Live Text Ziua 124 de război. Zeci de civili ucraineni au fost uciși de rachetele ruse. Zelenski le cere liderilor G7 garanții de securitate

Data actualizării: Data publicării:
Zelenski le vorbește liderilor G7
Zelenski le vorbește liderilor G7. Foto: Profimedia Images
Din articol
8 civili ucişi şi 21 de răniţi la Lisiceansk în urma unui bombardament rusesc Bombardamente la Harkov: 5 morți, 22 de răniți Boris Johnson: Atacul asupra mall-ului din Ucraina arată „cruzima și barbaria” lui Putin Tatăl marocanului condamnat la moarte îi cere lui Putin să intervină Rușii au atacat cu rachete un centru comercial foarte aglomerat din Ucraina Rusia susține că ucrainenii și-au bombardat singuri capitala Kiev Zelenski le-a spus liderilor G7 că nu este momentul potrivit pentru negocieri de pace cu Rusia Cum au reușit ultimii soldați ucraineni să fugă din Severodonețk Zelenski le-a cerut liderilor G7 sisteme de apărare antiaeriană Autoritățile din Lisiceansk le cer civililor să plece de urgență Maia Sandu a vizitat Borodianka, Bucha și Irpin Ministerul britanic al Apărării: Forțele ucrainene rezistă ofensivelor ruse, folosind avantajele terenului împădurit Putin pleacă din Rusia pentru prima dată de la începutul războiului Raport ONU: Războiul pornit de Rusia în Ucraina este un teren fertil pentru droguri Bloomberg: De ce interzicerea importurilor de aur din Rusia este o măsură simbolică Rușii au atacat din nou cu rachete regiunea Odesa Volodimir Zelenski, mesaj către cetățenii din Belarus: „Voi nu sunteți sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriți” Rusia a ajuns ca pe pe vremea lui Lenin. Moscova se află în incapacitate de plată a datoriei externe Statele Unite vor cumpăra pentru Ucraina un sistem avansat antirachetă (Reuters) Luptele se intensifică în Lisiceansk, ultima redută din regiunea Lugansk Canada a trimis alte două nave de război în Marea Baltică Volodimir Zelenki cere din nou arme Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

Volodimir Zelenski le-a cerut, luni, liderilor G7 sisteme de apărare antiaeriană, precum și garanții de securitate. Acesta ar vrea ca războiul să se termine până la finalul anului. De partea cealaltă, liderii celor mai puternice economii l-au asigurat pe președintele ucrainean că vor sursține țara sa atât timp cât va fi nevoie. Luptele pe frontul din est au continuat și luni. După ce au pierdut orașul Severodonețk, autoritățile ucrainene îi îndeamnă acum pe locuitorii din Lisiceansk să plece cât mai repede. Orașul, rămas ultimul bastion ucrainean din Lugansk, este în mijlocul unor lupte grele între cele două armate.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

FWLK9zfXwAIaHnn
Situația frontului din Ucraina la data de 26 iunie. Sursă: Ministerul britanic al Apărării

8 civili ucişi şi 21 de răniţi la Lisiceansk în urma unui bombardament rusesc

ACTUALIZARE 23:44 Cel puţin opt civili ucraineni au fost ucişi şi alţi 21 au fost răniţi, luni, într-un bombardament al armatei ruse, în timp ce se aprovizionau cu apă în estul oraşului Lisiceansk, oraş geamăn al Severodoneţkului, cucerit recent de forţele Moscovei.

Ruşii au tras într-o mulţime de oameni cu mai multe lansatoare de rachete Uragan în timp ce civilii se aprovizionau cu apă dintr-o cisternă. Opt locuitori din Lisiceansk au murit, iar alţi 21 au fost duşi la spital, a scris pe Telegram Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Această localitate este următoarea ţintă a forţelor ruse după ce oraşul Severodoneţk a fost ocupat la capătul a mai multor săptămâni de lupte care au devastat cele două oraşe şi au provocat moartea a zeci de civili.

Este ultimul oraş important rămas necucerit de forţele ruse în regiunea Lugansk, una dintre cele două provincii ale bazinului industrial Donbas.

Bombardamente la Harkov: 5 morți, 22 de răniți

ACTUALIZARE 22:26 Bombardamentele ruse au ucis luni cinci civili la Harkov, a anunţat guvernatorul regiunii din nord-estul Ucrainei, Oleg Sinehubov, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialul a adăugat că atacurile s-au soldat şi cu 22 de răniţi, inclusiv cinci copii, „cu toţii civili din Harkov care mergeau pe străzi, la locurile de joacă”.

„Condoleanţele mele sincere familiilor lor”, a transmis guvernatorul printr-un mesaj pe Twitter.

Boris Johnson: Atacul asupra mall-ului din Ucraina arată „cruzima și barbaria” lui Putin

ACTUALIZARE 20:55 Premierul britanic Boris Johnson spune că atacul de luni asupra unui centru comercial din orașul Kremenciuk din centrul Ucraine arată profunzimea cruzimii și barbariei” președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.

Peste 1.000 de oameni se aflau în interiorul mall-ului când o rachetă rusească a fost trasă asupra clădirii, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Încă o dată, gândurile noastre se îndreaptă spre familiile victimelor nevinovate din Ucraina. Putin trebuie să înțeleagă că comportamentul său nu va face altceva decât să întărească hotărârea Ucrainei și a țărilor din G7 de a fi alături de Ucraina atât timp cât e nevoie”, a spus premierul britanic.

Tatăl marocanului condamnat la moarte îi cere lui Putin să intervină

ACTUALIZARE 20:44 Tatăl lui Brahim Saadoun, tânărul marocan condamnat la moarte de autorităţile separatiste din Doneţk pentru că a luptat alături de forţele ucrainene, i-a cerut luni preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină în favoarea fiului său.

Îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină, ca tată şi din umanism, pe canale umanitare sau neoficiale, a spus Tahar Saadoun, în cadrul unei conferinţe de presă la Rabat, potrivit Agerpres.

Fiul său, Brahim, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la moarte pe 9 iunie, alături de doi britanici, de justiţia autorităţilor separatiste de la Doneţk, în estul Ucrainei, pentru că au participat la lupte alături de armata ucraineană. Separatiștii susțin că cei 3 erau „mercenari”.

Tatăl acestui student la inginerie aeronautică stabilit în Ucraina din 2019 i-a cerut, de asemenea, şefului guvernului marocan, Aziz Akhannouch, să facă tot ce este necesar pentru a lucra la acest dosar.

Tânărul a declarat că are cetăţenie ucraineană, potrivit unor surse diplomatice marocane de la Kiev.

Tahar Saadoun, un anchetator al jandarmeriei pensionat, a declarat pentru AFP că autorităţile marocane nu au luat legătura cu el. Bărbatul a adăugat că nu ştie dacă acestea au stabilit contacte cu autorităţile ruse sau cu cele din Doneţk.

Guvernul marocan a reacţionat pe 13 iunie, prin vocea ambasadei sale din Ucraina, precizând doar că Brahim Saadoun a fost capturat purtând uniforma armatei statului ucrainean, în calitate de membru al unei unităţi a Marinei ucrainene.

Rușii au atacat cu rachete un centru comercial foarte aglomerat din Ucraina

ACTUALIZARE 18:08 O rachetă rusească a lovit, luni după-amiază, un centru comercial din orașul Kremenciuk în regiunea Poltava a Ucrainei. Imagini de la fața locului arată clădirea în flăcări și oamenii fugind disperați din calea focului. Conform președintelui Zelenski, aproximativ 1.000 de oameni se aflau în mall la momentul în care acesta a fost lovit de rachetă. Cel puțin 2 persoane au murit și alte 20 au fost rănite

⚡️ Volodymyr Zelenskyy published a video of a fire in a shopping center in Kremenchug

"The occupiers launched a missile strike at shopping center. There were more than a thousand civilians. The mall is on fire, rescuers are extinguishing fire, number of victims is unimaginable." pic.twitter.com/Src2qh3Tdf

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia susține că ucrainenii și-au bombardat singuri capitala Kiev

ACTUALIZARE 17:19 Ministerul Apărării de la Moscova susţine că nu Rusia, ci Ucraina este de vină pentru lovitura de rachetă de duminică dimineaţă asupra unui bloc de locuinţe din Kiev. Potrivit Moscovei, o rachetă antiaeriană ucraineană Buk ar fi interceptat eronat o altă rachetă antiaeriană, de tipul S-300, lansată tot de ucraineni, care ar fi căzut apoi peste respectiva clădire din centrul capitalei Kiev.

Vezi și O dronă surprinde momentul în care un tanc rusesc încearcă să ocolească drumul pe un câmp minat de ucraineni

Zelenski le-a spus liderilor G7 că nu este momentul potrivit pentru negocieri de pace cu Rusia

ACTUALIZARE 16:52 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis luni şefilor de stat din ţările G7 că nu este momentul potrivit pentru negocieri cu Rusia. El vrea mai întâi ca Ucraina să-şi consolideze poziţia militară pe câmpul de luptă și abia apoi va fi de acord cu reluarea negocierilor de pace.

„Preşedintele Zelenski le-a dat tuturor (liderilor G7 - n.r.) un răspuns care a fost foarte clar, şi anume că încă nu este momentul potrivit pentru negociere, Ucraina va negocia când va fi în poziţia să facă acest lucru, adică atunci când ea va fi restabilit o poziţie de forţă” pe plan militar, precizează președinșia franceză într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Cum au reușit ultimii soldați ucraineni să fugă din Severodonețk

ACTUALIZARE 16:09 Armata ucraieană s-a retras din Severdonețk după ce orașul, care a fost scena unor lupte aprige în ultimele săptămâni, a fost ocupat în întregime de ruși. Ultimii soldați care au părăsit orașul din estul Ucrainei au povestit pentru Reuters momentul în care au reușit să plece, recunoscând epuizarea și pierderile mari înregistrate.

Forțele ruse au ocupat sâmbătă în întregime orașul Severodonețk, cofirmând cel mai mare eșec al Kievului pe câmpul de luptă din ultima lună. După unele dintre cele mai sângeroase lupte de la izbucnirea războiului din Ucraina, soldații care apărau orașul au fost nevoiți să recunoască înfrângerea și să se retragă din zona ocupată de ruși.

Citește continuarea AICI

Zelenski le-a cerut liderilor G7 sisteme de apărare antiaeriană

ACTUALIZARE 15:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni sisteme de apărare antiaeriană, mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și garanții de securitate, discursul adresat liderilor G7, a declarat un oficial european, potrivit Reuters.

Adresându-se prin videoconferință, Zelenski a cerut și ajutor pentru exportul cerealelor din Ucraina și ajutor pentru reconstrucția țării. 

Președintele ucrainean a mai spus că dorește ca războiul Rusiei în Ucraina să se încheie până la sfârșitul anului înainte de începerea iernii.

profimedia-lideri g7
Zelenski li s-a adresat liderilor G7. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din Lisiceansk le cer civililor să plece de urgență

ACTUALIZARE 14.10 Autorităţile ucrainene le-au cerut civililor să părăsească "de urgenţă" oraşul Lisiceansk, din regiunea estică Lugansk, din cauza atacurilor forţele ruse, informează Reuters.

"Dragi locuitori ai oraşului Lisiceansk şi rude ale lor! Din cauza ameninţării reale pentru viaţa şi sănătatea voastră, vă cerem să vă evacuaţi de urgenţă", a transmis Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, pe contul său de Telegram.

El a spus că situaţia din Lisiceansk este "foarte dificilă", dar nu a precizat câţi civili au mai rămas acolo. Aproximativ 100.000 de oameni locuiau în acest oraş înainte de invazia rusă în Ucraina, declanşată la 24 februarie.

Maia Sandu a vizitat Borodianka, Bucha și Irpin

ACTUALIZARE 13.55 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este în Ucraina. Ea a vizitat orașele Borodianka, Bucha și Irpin și va discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Maia Sandu este în Ucraina la invitația lui Volodimir Zelenski, a transmis Ambasada Ucrainei în Republica Moldova.

Este o tragedie greu de descris în cuvinte, a transmis președintele Republicii Moldova.

"Am văzut cu ochii mei case arse din temelie, blocuri de locuit distruse de rachete, spitale, magazine și grădinițe făcute ruine de atacurile artileriei rusești, în Borodeanka și Irpin. Am văzut și locul unor morminte comune din Bucha, unde au fost îngropați zeci de oameni împușcați în timpul ocupației acestui orășel de către armata rusă. Este o tragedie greu de pus în cuvinte.

De patru luni, Ucraina, țara noastră vecină și prietenă, trăiește în război. Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și chemăm comunitatea internațională să facă totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga și pedepsi crimele nejustificate, comise în acest conflict", a transmis Maia Sandu.

Ministerul britanic al Apărării: Forțele ucrainene rezistă ofensivelor ruse, folosind avantajele terenului împădurit

ACTUALIZARE 12.55 În evaluarea de luni dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării transmite că trupele rusești încearcă să relanseze ofensiva pe axa Izium, dar forțele ucrainene din acel sector se apără foarte bine folosind avantajele terenului împădurit.

Londra spune că în timp ce principalul obiectiv operațional al Rusiei rămâne  „buzunarul” Severodonețk-Lysychansk, săptămâna de bombardamente intense și constante sugerează că Rusia încearcă acum să recapete avânt pe axa nordică Izium. 

Forțele ucrainene continuă să mențină poziția în acel sector, folosind bine terenul împădurit pentru a-și ajuta apărarea, spun britanicii. 

Ministerul britanic al Apărării mai notează că în următoarele săptămâni este foarte probabil ca această campanie a Rusiei să se bazeze din ce în ce mai mult pe eșaloanele forțelor de rezervă. 

Putin pleacă din Rusia pentru prima dată de la începutul războiului

ACTUALIZARE 12.35 Vladimir Putin va vizita săptămâna aceasta două foste republici sovietice din Asia Centrală, Tadjikistan şi în Turkmenistan, a informat televiziunea publice din Rusia. Ar fi prima călătorie despre care se cunoaște că liderul rus ar face-o în străinătate de la momentul în care a ordonat invazia în Ucraina, scrie Reuters.

Pavel Zarubin, corespondentul la Kremlin al televiziunii publice de stat Rossiya 1, a declarat că Putin va vizita Tadjikistanul și Turkmenistanul și apoi se va întâlni la Moscova cu președintele indonezian Joko Widodo.

La Dușanbe, capitala Tadjikistanului, Putin se va întâlni cu președintele Imomali Rakhmon, un aliat al Rusiei și cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic. La Așgabat, capitala Turkmenistanului, Putin va participa la un summit alături de liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului și Turkmenistanului, a spus Zarubin.

Putin are în plan, de asemenea, să viziteze orașul Grodno din Belarus, unde în 30 iunie și 1 iulie va participa la un forum alături de președintele bielorus Alexander Lukașenko, a transmis agenția de presă RIA.

Raport ONU: Războiul pornit de Rusia în Ucraina este un teren fertil pentru droguri

ACTUALIZARE 11.30 Fabricarea ilicită de droguri ar putea creşte în contextul războiului din Ucraina, a avertizat luni ONU, pe baza experienţei conflictelor din alte zone, potrivit AFP.

„Informaţiile din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est par să arate că situaţiile de conflict ar putea funcţiona ca un magnet pentru fabricarea de droguri sintetice, care pot fi fabricate, de fapt, oriunde”, subliniază Biroul ONU împotriva drogurilor şi criminalităţii (UNODC) în raportul său anual.

„Acest efect poate fi şi mai puternic când zona de conflict se află în apropierea unor pieţe mari de consumatori”, potrivit raportului.

Bloomberg: De ce interzicerea importurilor de aur din Rusia este o măsură simbolică

ACTUALIZARE 10.40 Planul unor state membre G7 de a interzice noile importuri de aur din Rusia este o măsură "în mare parte simbolică", deoarece livrările de aur rusesc au fost deja restricţionate de sancţiunile occidentale, susţin analiştii consultaţi de Bloomberg.

SUA, Marea Britanie, Japonia şi Canada intenţionează să anunţe interzicerea importurilor de aur din Rusia, cu prilejul summitului G7 care a început duminică în Germania. Deşi Guvernul britanic a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că "măsura va avea consecinţe globale, eliminând acest metal de pe pieţele internaţionale oficiale", analiştii relativizează impactul potenţial, deoarece London Bullion Market Association, entitatea care stabileşte standardele pentru piaţa globală, a eliminat aurul provenit de la companiile ruseşti de rafinare de pe lista sa acreditată încă din luna martie.

"Impactul interzicerii importurilor de aur din Rusia asupra statelor G7 este probabil să fie destul de limitat, având în vedere că industria a luat deja măsuri pentru a restricţiona aurul rusesc. Pare a fi o măsură, în mare parte, simbolică", a declarat Warren Patterson, analist la ING Groep NV, citat de Agerpres.

Chiar dacă sancţiunile occidentale destinate pedepsirii Rusiei, după invadarea Ucrainei, au închis pieţele europene şi americane pentru aurul provenit de la al doilea mare producător de aur, un angajament din partea G7 ar reprezenta o rupere completă a Rusiei de primele două centre mondiale de tranzacţionare a aurului, Londra şi New York.

Citește continuarea AICI

Rușii au atacat din nou cu rachete regiunea Odesa

ACTUALIZARE 10.11 Regiunea Odesa, din sud-vestul Ucrainei, a fost vizată în noaptea de duminică spre luni de un nou atac cu rachete ruseşti, care a făcut şase victime, între care un copil, a anunţat Comandamentul operaţional de Sud al armatei ucrainene, citat de agențiile DPA şi EFE.

Forţele ruse au utilizate pentru acest atac bombardiere supersonice Tu-22M, care acţionează pe distanţe lungi şi care fac parte din aviaţia strategică rusă, a indicat comandamentul citat, din al cărui anunţ nu rezultă clar dacă victimele sunt morţi sau răniţi.

Potrivit EFE, informaţiile preliminare relevă că toate cele şase victime sunt persoane rănite.

"În urma loviturii asupra unui cartier rezidenţial dintr-o aşezare din regiune au fost distruse mai multe case de locuit şi dependinţe pe o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi", se arată într-un comunicat al Consiliului Municipal Odesa, care include şi informarea Comandamentului de Sud.

Pompierii luptă în continuare cu flăcările. Odată stins incendiul, un grup de anchetă al poliţiei îşi va începe activitatea, se arată în text, precizându-se că amploarea pagubelor şi numărul victimelor sunt în prezent în curs de clarificare.

Ucraina a semnalat o intensificare a atacurilor cu rachete ruseşti în toată ţara în weekend, cu o serie de regiuni lovite departe de linia frontului, de la Liov , în vest, şi Hmelniţki (centru-sud), până la Jitomir, Cernigov şi Kiev, în nord.

În sudul ţării, Nikolaiv şi Odesa s-au numărat printre zonele afectate, transmite Agerpres. Odesa, situată pe coasta ucraineană a Mării Negre, este singurul port ucrainean controlat la ora actuală de Kiev, aflându-se în apropiere de graniţa cu Republica Moldova şi România.

Volodimir Zelenski, mesaj către cetățenii din Belarus: „Voi nu sunteți sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriți”

ACTUALIZARE 10.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii din Belarusul vecin să nu se lase târâţi în războiul împotriva Ucrainei, informează DPA şi Unian.

„Kremlinul a decis deja totul pentru voi! Dar voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi!”, a transmis Zelenski într-un mesaj video, adăugând că poporul nu trebuie să permită altora să ia decizii pentru Belarus.

Zelenski a mai spus că Belarusul este atras în război într-un mod mai intens decât la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, informează Agerpres.

zelenski profimedia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii din Belarusul vecin să nu se lase târâţi în războiul împotriva Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Rusia a ajuns ca pe pe vremea lui Lenin. Moscova se află în incapacitate de plată a datoriei externe

ACTUALIZARE 9.30 Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe, pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică. Moscova are banii necesari pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari și este dispusă să plătească, dar sancțiunile au făcut imposibilă efectuarea plăților către creditorii internaționali, potrivit unor rapoarte citate de BBC News și The Guardian.

Kremlinul era hotărât să evite neîndeplinirea obligațiilor de plată, care ar reprezenta o lovitură majoră pentru prestigiul națiunii.

Ministrul rus de finanțe a catalogat situația drept „o farsă”. Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată la 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși la Euroclear, o bancă care urma să distribuie plata către investitori.

Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o.

The Russian ruble is drowning in oil against the backdrop of thunderclouds, close-up. Currency fall concept
Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a fost în 1918. Foto: Profimedia Images

Între timp, unii deținători taiwanezi de obligațiuni rusești denominate în euro nu au primit plata dobânzilor, potrivit surselor Reuters.

Banii nu au ajuns în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, și astfel este considerată o neplată. Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancțiunile.

Rusia consideră că orice intrare în încetare de plăți declarată ar fi artificială, în condițiile în care are rezerve valutare de 15 ori mai mari decât datoriile sale, dar sumele sunt înghețate ca urmare a sancțiunilor impuse de țările occidentale.

Citește continuarea AICI

Statele Unite vor cumpăra pentru Ucraina un sistem avansat antirachetă (Reuters)

ACTUALIZARE 8.40 Statele Unite vor anunța în această săptămână achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, a declarat duminică pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune.

Totodată, este de așteptat ca Washingtonul să anunțe și alte tipuri de ajutoare pentru Ucraina, inclusiv muniție suplimentară și radare de contra-baterie pentru a răspunde nevoilor exprimate de armata ucraineană, a adăugat sursa.

Armamentul este cel mai recent ajutor oferit Ucrainei de către Statele Unite. Luna aceasta, președintele Joe Biden a convenit acordarea unui ajutor militar de 700 de milioane de dolari Ucrainei.

Muniții, radare de contracarare a tirurilor, o serie de radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc Javelin suplimentare, precum și arme antiblindate fac, de asemenea, parte din acest pachet, au declarat oficialii.

Un alt efort, de a vinde Ucrainei patru drone mari ce pot fi dotate cu armament, a fost întrerupt la începutul acestei luni, din cauza îngrijorărilor că echipamentul ar putea crea un risc de securitate pentru Statele Unite dacă ar cădea în mâinile Rusiei.

Luptele se intensifică în Lisiceansk, ultima redută din regiunea Lugansk

ACTUALIZARE 8.30 Severodonețk a căzut, luptele s-au mutat la Lisiceansk. Ofensiva Rusiei în estul Ucrainei continuă, în timp ce au fost reluate bombardamentele și în Kiev, Harkov și Odesa.

Odată cu retragerea trupelor ucrainene din Severodonețk, luptele se intensifică în orașul vecin Lisiceansk, ultima redută din regiunea Lugansk care încă este sub controlul armatei ucrainene. Podul care leagă Severodonețkul de Lisiceansk a fost complet distrus. Au fost bombardamente și în alte orașe ucrainene. La Cerkasî, un oraș din centrul Ucrainei, rușii au distrus un pod, iar la Odesa sistemele de apărare antiaeriană au interceptat un proiectil rusesc

Nici Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, nu a scăpat de atacuri. Rachetele rușilor au lovit un bloc și au avariat clădirea unui spital.

Localnic: "M-am trezit din cauza unei explozii. La început, nu am înțeles: am crezut că acestea sunt proiectilele obișnuite de ieșire și de intrare. Dar apoi am primit un apel. Mi s-a spus că este un incendiu, iar casa noastră a fost lovită. Am fugit spre casa scării - era mult praf, era groaznic. Mi-am făcut geanta de urgență și am alergat spre subsol. Am săpat cât am putut, dar picioarele noastre erau blocate în moloz. Salvatorii au ajuns repede au avut toate echipamentele necesare. Am stat aproximativ o oră sub dărâmături".

Între timp, la Kiev, salvatorii încă mai caută printre dărâmături, după ce capitala a fost bombardată azi dimineață. Un om a murit și alți 6 au fost răniți, după ce trupele Moscovei au atacat un cartier rezidențial, unde au distrus mai multe blocuri.

Cancelarul german, Olaf Scholz, care participă la summitul G7, a condamnat atacul asupra Kievului și a reafirmat sprijinul Germaniei și al Statelor Unite pentru Ucraina.

Canada a trimis alte două nave de război în Marea Baltică

ACTUALIZARE 8.00 Canada a trimis duminică două nave de război în Marea Baltică şi în Atlanticul de Nord şi care s-au alăturat celor două fregate aflate deja în regiune pentru a întări flancul estic al NATO ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei.

Navele HMC Kingston şi Summerside vor fi desfăşurate timp de patru luni în cadrul unor ''măsuri de descurajare în Europa Centrală şi de Est'', lansate după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, a anunţat Marina canadiană într-un comunicat.

În octombrie, navele vor participa la exerciţii subacvatice de îndepărtare a minelor şi vor menţine un ''nivel ridicat de pregătire'' care le va permite ''să răspundă rapid şi eficient în sprijinul oricărei operaţiuni NATO'', a precizat sursa citată, scrie Agerpres.

Volodimir Zelenki cere din nou arme

ACTUALIZARE 7.30 Volodimir Zelenki cere din nou arme. În mesajul său din noaptea de duminică spre luni, președintele Ucrainei a spus că țara sa are nevoie de apărare aeriană, pentru a opri atacurile rusești asemenea celui din Kiev. Declaraţia vine în contextul în care 14 rachete rusești au lovit, ieri dimineață, zone rezidențiale din Capitala Ucrainei. Un bloc a luat foc, un om a murit și mai mulţi au fost răniți. Este de așteptat ca Volodimir Zelenski să le ceară arme liderilor G7, în intervenția video pe care o va avea astăzi la sumitul care se desfășoară în Germania.

Volodimir Zelenski le cere partenerilor să se grăbească și să trimită arme moderne de apărare aeriană. Liderii G7 - grupul celor 7 mai bogate democrații ale lumii reuniți zilele acestea în Germania - pot opri agresiunea rusă, a mai spus Volodimir Zelenski în discursul său de azi-noapte. A rostit acest nou apel înainte de a lua cuvântul prin videoconferință la acest summit.

Cel mai mare conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial a intrat în a cincea lună, iar alianța occidentală care sprijină Ucraina începea să dea semne de tensiune din cauza costurilor economice în creștere.

Volodimir Zelenski: "Avem nevoie de o apărare aeriană puternică, modernă, pe deplin eficientă, care ne poate asigura o protecție completă împotriva acestor rachete.

Despre asta discutăm în fiecare zi cu partenerii noștri. Există deja niște acorduri. Și partenerii trebuie să se miște mai repede dacă sunt cu adevărat parteneri, nu observatori. Întârzierile în transferul de arme către statul nostru sunt, de fapt, o invitație pentru Rusia să lovească din nou și din nou.

Ce arată aceste rachete de azi (duminică, n.r.)? Și ce arată cele 62 de rachete de ieri (sâmbătă, n.r.), în doar 24 de ore? Arată metoda rusă: de escaladare de fiecare dată când au loc evenimente internaționale.

Liderii G7, care s-au reunit în Germania pentru summit, au împreună potențial suficient pentru a opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și împotriva Europei în ansamblu. Este posibil. Dar este posibil doar dacă primim tot ceea ce cerem și exact la timp, când avem nevoie: arme, sprijin financiar și sancțiuni împotriva Rusiei.
Armele rusești pot fi oprite doar de arme mai puternice".

Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

  • Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în ceea ce priveşte obiectivul său strategic în Ucraina, în ciuda progreselor recente ale armatei ruse în Donbas, în estul ţării.
  • Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze din Crimeea, a transmis agenţia oficială rusă de presă TASS, citând responsabili locali. Potrivit Reuters, acesta ar fi al doilea atac asupra al unui astfel de obiectiv în decurs de o săptămână.
  • Marea Britanie și Franța au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei în războiul său cu Rusia, a declarat duminică biroul lui Boris Johnson, în timp ce liderii s-au întâlnit în marja summitului G7.
  • Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică, în marja reununii G7 care se desfășoară la Munchen, că bombardamentele asupra Kievului reprezintă "încă o barbarie".
  • Ministerul Apărării rus a anunţat, duminică, că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi centre de antrenament ale armatei ucrainene în regiunile Cernihiv, Jîtomîr şi Lviv din Ucraina, au informat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters și Agerpres.
  • Ministerul Afacerilor Externe a reacționat la declarațiile lui Dmitri Medvedev, care a acuzat Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare”. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei avertizează că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă va intra în Uniunea Europeană. MAE spune că reacția lui Medvedev indică „un mare grad de frustrare” și că decizia UE de a acorda statutul de stat candidat Republicii Moldova este „o decizie corectă”.
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar fi inspectat trupele ruse din Ucraina, scrie Reuters, citând ministerul apărării de la Moscova.

 

Editor : G.M. | M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri