul dă asigurări că are capacitatea de a răspunde la ameninţările care pot să apară în lume, în contextul în care un raport apărut zilele trecute relevă că resursele actuale de care dispun SUA nu ar fi suficiente pentru a face faţă unui război. Discuția survine în urma provocărilor tot mai mari din partea Chinei.

Fregata rusă „Admiral Gorşkov” a simulat trageri cu rachete hipersonice în Oceanul Atlantic

ACTUALIZARE 11.10 Fregata rusă "Admiral Gorşkov" a efectuat un exerciţiu pentru a se antrena în lansarea de rachete hipersonice în partea de vest a Oceanului Atlantic cu ajutorul unei simulări pe calculator, a informat miercuri Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de EFE şi Reuters.

Echipajul fregatei a simulat lansarea unei rachete Zircon asupra unei ţinte maritime care a imitat o navă inamică şi care s-a aflat la o distanţă de peste 900 de kilometri, a precizat ministerul condus de Serghei Şoigu.

În cursul antrenamentului, "echipajul de luptă al fregatei a demonstrat un nivel ridicat de coordonare a acţiunilor", se menţionează în text.

Rachetele Zircon au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce face dificilă contracararea lor.

În comunicatul Ministerului rus al Apărării nu se pecizează dacă fregata a lansat în realitate vreo rachetă, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Fregata "Admiral Gorşkov" intenţionează de asemenea să efectueze în luna februarie o serie de exerciţii comune în largul coastelor Africii de Sud cu forţele navale ale acestei ţări şi cu cele ale Chinei.

Tensiunile dintre Occident şi Rusia au atins cel mai înalt punct din ultimele decenii din cauza conflictului în Ucraina, declanşat de Moscova în februarie trecut.

Oficialii ruşi au sugerat în repetate rânduri că Rusia ar putea recurge la arsenalul său nuclear - cel mai mare din lume - dacă se va simţi ameninţată de sprijinul militar occidental acordat Ucrainei, conform Reuters.

Trupele de comando ucrainene, atac ca-n filme asupra unui post de comandă al rușilor

ACTUALIZARE 10:40 Trupele de comando ale serviciului de informații al Ministerului Apărării din Ucraina (GUR) au executat, în noaptea de luni spre marți, un atac spectaculos asupra pozițiilor ruse din orașul Nova Kahovka, pe malul Niprului, în regiunea Herson.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește continuarea AICI.

Șeful NATO se aşteaptă ca țările membre să îşi crească cheltuielile de apărare

ACTUALIZARE 10:35 Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, se aşteaptă ca statele membre ale alianței nord-atlantice să îşi crească ţinta privind cheltuielile cu apărarea, care este în prezent de 2% din PIB, la summitul din iulie de la Vilnius.

România a anunțat deja că intenționează să crească bugetul apărării la 2,5 % din PIB. „Presupun că va exista o nouă ţintă pentru cheltuielile cu apărarea la summitul NATO din iulie de la Vilnius”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru cotidianul germen Die Welt, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.

„Ţinta de două procente a fost stabilită iniţial pentru un deceniu, deci până în 2024. Prin urmare, trebuie ca acum să o actualizăm”, a adăugat şeful NATO.

Citește continuarea AICI.

Vladimir Putin se laudă că Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc

ACTUALIZARE 09:20 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi, ca răspuns la relatările privind lipsa de muniţii a armatei ruse, că Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc.

„În ceea ce priveşte apărarea antiaeriană de diferite clase, producţia rusă este comparabilă cu producţia mondială”, a spus Putin în cursul unei întâlniri la Kremlin cu Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.

Rusia, a susţinut Vladimir Putin, produce „de trei ori mai multe” rachete antiaeriene decât produc SUA pentru sistemele lor de apărare antiaeriană Patriot, relatează EFE, citată de Agerpres.

Citește continuarea AICI.

Norvegia ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina

ACTUALIZARE 09:00 Guvernul norvegian ia în considerare să trimită unele dintre tancurile sale Leopard 2 în Ucraina, au informat marți seara ziarele Aftenposten și Dagens Naeringsliv din Oslo.

Nicio decizie de trimitere a tancurilor grele de luptă nu a fost încă luată, potrivit presei, care citează surse anonime familiare cu deliberarea. Norvegia, un membru NATO care se învecinează cu Rusia, poate contribui cu patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 ale țării, potrivit Dagens Naeringsliv.

Zelenski: Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune

ACTUALIZARE 08:50 Volodimir Zelenski a declarat marți că Rusia pregătește un nou atac, cu primele semne deja vizibile în regiunea extinsă a Donbasului, în sud-estul Ucrainei, scrie The Guardian.

„Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune cu forțele pe care le poate mobiliza. Ocupanții cresc deja presiunea în Bakhmut, Vuhledar și în alte direcții. Și vor să crească presiunea pe o scară mai mare. Pentru a nu recunoaște greșeala agresiunii, stăpânii Rusiei vor să arunce mai mult din oamenii și echipamentele lor în luptă”, a spus președintele ucrainean.

Luptele în jurul orașului de est Bakhmut s-au intensificat în ultimele săptămâni, Rusia pretinzând o serie de succese în campania sa de acolo.

Oficial rus: Livrările de tancuri din SUA, o provocare flagrantă împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 08:25 Posibilele livrări de tancuri de luptă din SUA către Ucraina vor fi o „încă o provocare flagrantă” împotriva Rusiei, a declarat miercuri Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, scrie The Guardian.

„Este evident că Washingtonul încearcă intenționat să ne provoace o înfrângere strategică”, a spus Antonov în remarcile publicate în aplicația de mesagerie Telegram a ambasadei. „Dacă Statele Unite vor decide să furnizeze tancuri, atunci justificarea unui astfel de pas cu argumente despre „arme defensive” cu siguranță nu va funcționa. Aceasta ar fi o altă provocare flagrantă împotriva Federației Ruse.”

Zelenski: „Aliaţii au numărul de tancuri” necesare armatei ucrainene pentru a răsturna trupele Moscovei

ACTUALIZARE 08:20 „Discuţiile trebuie să se încheie cu decizii”, a îndemnat marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe tema posibilelor livrări de tancuri grele occidentale Ucrainei, într-un moment în care Berlinul şi Washingtonul ar putea face pasul miercuri, potrivit mai multor media, scrie AFP.

„Aliaţii au numărul de tancuri” necesare armatei ucrainene pentru a răsturna trupele Moscovei, a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele de socializare, insistând că „nevoile sunt mai importante” de „cinci, zece sau cincisprezece tancuri”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Berlinul se îndreaptă spre un acord de livrare a tancurilor Leopard

Cancelarul Olaf Scholz se va adresa miercuri parlamentului Germaniei cu un posibil anunţ privind livrarea tancurilor grele Leopard către Ucraina, care le reclamă cu insistenţă pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, notează AFP.

Două media germane, revista Spiegel şi canalul de informaţii NTV, au afirmat că Scholz, care va lua cuvântul la orele la orele 12.00 GMT în plenul camerei inferioare a parlamentului, ar putea să dea undă verde cu această ocazie ţărilor, printre care Polonia şi Finlanda, care doresc să livreze Kievului tancuri Leopard 2 de producţie germană. „Germania trimite tancuri Leopard Ucrainei”, a scris pe Twitter Partidul Liberal-Democrat (FDP), membru al coaliţiei guvernamentale conduse de Scholz.

Ţările care au achiziţionat tancuri Leopard 2 din Germania pentru forţele lor armate trebuie să obţină permisiunea Berlinului pentru a le reexporta. Varşovia, care doreşte să creeze o „coaliţie de ţări sprijinind Ucraina cu tancuri Leopard 2”, a trimis oficial o cerere în acest sens, a cărei primire a fost confirmată marţi de Berlin.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că speră într-un răspuns rapid, regretând că „germanii întârzie, amână, acţionează într-un mod greu de înţeles”. În cursul unei conferinţe de presă la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marţi că „a încurajat expres ţările partenere care au tancuri Leopard pregătite pentru desfăşurare să antreneze forţele ucrainene pe aceste tancuri”.

Potrivit observatorilor, aceste tancuri sunt susceptibile să aibă un impact semnificativ pentru ucraineni în faţa presiunii crescânde a trupelor ruse care recâştigă teren pe frontul din estul Ucrainei, scrie Agerpres. Teama de o escaladare militară cu Moscova şi reticenţa sa de a face Germania să-şi asume un leadership în tabăra occidentală explică ezitările cancelarului, potrivit analiştilor.

 

Editor : Loredana Bancăș | Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri