Ministerul Mediului a suspendat ordinul de ucidere a 1691 de urși, lupi și pisici sălbatice

Data actualizării: Data publicării:
Foto Thomas Hulik WWF
Foto: Thomas Hulik/WWF

Ministerul Mediului a suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru care propunea împușcarea a 1691 de animale sălbatice, strict protejate: urși, lupi și pisici sălbatice.

Foto Thomas Hulik WWF
Foto: Thomas Hulik/WWF

World Wide Fund România a anunțat că un reprezentant va participa astăzi la grupul de lucru privind carnivorele, care se va întâlni azi cu Ministerul Mediului, pentru a discuta despre soluții alternative.

Însă, ONG-ul a precizat că ordinul de ministru trebuie modificat și nu suspendat.

Perioada de consultare publică privind acest proiect s-a încheiat pe 30 septembrie, iar Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, a afirmat că „deși acest Ordin se dă încă din 2007, nici un Ministru al Mediului nu și-a asumat, în trecut, în mod transparent, lansarea lui în consultare publică, așa cum consider că e firesc. Noi am făcut-o tocmai pentru că este un subiect sensibil, cu multe argumente pro și contra.”

Sutele de mesaje pe care le-am primit, pe diverse canale, ne-au confirmat că am făcut alegerea corectă și m-am bucurat să constat că protecția biodiversității suscită un interes atât de viu în randul romanilor”, a precizat ea pe contul de Facebook.

Ministrul Mediului a mai spus că din ordinul de ministru lipsesc „câteva elemente esențiale”.

„În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul stiintific suprem al țării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS și Fundația Carpați. Toată documentația a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experților din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - România l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră. Fără punctul de vedere al Academiei nu am de gând să înaintăm cu această procedură. În plus, am programat, în perioada următoare, o serie de discuții aplicate cu toți specialiștii implicați. La fel ca mulți dintre dumneavoastră, și eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest Ordin, sau a dimensiunii numărului de intervenții propuse”, a punctat ea.

Cristiana Pașca Palmer a mai pledat pentru găsirea unei soluții echilibrate, astfel încât să fie asigurată conservarea speciilor protejate de lege, dar și siguranța oamenilor din zonele vulnerabile.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri