Iohannis, de Ziua SRI: Vă revine responsabilitatea de a asigura securitatea cibernetică şi de a apăra interesele economice

Data publicării:
iohannis zambeste si face semn cu degetul
Klaus Iohannis Foto: Inaquam Photos / George Călin

Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Nicolae Ciucă au transmis un mesaj cu ocazia Zilei Serviciului Român de Informații. Rolul SRI este unul esențial în ansamblul sistemului național de securitate, va trebui să acționați preventiv și eficient, a spus președintele.

„Ziua Serviciului Român de Informații ne oferă prilejul de a sublinia rolul esențial al acestei instituții în protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi, în realizarea securității naționale, în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept. Reputația de care vă bucurați astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor și beneficiarilor este rezultatul unui management eficient și al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații”, scrie în mesajul lui Klaus Iohannis.

Iohannis a vorbit și despre pandemia de COVID-19 și a precizat că „cei care lucrați în cadrul SRI ați obținut rezultate remarcabile și ați reușit să gestionați situații noi și foarte complexe generate de pandemie”.

„Pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituții din țara noastră ordinea priorităților și a direcțiilor de acțiune, impunând, totodată, un ritm de reacție mai alert. În acest context dificil, Serviciul Român de Informații și-a îndeplinit rolul constituțional și legal la înalte niveluri de performanță. Mai mult, dumneavoastră, cei care lucrați în cadrul SRI, ați obținut rezultate remarcabile și ați reușit să gestionați situații noi și foarte complexe generate de pandemie. Contribuțiile aduse s-au dovedit foarte importante pentru obiectivul statului român de a proteja și salva cât mai multe vieți, limitând, pe cât posibil, răspândirea acestei boli necruțătoare”, mai scrie în mesajul șefului statului.

De asemenea, în mesaj, Iohannis a făcut referire și la războiul din Ucraina. „Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră și, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securității naționale generate de aceasta. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competențelor legale, la eforturile de asigurare a securității cibernetice a României, precum și la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securității energetice și a celei alimentare. La acestea se adaugă fenomenul migrației ilegale, terorismul internațional, dar și fenomenele generate de amenințările de mediu”, precizează Iohannis.

Rolul Serviciului Român de Informații este unul esențial în ansamblul sistemului național de securitate, va trebui să acționați preventiv și eficient, ca și până acum, într-un mediu de securitate din ce în ce mai impredictibil pentru a vă îndeplini cu succes misiunile, este concluzia președintelui României.

Ciucă: SRI şi-a consolidat misiunea de pilon al siguranţei naţionale în cei 32 de ani de activitate

Serviciul Român de Informaţii, ca parte a Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, şi-a consolidat misiunea de pilon al siguranţei naţionale prin profesionalism şi capacitatea permanentă de modernizare şi adaptare, a transmis premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la înfiinţarea SRI. Prim-ministrul a punctat că situaţia complexă generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, suprapusă gestionării pandemiei COVID-19, aduce în atenţie noi provocări, iar contextul actual de securitate implică "extinderea preventivă şi graduală" a umbrelei de securitate şi protecţie a cetăţenilor români, prin acţiuni coordonate ale instituţiilor.

"Garantarea siguranţei cetăţeanului are o înţelegere extinsă în acest context şi necesită soluţii care să ofere securitate şi protecţie în plan social, economic, dar şi în ceea ce priveşte spaţiul cibernetic şi informaţional. Prin programul de guvernare, ne-am asumat ca în centrul proiectelor şi acţiunilor noastre să fie cetăţeanul, iar acest obiectiv este imperativ să se reflecte în toate domeniile de activitate. Aşteptările şi preocupările fireşti ale oamenilor trebuie să se regăsească în acţiunile statului român şi să primească răspuns adecvat", a afirmat Ciucă.

În context, şeful Executivului a salutat demersurile Serviciului Român de Informaţii pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice a României. "Aceste acţiuni trebuie continuate în deplină concordanţă cu respectarea drepturilor cetăţenilor şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice", a completat Nicolae Ciucă.

Premierul îşi încheie mesajul adresând felicitări Serviciului Român de Informaţii pentru dedicare şi profesionalism. "Doresc mult succes misiunilor de asigurare a securităţii cetăţenilor şi statului român! La mulţi ani, SRI!", a mai transmis Ciucă.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri