Mii de șoferi de tir, trași pe dreapta de criză. Transportul auto de marfă s-a redus, în nici 3 luni, la jumătate

Data publicării:
tir in trafic
Credit foto: Guliver/Getty Images

Transportul auto de marfă s-a redus la jumătate, iar mii de șoferi au intrat în concediu fără plată. De vină este lipsa cererii de transport pentru toate categoriile de mărfuri, spune Alin Crețu, președintele Asociației Transportatorilor de Mărfuri Bucovina, citat de Monitorul de Suceava. În plus, firmele de transport au fost nevoite să-și reducă tarifele/kilometru. Ca urmare a încasărilor mici, mulți dintre transportatori nu reușesc nici măcar să-și acopere costurile și se tem că își vor pierde, curând, și camioanele luate în leasing.

De la mijlocul lunii noiembrie și până în prezent, volumul de marfă transportat a scăzut cu 40-50%, ceea ce a declanșat reacții în lanț. În lipsa comenzilor, mii de șoferi de tir au fost concediați.

"Este vorba de transportul de mărfuri din comunitatea europeană care este puternic afectat. Deocamdată, nu știu să existe falimente, dar sunt mii de șoferi care au fost trimiși în concediu fără plată. Dacă până acum se căutau șoferi pentru angajare, situația din momentul de față este exact opusă: foarte mulți șoferi caută locuri de muncă", spune președintele Asociației Transportatorilor de Mărfuri Bucovina, Alin Crețu.

Numai în județul Suceava sunt circa 10.000 de tiruri, scrie presa locală. Din cauza lipsei cererii de transport pentru toate categoriile de mărfuri, unii transportatori acceptă să plece la drum cu prețuri mult sub cele care să le asigure un minim profit, spune Alin Crețu.

Până la reducerea volumului de marfă transportat la jumătate, prețul perceput era curprins între 1,3-1,5 euro/kilometru. Criza din domeniu a făcut ca tarifele să scadă cu cel puțin 0,30 euro/kilometru.

Jurnaiștii de la Monitorul de Suceava vin și cu un exemplu de calcul: pentru o cursă de aproximativ 2.700 kilometri, pe ruta București - Franța, o firmă a oferit 0,89 euro/km. O astfel de ofertă nu acoperă nici măcar cheltuielile directe, se plâng transportatorii. Numai carburantul costă circa 1.150 de euro, 600 de euro - taxele de drum, iar plata șoferului se ridică la 700 de euro. La total se adaugă apoi și plățile pentru asigurări, mentenanță și leasing.

De altfel, cei mai loviți de criza din domeniu sunt cei care și-au cumpărat camioanele în leasing. Pentru un ansamblu nou, format din cap tractor și remorcă, rata lunară e de 2.500 de euro/lună, iar asigurările RCA și Casco costă, în medie, 300 de euro lunar.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul pe care i l-a făcut cadou Putin liderului din Coreea de Nord. I-a trimis 100 de...
Digi FM
Negocieri cruciale în coaliția pro-europeană: Nume surpriză pentru candidatul unic la prezidențiale
Pro FM
Raluka, despre cum a început relația cu iubitul ei, care are 57 de ani: „Au fost 7 miliarde de motive să nu...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Russia's new missile Oreshnik
SUA avertizează că Rusia ar putea lansa o nouă rachetă Oreșnik asupra Ucrainei în zilele următoare
Newsweek
S-a anunțat ora la care pensia pe decembrie va intra pe card. „Banii au ajuns la Trezorerie”
Digi FM
Cristina Cioran, primele declarații după ce a dezvăluit că așteaptă al doilea copil: „S-a ținut secretul până...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Un tânăr ucrainean, salvat de o pisică după ce a căzut într-o râpă de 400 de metri, în Munții Maramureșului
Film Now
Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă: „Problemele de sănătate m-au...
UTV
Iulia Vantur a pus capat speculatiilor legate de relatia ei cu Salman Khan cu aceasta poza