Funcția politică importantă pe care și-o dorește Steven Seagal în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
seagal si putin

După ce a fost însărcinat de Rusia ca reprezentant special pentru legăturile umanitare ruso-americane, celebrul actor Steven Seagal dorește o altă funcție: aceea de guvernator.

steven seagal
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Steven Seagal, prieten cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a primit cetățenia rusă în 2016.

Prezent recent la un eveniment din Vladivostok, actorul american a declarat că dorește să devină guvernatorul regiunii Primorie, din Orientul îndepărtat al Rusiei, informează agenția Inferfax, citată de Radio Europa Liberă.

„Mi-ar plăcea să studiez ținutul Primorie, să știu mai multe. Și să devin guvernatorul vostru”, a declarat Steven Seagal în fața auditoriului, adăugând că are strămoși care se trag din regiunea Primorie, în care se află și portul Vladivostok.

Declarația actorului a venit în contextul controverselor iscate în Rusia pe fondul recentelor alegeri regionale, în cadrul cărora Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin a suferit două înfrângeri usturătoare.

După un prim tur pe 9 septembrie, marcat de cel mai puternic declin al Rusiei Unite în ultimii zece ani, un al doilea tur de scrutin a avut loc în două regiuni duminică, 23 septembrie, potrivit Agerpres.

În regiunea Vladimir, la est de Moscova, a câştigat alegerile cu 57,03% din voturi Vladimir Sipiaghin, candidatul LDPR (Partidul Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski), devansând-o pe guvernatoarea la final de mandat Svetlana Orlova (Rusia Unită), care a candidat la propria succesiune, obţinând 37,46% din sufragii.

În regiunea Habarovsk, în Extremul Orient rus, candidatul LDPR, Serghei Furgual, a câştigat scrutinul cu 69,57% din voturi. Contracandidatul său, actualul guvernator Viaceslav Şport, reprezentant al puterii, nu a obţinut decât 27,97% din voturi, potrivit cifrelor publicate de Comisia Electorală Centrală.

Ambele tabere au denunţat fraude, dar preşedinta Comisiei electorale, Ella Pamfilova, a declarat că nu a remarcat încălcări ale normelor electorale care ar fi putut schimba rezultatul votului.

Deşi partidul susţinut de preşedintele Vladimir Putin a câştigat în primul tur de scrutin în majoritatea regiunilor unde au avut loc alegeri pentru funcţia de guvernator, acesta a fost pus în dificultate în patru regiuni ruse.

Rezultatul alegerilor din regiunea Primorie, vecină Habarovskului, unde câştigase candidatul pro-Kremlin, a fost anulat de Comisia Electorală joi, după constatarea unei fraude masive la urne, o premieră pentru un scrutin la acest nivel de la sosirea la putere a lui Vladimir Putin în anul 2000.

În cel de-al doilea tur organizat la 16 septembrie, guvernatorul din Primorie la final de mandat Andrei Tarasenko, care a candidat la propria succesiune, l-a învins pe comunistul Andrei Işcenko cu un punct procentual, iar după numărarea a 95% din voturi, l-a devansat cu 1,5%. Comuniştii au denunţat fraude, iar candidatul comunist chiar declarase greva foamei, dar apoi a renunţat.

Cel de-al doilea tur în Hakasia (republică din sudul Siberiei) a fost amânat pentru 7 octombrie după retragerea neaşteptată, vineri, din cursă a candidatului Rusiei Unite, Viktor Zimin, oficial din motive de sănătate, în condiţiile în care nu a obţinut decât 32% din voturi în primul tur de scrutin, fiind devansat de contracandidatul său comunist, care a acumulat 45% din voturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri