Locuitorii din Piatra Neamț au decis: Grădina zoologică unde a fost captivă ursoaica Ina se închide. Ce se va întâmpla cu animalele

Data publicării:
Ursoaica Ina
Ursoaica Ina. Foto: Captură Digi

Grădina zoologică din Piatra Neamț va fi închisă în august, după 117 ani de funcționare. Imaginile cu ursoaica Ina, care a fost eliberată din cușcă de la zoo, după 20 de ani și continuă să se învârtă în cerc în pădure au cutremurat întreaga țară, iar asta a determinat autoritățile locale să facă o consultare publică pentru a afla opinia cetățenilor. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoțional!

Ursoaica Ina a fost captivă timp de 20 de ani într-o cușcă mult prea mică de la Grădina zoologică din Piatra Neamț. A fost transferată în Sanctuarul de la Zărnești, dar acolo nu s-a adaptat conceptului de libertate. Imaginile cu animalul învârtindu-se în cerc au sensibilizat atât de tare locuitorii din oraș, încât a fost pusă în discuție utilitatea unui astfel de spațiu.

Autoritățile locale din Piatra Neamț au lansat un sondaj pentru închiderea grădinii zoologice.

Andrei Carabelea - primar Piatra Neamț: Au răspuns 3.600 de pietreni, dintre care două treimi au opinat că această grădină zoologică merită închisă. Contractul de delegare, de gestiune, se încheie în luna august anul acesta și am considerat că e bine să pregătim din timp, dacă este cazul să facem o transformare.

-S-a făcut o petiție să semnăm. Eu chiar am semnat că sunt de acord să li se dea drumul, să fie în libertate. Ce, chinuit pentru ce? Doi lei? Cinci lei intrarea!

-Dacă mă gândesc fix la suflețelul animalelor care erau chinuite și ținute acolo în captivitate și cred că și flămânde și neîngrijite, pare a fi o decizie înțeleaptă.

-Îmi doresc foarte mult ca animalele astea să nu sufere și mi se pare o decizie bună, atâta vreme cât rămâne parcul public. Este inacceptabil ce spații mici și improprii pot să fie pentru marea majoritate. Nici lamele alea care sunt pe o bucățică de deal acolo, nu.

Unii tot nu sunt convinși totuși că grădina veche de peste un secol trebuie închisă.

-Imaginile au fost tragice, dar nu mi se pare corect sa închidă.

-Nu sunt chinuite pentru că dacă le hrănește eu cred că e bine pentru animale.

-Într-adevăr sunt animale chinuite, dar unde să vadă copiii animale pe viu?

Decizia a fost luată până la urmă în consiliul local. Viețuitoarele de la zoo Piatra Neamț vor primi un cămin nou cu ajutorul asociațiilor de protecție a animalelor.

Pe o suprafață de aproape 8.000 de metri pătrați sunt peste 170 de animale care, până în luna august, vor fi mutate într-un habitat adecvat.

Gradina zoologică aducea primăriei Piatra Neamț venituri de 100.000 de mii de lei. În locul ei urmează să fie amenajat un parc.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri