Live Text Război în Ucraina. Volodimir Zelenski: Peste 300 de civili au fost salvați din combinatul Azovstal

Data actualizării: Data publicării:
CORRECTION Ukraine Russia
50 de civili au fost evacuați vineri din combinatul siderurgic Azovstal, aflat sub asediul rușilor în Mariupol. Foto: Profimedia Images

Ucraina a intrat în ziua 73 a războiului cu Rusia. După evacuarea a zeci de civili din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, inclusiv femei și copii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că lucrează la „opțiuni diplomatice" pentru a salva soldații ucraineni rămași în oțelărie, care este asaltată și bombardată de forțele ruse. Autoproclamatele republici populare din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, şi-au numit ambasadori la Moscova, la aproape două luni și jumătate de la recunoașterea lor de către Rusia. De asemenea, președintele american Joe Biden a semnat un nou ajutor militar de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include cartuşe de artilerie de 155 mm, radare contra-artilerie, echipamente de bruiaj și echipamente de teren. Între timp, Odesa a suferit sâmbătă cele mai intense bombardamente din cele 73 de zile de război. Loviturile sporesc temerile locuitorilor privind un atac de amploare asupra celui mai mare port al Ucrainei, oraș cu un milion de oameni și principala poartă de export pentru grânele țării. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

DraftUkraineCoTMay06,2022
Situația frontului din Ucraina, 6 mai, ora 22:00. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Rușii au bombardat un adăpost dintr-o școală. Temeri că vor fi multe victime

ACTUALIZARE 23:59 Ucraina acuză Rusia că a lansat o bombă asupra unei școli din regiunea Luhansk, unde se adăposteau 90 de persoane.

Serhi Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că un avion rus a lansat o bombă asupra școlii din satul Bilohorivka, aflat la aproximativ 10 km de linia frontului.

Haidai a declarat că 30 de persoane au fost scoase până în prezent în viață de sub dărâmături.

„Aproape tot satul se ascundea acolo. Toți cei care nu au fost evacuați. După ce clubul social a fost lovit, subsolul școlii era singurul loc de salvare, dar rușii au luat oamenilor această șansă”, a declarat Haidai.

Operațiunea de salvare este în curs de desfășurare, a mai spus el.

Fotografiile postate de autoritățile regionale arată școala în ruine, menționează CNN.

Peste 300 de civili au fost evacuați din Azovstal, potrivit președintelui Zelesnki

ACTUALIZARE 23:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că peste 300 de civili au fost salvaţi din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, obiectiv aflat sub atacul forţele ruse de câteva săptămâni, transmite AFP, preluată de Agerpres.

În mesajul transmis sâmbătă seara, preşedintele Zelenski a spus că autorităţile se vor concentra acum asupra evacuării răniţilor şi a medicilor, precum şi asupra coridoarelor umanitare pentru toţi locuitorii din Mariupol şi zonele din împrejurimile acestui oraş.

Șeful CIA: Putin este într-o stare de spirit în care nu concepe că poate să piardă războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 23:00 Șeful CIA, William Burns, avertizează că liderul de la Kremlin este ca un butoi de pulbere și de aceea este imprevizibil și periculos. „Ceea ce am observat la Putin, mai ales în ultimul deceniu, este o combinație explozivă de frustrare, ambiție și nesiguranță”, spune șeful CIA.

Directorul Agenției Centrale de Informații a declarat sâmbătă că președintele rus Vladimir Putin a mizat foarte mult pe a doua fază a războiului său din Ucraina, iar liderul de la Kremlin crede că dublarea efortul militar este calea prin care va obține victoria. Această mentalitate, a atras atenția William Burns, este cea care face ca cea de-a doua fază a ofensivei din Ucraina să fie cel puțin la fel de riscantă - dacă nu chiar mai riscantă - decât prima fază a conflictului.

„El (Putin - n.r) se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă”, a spus William Burns la un eveniment organizat de „Financial Times” la Washington, relatează CNN. „Convingerile sale cu privire la Ucraina și la capacitatea reală a Rusiei de a continua să macine rezistența ucraineană nu cred că au fost încă zdruncinate, așa că miza este destul de mare”, a arătat William Burns.

Directorul CIA recunoaște că Statele Unite nu pot subestima retorica agresivă a Moscovei privind armele nucleare, dar cu toate acestea, Burns spune că Washingtonul nu are dovezi concrete în acest moment că rușii ar planifica folosirea armelor nucleare tactice în Ucraina.

„Având în vedere genul de retorică pe care am auzit-o din partea conducerii ruse, nu putem trece ușor peste aceste posibilități”, a declarat Burns. „Într-un moment în care mizele sunt foarte mari pentru Rusia lui Putin și aceste riscuri, în această a doua fază a conflictului, sunt serioase și nu trebuie subestimate”, a arătat șeful CIA.

Kievul anunță că toate femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din Azovstal

ACTUALIZARE 20:00 Toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene, aflată sub asediul forţele ruse în oraşul-port Mariupol, a declarat sâmbătă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, informează Reuters, preluată de Agerpres.

"Această parte a operaţiunii umanitare din Mariupol s-a încheiat", a scris vicepremierul pe canalul ei de Telegram.

Într-o scurtă declarație făcută pentru CNN din interiorul uzinei Azovstal, sâmbătă seara, unul dintre apărătorii ucraineni din complex a declarat că evacuarea civililor s-a făcut fără incidente. Mihailo Verșnin nu a dat detalii despre numărul celor care au reușit să plece.

Ucraina a anunţat vineri un plan de evacuare pentru sâmbătă din Azovstal şi din alte zone din Mariupol.

Anterior, separatişti proruşi din regiunea Doneţk au declarat că 50 de civili au fost evacuaţi sâmbătă din oţelărie. Reuters precizează că, până la ora 16:00 GMT, nu a observat niciun fel de dovadă a sosirii lor la un punct de primire aflat sub controlul separatiştilor.

Pe de altă parte, statul major al forțelor armate ucrainene spune că forțele rusești continuă să blocheze trupele ucrainene în interiorul uzinei și că se folosesc artileria și tancurile într-o operațiune de asalt.

Sâmbătă dimineața, se estima că 100 de civili - inclusiv copii - erau încă blocați în interiorul complexului. În subterane mai sunt câteva sute de soldați, mulți dintre ei fiind răniți.

Lupte intense la Doneţk şi Lugansk, în timp ce la Mariupol continuă asediul rus la oţelăria Azovstal

ACTUALIZARE 16:30 Ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk continuă, a informat în ultimul său buletin de război Statul Major al armatei ucrainene, difuzat pe Facebook. Cu toate acestea, forţele ucrainene au reuşit să respingă opt atacuri în ambele regiuni separatiste, potrivit EFE.

„În regiunile Doneţk şi Lugansk, opt atacuri ale duşmanului au fost respinse în data de 6 mai, soldate cu distrugerea a trei tancuri inamice, a opt sisteme de artilerie, a şapte vehicule militare blindate, o maşină şi trei unităţi de echipament”, a anunţat Statul Major ucrainean sâmbătă, citat de dpa.

La Herson, sub control rusesc, se observă pregătiri pentru o rupere de facto a regiunii din sudul Ucrainei, a informat portalul Ukrinform.

Serghei Aksionov, liderul prorus şi şeful aşa-zisului guvern autonom din „Republica Crimeea”, provincie ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, a declarat că regiunea Herson „a fost eliberată de naţionalişti” şi de „controlul Kievului”, a relatat sâmbătă dimineaţa principalul organ de propagandă al Kremlinului, Sputnik, preluat de EFE.

„Astăzi nu există autorităţi din Ucraina care să inspecteze sau să controleze documente. Teritoriul a fost eliberat de naţionalişti”, a declarat Aksionov într-un interviu pentru agenţia de ştiri rusă, adăugând că „viaţa în regiunea Herson începe să fie din nou paşnică”.

Sputnik mai transmite că, „în timpul unei operaţiuni speciale pentru demilitarizarea Ucrainei”, armata rusă „a obţinut controlul asupra întregii regiuni Herson, din sudul ţării, şi a unei părţi din Azov şi a regiunii Zaporojie”. „Au fost înfiinţate administraţii civile-militare în regiune, au început transmisiile posturilor de televiziune şi radio ruse şi sunt restabilite legăturile comerciale cu Crimeea”, a mai spus Aksionov pentru Sputnik.

În alte secţiuni ale frontului, unde s-au dat lupte grele în ultimele săptămâni, activitatea ruşilor s-a limitat la operaţiuni de recunoaştere militară şi la tiruri de artilerie, potrivit Statului Major ucrainean, citat de dpa. În regiunea Izium, de exemplu, de unde Rusia plănuieşte să avanseze serios către Kramatorsk pentru a încercui unităţile ucrainene din regiunea Donbas, au fost folosite drone pentru a detecta poziţiile defensivei ucrainene.

Harkov, oraş de peste un milion de locuitori, şi localităţi de lângă Doneţk au fost vizate de atacuri de artilerie. Au fost desfăşurate şi forţe aeriene ruse, în schimb nu au fost anunţate atacuri la sol. Agenţia dpa menţionează că nu a putut verifica independent aceste informaţii.

La rândul său, conducerea militară rusă a anunţat că a distrus în regiunea Harkov un important arsenal de armament provenind din SUA şi UE şi a ucis 280 de militari ucraineni. „În gara feroviară Bogoduhov din regiunea Harkov a fost distrus un important arsenal de echipament militar provenind din SUA şi UE. Ca urmare a atacurilor, au fost anihilaţi 280 de naţionalişti şi distruse 48 de echipamente de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, mai notează sursa citată de Agerpres.

Potrivit oficialului rus, forţa aerospaţială rusă a distrus cu rachete de înaltă precizie cinci zone de concentrare a echipamentului militar, plus un depozit de muniţii din apropierea localităţii Bahmut, în regiunea Doneţk.

Aviaţia rusă a atacat 18 obiective militare ucrainene, între care două posturi de control în localitatea Skovorodnikovo, din regiunea Harkov, precum şi două depozite de arme şi combustibil în localitatea Dacinoie, din regiunea Odesa, din sudul Ucrainei.

În Mariupol, unde potrivit unor surse ruse şi ucrainene s-a reuşit vineri evacuarea a 50 de civili, continuă asediul rus în încercarea de a pătrunde în complexul Azovstal, potrivit presei ucrainene.

Patru rachete au lovit Odesa

ACTUALIZARE 15:55 - Patru rachete au lovit Odesa astăzi, asta dupa ce azinoapte au fost bombardate trei depozite de muniții din apropierea orașului portuar. Armată rusă a țintit astăzi o fabrică unde se repară avioane.

BOMBA ODESA
Patru rachete au lovit Odesa astăzi. Foto: UNIAN
odesa explozie 2
Patru rachete au lovit Odesa sâmbătă.

Armata rusă a aruncat în aer 3 poduri pentru a opri contraofensivă ucraineană

ACTUALIZARE 12:30 Forțele ruse au aruncat în aer trei poduri pentru a încetini contraofensiva ucraineană din nord-estul țării, potrivit armatei ucrainene.

Într-o informare de sâmbătă dimineață, forțele armate ucrainene au spus că în zona Țirkuni și Ruschi Tișki, de lângă Harkov:

„Ocupanții au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acțiunile de contraofensivă ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei”.

Rușii spun că au distrus un depozit de echipament militar venit din SUA și Europa

Ministerul Apărării din Rusia spune că trupele sau au distrus un mare depozit de echipament militar venit din SUA și țările europene de lângă gara Bohodukhiv în regiunea Harkov.

Ministerul a precizat că a lovit 18 facilități ucrainene în timpul nopții, inclusiv trei depozite de muniție din Dachne, de lângă orașul port Odesa.

Lupte între separatișii pro-ruși din Lugansk și soldații ucraineni

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei vorbesc despre lupte cu arme de calibru mic în suburbiile orașului controlat de guvern Sievierodonețk, transmite BBC.

Forțele separatiste avansau însă se confruntau cu lunetiști și drone, a declarat un reprezentant al Autoproclamatei Republici Populare Lugansk pentru agenția de presă rusă Ria-Novosti.

Noi decese printre civili au fost raportate atât în orașul controlat de guvern Bahmut după un atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din Autoproclamata Republică Donețk, unde separatiștii spun că un civil a fost ucis iar doi au fost răniți ca urmare a bombardamentelor forțelor din Kiev.

Procurorul general al Ucrainei: Peste 10.000 de crime de război comise de trupele rusești au fost înregistrate

ACTUALIZARE 11:00 Mai mult de 10.000 de presupuse crime de război comise de forțele ruse sunt anchetate, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei, transmite The Guardian.

În total 10.257 de cazuri au fost înregistrate iar 223 de copii au murit în Ucraina de când Rusia a lansat invazia sa pe 24 februarie, a declarat biroul într-o informare de sâmbătă dimineață.

Alți 633 de copii ar fi fost răniți.

Teste ADN pentru identificarea cadavrelor din Bucha

Ucrainenii fac teste ADN pentru a identifica cadavrele din Bucha, scrie The Guardian.

După săptămâni de exhumări, o morgă din Bucha are mai mult de 200 de corpuri care nu au fost identificate. Unele au fost îngropate fără documente și așteaptă să fie revendicate, însă mulți sunt prea desfigurați de moartea lor sau de tratamentul de după deces pentru a fi identificate cu ochiul liber.

Ucrainenii care i-au văzut pe cei dragi omorâți sau care au preluat cadavrele lor pentru înmormântare trec printr-un doliu teribil. Însă alte mii se confruntă cu o pierdere compusă din agonia incertitudinii.

Unii își caută copiii sau părinții, un soț/ o soție sau frate/ soră care a dispărut când rușii măcelăreau civili. Alții au primit veștile proaste din partea unui prieten sau printr-o imagine online, însă nu au reușit să găsească rămășițele oamenilor pe care îi iubeau.

Așa că toată lumea care se aliniază în fața unui cort din Bucha s-a prezentat cu cele mai sumbre speranțe – să continue în incertitudine, să confirme o moarte sau să găsească un cadavru pe care vor putea să-l îngroape dar nu-l pot recunoaște.

Contraofensivă în jurul Harkovului

Harkovul a fost asediat constant de bombardamente, de la începutul războiului. Nimeni nu știe cât de mulți oameni au murit în bătălia pentru al doilea cel mai mare oraș ucrainean – civili precum și soldați din ambele tabere, transmite BBC.

Însă, potrivit unei evaluări făcute de un think-tank cu renume din SUA, lupta pentru Harkov ar putea fi într-o fază decisivă.

Institutul pentru Studiul Războiului spune că forțele ucrainene ar putea în curând elibera Harkov de amenințarea artileriei rusești și să asigure un oraș crucial din punct de vedere strategic în lupta pentru Donbas.

La est de Harkov, forțele Moscovei se pare că ar fi făcut unele avansuri mici dar costisitoare în jurul orașului Severodonețk, șeful administrației ucrainene militare locale spunând că forțele sale sunt aproape încercuite.

Zelenski: Lucrăm la soluții diplomatice pentru a salva soldații de la Azovstal

În mesajul său nocturn, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina a reușit să evacueze femei și copii din combinatul Azovstal din Mariupol, cu ajutorul ONU și a Crucii Roșii, transmite CNN.

El a spus de asemenea că lucrează la opțiunile diplomatice pentru a ajuta evacuarea militarilor rămași în Azovstal.

„Continuăm misiunea de evacuare din Mariupol, anume din Azovstal, cu medierea ONU și a Comisiei Internaționale a Crucii Roșii. În timpul zilei, echipa noastră a organizat operațiuni de salvare pentru mai mult de 40 de civili, toți femei și copii”, a spus președintele ucrainean.

„Sperăm că în curând vor putea să meargă într-o zonă sigură după două luni de bombardamente în care au rămas la adăpost în subsol. Lucrăm de asemenea și la opțiuni diplomatice pentru a salva armata noastră, care a rămas la Azovstal. Mediatori influenți sunt implicați, inclusiv state influente”, a adăugat acesta.

Autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk şi-au numit ambasadori la Moscova

La aproximativ două luni şi jumătate de la recunoaşterea lor de către Rusia, autoproclamatele republici populare din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, şi-au numit ambasadori la Moscova, transmite sâmbătă dpa.

Separatiştii pro-ruşi din Doneţk au anunţat că interesele lor la Moscova vor fi reprezentate în viitor de politiciana Olga Makeieva.

Autoproclamata republică separatistă Lugansk îl trimite în capitala Rusiei pe fostul jurnalist Rodion Miroşnik, care a lucrat cu ani în urmă pentru preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.

SUA trimite Ucrainei un nou ajutor militar de 150 de milioane de dolari

Preşedintele american Joe Biden a semnat vineri un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari, care furnizează muniţii suplimentare pentru artilerie, radare şi alte echipamente, fiind cel mai recent ajutor acordat Kievului pentru a respinge invazia Rusiei, transmite Reuters.

„Astăzi, Statele Unite continuă sprijinul nostru puternic pentru curajosul popor al Ucrainei în timp ce acesta îşi apără ţara împotriva agresiunii în curs a Rusiei", a spus preşedintele Joe Biden într-un comunicat.

Statele Unite au acordat Ucrainei armament în valoare de 3,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse, inclusiv obuziere, sisteme antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin, muniţie şi drone Ghost, conform Agerpres.

Noul pachet va avea o valoare de 150 de milioane de dolari şi va include 25.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm, radare contra-artilerie, echipamente de bruiaj, echipamente de teren şi piese de schimb, a declarat un oficial american.

Noile transferuri vor proveni din restul de 250 milioane de dolari ale autorităţii prezidenţiale de retragere care îi permite preşedintelui să autorizeze transferul de arme în exces din stocurile SUA fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă.

Luna trecută, Joe Biden a propus un pachet de asistenţă de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dintre care peste 20 de miliarde de dolari în ajutor militar.

Congresul american urmează să aprobe noul pachet de finanţare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri