Video Investiții fără cap în comunele României. Un primar vrea bazin olimpic pe islaz, într-un sat fără asfalt și canalizare

Data publicării:
jupinesti
Primarul din Jupânești, Gorj, vrea să construiască un bazin olimpic de înot pe islazul pe care acum pasc vacile. Foto: Captură Digi24

Cu ulițe înecate în praf și noroi, fără apă și canalizare, primarii de la sate au alte planuri de dezvoltare pentru localitățile pe care le conduc. Un exemplu vine din Gorj, acolo unde edilul unei comune vrea să construiască un bazin olimpic de înot pe islazul pe care acum pasc vacile. Localnicii, și așa puțini, sunt preponderent bătrâni, dar primarul este sigur că prin astfel de investiții va atrage tinerii plecați în căutarea condițiilor de la oraș.

Jupânești, județul Gorj. O comună formată din 5 sate, în care au mai rămas doar 2.000 de locuitori. Nu au apă, nici canalizare, iar asfalt a fost turnat doar pe câteva ulițe. Aflat la primul mandat, primarul vrea să revoluționeze comuna. Așa că s-a gândit să construiască un bazin olimpic de înot, deși unul dintre satele care formeaza comuna mai are doar 12 locuitori, mai precis doua familii.

Ionuț Gîrniceanu - primarul comunei Jupânești: Ne-a venit ideea pentru că am văzut în mai multe comune la care am mers din țară și sperăm să fie un lucru bun. Pe partea cealaltă a drumului vrem să facem o parcare cât mai mare, aici o să fie o trecere de pietoni. Toți care tranzitează comuna să poată să vină să se recreeze.

În documentația înaintată Companiei Naționale de Investiții, primarul mai vrea să construiască și un stadion, dar și un bloc pentru tinerii din comună. Nimic despre drumuri, apă curentă sau canalizare. Deși, cu asta se laudă edilul.

Primar: Punctele mele forte sunt apă, gaze, canalizare și infrastructură.
Jurnalist: Asfalt aveți peste tot?
Primar: Nu, mai avem încă 13 kilometri de drumuri neasfaltate.

Comuna Jupânești, drumul care duce către satul Boia. De mulți ani de zile, podul pe care mașinile trebuie să-l traverseze pentru a ajunge în acest sat este grav afectat, stă chiar să pice, însă autoritățile locale nu au reușit să facă nimic în acest sens până acum.

Prin comună am găsit câteva șantiere pentru rețeaua de canalizare, proiecte inițiate de fostul primar. Localnicii, majoritatea pensionari, ar vrea să vadă mai întâi asfaltul la poartă, și abia apoi bazin de înot.

- Și cine înoată? Să facă întâi altceva, ce e de făcut, nu să facă bazin, teren de fotbal, d-astea. Astea sunt niște aberații, așa.

- Să termine canalizarea, apa, asta-i mai principal.

- Ce să mă mai duc eu la înot acum, la 70 de ani? Mai bine ar face altceva.

O altă comună din Gorj, alte planuri mărețe. În Baia de Fier, pe listele sinteză ale Companiei Naționale de Investiții se solicită fonduri pentru construirea unui cinematograf. Până și primarul râde de această solicitare.

Dumitru Turbăceanu - primarul comunei Baia de Fier: Nu-mi aduc aminte să fi făcut așa ceva, adică vreo solicitare pe... Poate-i o greșeală sau poate o fi încărcat... O să-l întreb pe domnul vice, dar nu, nu cred, trebuia să avem în listă. Nu, exclus.

Jurnalist: Au greșit cei de la companie?

Dumitru Turbăceanu - primarul comunei Baia de Fier: Posibil.... Cu încărcările astea online, acum...

 

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri