Furtuni cu grindină și vijelii în jumătate de țară. Atenționare de vreme rea de la meteorologi

Data actualizării: Data publicării:
umbrela albastra pe care cade ploaia
Foto: GettyImages

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică dimineață o atenționare de furtuni cu ploi torențiale, vijelii și grindină valabilă pentru jumătate de țară. Codul galben de furtuni intră în vigoare la ora 12:00 și este valabil până la ora 23:00.

ACTUALIZARE 13:45: Localităţi din patru judeţe sunt vizate de noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse şi descărcări electrice, în următoarea oră, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, în judeţele Bihor (îndeosebi în: Ştei, Pietroasa, Lunca, Rieni, Vaşcău, Câmpani, Nucet, Lazuri de Beiuş, Criştioru de Jos, Finiş, Tărcaia, Lazuri de Beiuş), Dolj (în: Calafat, Moţăţei, Maglavit, Cetate, Galicea Mare, Unirea, Caraula şi Izvoare), Mehedinţi (localitatea Dârvari) şi Cluj (localităţile: Poieni, Săcuieu), se vor semnala averse torenţiale, ce vor acumula peste 35 - 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie şi grindină.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Este valabil și un cod galben de furtuni, care vizează jumătatea de sud a țării, conform hărții transmise de ANM.

harta meteo 21
Sursă: ANM

Cod Galben, valabilitate: 28 mai, ora 12 – 28 mai, ora 23

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, în vestul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, nordul Dobrogei și în sudul Moldovei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Fenomenele vor putea fi prezente, pe arii mai restrânse, și în celelalte regiuni, potrivit atenționării ANM.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri