Franța vrea să dubleze numărul de zile dintre cele două doze de vaccin din cauza întârzierilor apărute în procesul de livrare

Data publicării:
franta sub lupa contaminare cu coronavirus
Foto: GettyImages

Franța își schimbă strategia de imunizare și vrea să dubleze numărul de zile dintre cele două doze ale vaccinului împotriva Covid-19 din cauza întârzierilor apărute în procesul de livrare a serului, scrie Mediafax.

Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța (HAS) a anunțat sâmbătă că recomandă „extinderea la 6 săptămâni a intervalului dintre cele două doze de vaccin ARN mesager (vaccinurile de la companiile Pfizer și Moderna)”.

Inițial, intervalul de timp dintre vaccinări varia între 21 și 28 de zile însă HAS susține că o pauză dublă, de 42 de zile nu ar afecta eficacitatea vaccinului împotriva coronavirusului.

Totodată, HAS menționează că dozele disponibile trebuie rezervate „cu prioritate” pentru persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste, apoi pentru cei cu vârsta între 65 și 74 de ani, „începând cu cele cu comorbidități”.

„Într-un context de aprovizionare treptată a dozelor de vaccin pe parcursul anului 2021, HAS a analizat posibilitatea amânării celei de-a doua doze de vaccin ARNm, pentru a putea beneficia cât mai multe persoane vulnerabile de prima doză, înainte ca situația epidemică să se deterioreze în continuare”, au declarat reprezentanții HAS.

Până în prezent, pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, guvernul a urmat sfatul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate (ANSM), care se gândea încă de acum două săptămâni să recomande o pauză mai mare între cele două injecții pentru a face față fluctuațiilor de aprovizionare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri