INFP a publicat hărți detaliate ale cutremurelor din Gorj. 810 replici au fost înregistrate până acum, dar frecvența lor e în scădere

Data actualizării: Data publicării:
Cutremur-Gorj
Foto: Facebook/INFP

Cutremurele de 5,2 şi 5,7 care s-au produs în Gorj pe 13 şi 14 februarie au avut până acum 810 replici, însă frecvenţa şi magnitudinea lor sunt în scădere, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) care a publicat şi hărţi care arată detalii noi despre caracteristicile seismelor.

Potrivit acestor hărți, cele două cutremure mari din 13 şi 14 februarie au avut epicentrele situate la mai puțin de 20 de kilometri unul de altul. De altfel, majoritatea replicilor s-au produs în aceeași zonă, la nord-vest de Târgu Jiu.

Cutremur-Gorj
Cutremurele din Gorj şi sutele de replici au avut epicentre foarte apropiate. Foto: Facebook/INFP

O altă hartă publicată de INFP arată o comparație între cutremurele înregistrate în trecut, în zona Gorjului și cele din luna februarie a acestui an.

Seismele din 13 și 14 februarie au fost cele mai puternice din istoria măsurătorilor, pentru această zonă.

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a mai produs doar în 1943.

Cele mai puternice seisme de atunci și până luna aceasta au fost de 4,0, în 1962 și de 4,5, în 1963.

Seisme-Gorj
Cutremurele din februarie 2023 au fost cele mai puternice din zona Gorjului din istoria măsurătorilor. Foto: Facebook/INFP

Cutremurele din Gorj s-au produs la adâncimi mici, arată o hartă realizată de INFP. Primul seism puternic, cel de 5,2 din 13 februarie, s-a produs la o adâncime de 15 kilometri.

Cel de pe 14 ferbruarie, de 5,7, s-a produs mai aproape de suprafață, la 6,2 kilometri.

De altfel, toate replicile au avut o adâncime mică - între 30 de kilometri și un kilometru.

Harta-cutremure
Toate cutremurele din Gorj s-au produs la adâncimi mici. Foto: Facebook/INFP

Pe lângă cele două cutremure majore din 13 și 14 februarie, în Gorj au fost până acum doar trei replici care au depășit magnitudinea 4.

Majoritatea celor 810 replici înregistrate până acum au avut între 1 și 1,5 - peste 300, acestea fiind simțite, practic, doar de aparatele de măsurare.

Numar-cutremure
Majoritatea replicilor cutremurelor din Gorj au avut magnitudinea între 1 și 1,5. Foto: Facebook/INFP

Potrivit INFP, replicile pot fi așteptate timp de o lună de la producerea seismelor majore, însă deja acestea au început să scadă atât în frecvență, cât și în magnitudine.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri