Inspecţii în magazine. ANPC şi ANAF vor să se asigure că produsele "pe bază de lapte" sunt vândute separat de lactatele autentice

Data publicării:
Un bărbat se uită la o sticlă de lapte în faţa unui raft de produse lactate dintr-un magazin.
Cândva mare producătoare de lapte, România a ajuns pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, la acest capitol. Foto: Profimedia Images

Echipe mixte formate din inspectori ANPC, ANAF şi veterinari de la ANSVSA vor începe să facă inspecţii în magazine pentru a se asigura că produsele "pe bază de lapte" cu adaos de alte grăsimi sau proteine sunt vândute separat de produsele lactate autentice, informează Agerpres.

Această cerinţă face parte din Legea laptelui, care prevede că un produs pe bază de lapte, dar care conţine şi alte tipuri de grăsimi sau proteine, precum cele vegetale hidrogenate, nu poate fi vândut sub denumirea de "produs lactat".

Mai mult, acestea nu pot fi expuse pe acelaşi raft cu produsele lactate autentice, iar consumatorii trebuie informaţi despre diferenţe.

Inspecţiile vor fi realizate în hypermarketuri, supermarketuri şi magazine alimentare, iar operatorii economici vor fi deocamdată consiliaţi cum să delimiteze produsele şi să-şi informeze clienţii.

De asemenea, se va verifica modul de etichetare şi de prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum şi alte informaţii oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

La finalizarea acţiunilor de informare la faţa locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC şi ANAF, vor întocmi note de constatare, în care se vor menţiona măsurile şi termenele stabilite pentru conformare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri