Miza alegerilor „la jumătatea mandatului” din SUA. Cele mai importante dueluri și de ce contează pentru prezidențialele din 2024

Data publicării:
d trump cu sapca rosie se uita la un afis cu j bden care rade
Donald Trump speră într-o revenire în politica mare din SUA și o candidatură în 2024. Foto: Profimedia

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, peste o treime din locurile din  Senat, precum și o serie de guvernatori și aleși locali - aceasta este prima miză a alegerilor de la mijlocul mandatului, care au loc astăzi în Statele Unite. Însă scrutinul are o bătaie mai lungă, având în vedere că democrații ar putea pierde majoritatea în ambele camere ale Congresului, ceea ce i-ar îngreuna considerabil finalul de mandat lui Joe Biden. În plus, Donald Trump dă semne tot mai evidente că vrea să candideze din nou în 2024, iar felul în care vor performa candidații susținuți de el ar putea avea efecte asupra viitorului său politic.

La scrutinul de astăzi, americanii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi practic din toate legislativele locale, precum şi guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului - „midterms - sunt de fapt transformate într-un referendum asupra ocupantului Casei Albe. În mai bine de 160 de ani, partidul preşedintelui a scăpat rar de un vot-sancţiune, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Ce votează americanii

Preşedintele SUA nu se află pe buletinele de vot în această toamnă. În schimb, aşa cum este cazul la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc.

În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri.

Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe.

Ce este în joc

Impactul acestor alegeri ar putea fi decisiv în toată ţara.

Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel naţional sau să interzică puştile de asalt.

„Americanii sunt cei care aleg”, a spus preşedintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate „pe buletinul de vot”, a subliniat el.

La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a crizei opiaceelor şi să-şi continue ofensiva împotriva sportivilor transgender.

Candidaţii „Grand Old Party” (republicani) au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie, Anthony Fauci, şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump.

Ce spun sondajele

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari de a obţine în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară - suficient pentru a-şi asigura o majoritate.

Sondajele sunt mai amestecate în ceea ce priveşte soarta Senatului, unde democraţii speră să-şi păstreze majoritatea.

Sâmbătă, în Pennsylvania, la mitingurile de campanie ale democraţilor, Joe Biden şi predecesorul său, Barack Obama, şi-au îndemnat alegătorii să se mobilizeze pentru a apăra democraţia.

Fostul preşedinte Donald Trump, care visează la o revanşă la alegerile prezidenţiale din 2024, şi-a îndemnat susţinătorii să meargă să voteze la alegerile legislative pentru a determina „un val republican uriaş” şi pentru a „salva visul american”.

Dublu referendum

Deşi numele lui Joe Biden nu apare pe buletinele de vot, mulţi americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra preşedintelui.

Dar aceste alegeri sunt şi un adevărat test pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care s-a implicat intens în campanie, organizând mitinguri în toată ţara.

Pentru cei doi, care au în vedere o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024, rezultatul „midterms” ar putea fi un moment decisiv, oprind avântul unuia dintre ei sau, dimpotrivă, accelerându-l pe al celuilalt.

Dueluri care trebuie urmărite

Un uriaş cu hanorac împotriva unui superstar al chirurgiei, o legendă a fotbalului american împotriva unui pastor: americanii votează pe 8 noiembrie în cadrul alegerilor cunoscute ca „la jumătatea mandatului” - „midterms” -, care vor înnoi toate locurile din Camera Reprezentanţilor, mai mult de o treime din Senat şi aproximativ treizeci de posturi de guvernatori.

Iată care sunt duelurile de urmărit în cursul acestor alegeri, potrivit agenţiei France Presse.

Dr. Oz vs gigantul în pantaloni scurți

Unul dintre cele mai intens analizate scrutinuri din ţară, pentru că de el va depinde probabil majoritatea din Senatul american, are loc în Pennsylvania - un stat cunoscut atât pentru marile sale centre urbane, cât şi pentru industriile sale în declin.

Chirurgul superstar Mehmet Oz, mult timp gazda unei emisiuni medicale zilnice extrem de populare, pretinde a fi conservator. Oz (62 de ani) este susţinut de altfel de Donald Trump, care îşi menţine o influenţă considerabilă asupra alegătorilor republicani.

În faţa sa se află John Fetterman, un colos de 2,05 metri înălţime care militează pentru legalizarea canabisului şi dezvoltarea sindicatelor. Bărbatul pleşuv de 53 de ani este cunoscut pentru că nu renunţă niciodată la pantalonii scurţi şi hanorac, chiar şi pe zăpadă.

Absolvent de Harvard, democratul a petrecut 13 ani ca primar al unui oraş care a cunoscut dezindustrializarea şi are tatuate pe braţ datele celor cinci crime care i-au îndoliat oraşul.

Joe Biden şi Donald Trump s-au deplasat amândoi personal să facă campanie pentru favoriţii lor.

Agenţiile de sondare a opiniei publice consideră că în acest stat cursa este prea strânsă pentru a desemna un favorit.

Georgia, actul II

După ce a captat atenţia lumii în 2020 şi i-a oferit lui Joe Biden victoria împotriva Donald Trump - cu 12.000 de voturi -, Georgia se regăseşte din nou în centrul atenţiei.

În acest stat american care se învecinează cu Florida, două dueluri extrem de strânse - alimentate cu zeci de milioane de dolari - îi ţin pe americani cu sufletul la gură.

O fostă vedetă a fotbalului american, republicanul Herschel Walker, încearcă să preia locul din Senat al unui pastor democrat, Raphael Warnock. Acesta din urmă este primul senator negru ales vreodată în Georgia, stat încă marcat de rănile segregării.

Campania candidatului pro-Trump a fost însă marcată de câteva scandaluri recente, Herschel Walker, cunoscut pentru luările sale de poziţie împotriva avortului, fiind acuzat că a finanţat o întrerupere de sarcină a uneia dintre fostele sale partenere.

În paralel are loc un duel aprig pentru postul de guvernator: republicanul Brian Kemp încearcă să-şi păstreze postul, înfruntându-l pe fostul parlamentar Stacey Abrams, care încearcă de peste un deceniu să-i mobilizeze pe alegătorii din rândul minorităţilor din stat.

Dueluri în deşert

Şi în Arizona - statul Marelui Canion - se desfăşoară un scrutin aprig disputat.

Toate reflectoarele sunt pe postul de guvernator, unde fosta jurnalistă Kari Lake, o figură emblematică a trumpismului, are un avans foarte strâns în faţa democratei Katie Hobbs. Candidata republicană continuă să denunţe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, susţinând că alegerile i-au fost furate lui Donald Trump, în ciuda nenumăratelor dovezi contrare.

În statul vecin Nevada, are loc de asemenea un duel foarte tensionat pentru un post în Congres: republicanul Adam Laxalt are şanse să o detroneze pe Catherine Cortez Masto, care a devenit în 2017 prima senatoare cu origini latino-americane din Statele Unite.

„Centura de rugină”

„Rust Belt” („Centura de rugină” - trad.), centre industriale din SUA istoric democrate, dar căzute în mâinile lui Donald Trump pe fondul dezindustrializarii, constituie şi scena unor lupte intense.

În Ohio, alegerea viitorului senator, funcţie deţinută până acum de un republican, va fi urmărită îndeaproape. Aici, democratul Tim Ryan, nou venit pe scena politică americană, se confruntă cu J.D. Vance, fost militar, autor al unei cărţi de succes despre clasa de mijloc albă din SUA.

În Wisconsin, stat câştigat la limită de Joe Biden în 2020 după ce l-a ales pe Donald Trump în 2016, republicanul Ron Johnson luptă pentru a-şi păstra locul împotriva unui democrat susţinut de aripa stângă a partidului său, tânărul Mandela Barnes.

Nu toți republicanii spun că vor accepta rezultatele scrutinului

Candidaţii republicani la alegerile de la jumătatea mandatului din SUA vor accepta rezultatele scrutinului, indiferent dacă vor câştiga sau vor pierde, a asigurat duminică preşedinta Comitetului Naţional Republican.

În timp ce un val de proteste ale republicanilor conduşi de fostul preşedinte Donald Trump ameninţă cu perturbarea rezultatelor votului de marţi, Ronna Romney McDaniel s-a declarat, de asemenea, încrezătoare în „elanul bun” al conservatorilor pentru a schimba balanţa în Congres în favoarea dreptei.

De doi ani, democraţii preşedintelui Joe Biden au în Camera Reprezentanţilor o majoritate limitată şi în Senat un singur vot care asigură majoritatea, cel al vicepreşedintei Kamala Harris.

Candidaţii republicani pentru ambele camere ale Congresului şi cei care candidează la alegerile locale, în special pentru posturile de guvernatori, „vor să fie siguri că această cursă este corectă şi transparentă astfel încât procesul să poată fi lăsat să se desfăşoare şi atunci vom accepta rezultatele”, a asigurat Ronna McDaniel la CNN.

Repetând că, învingători sau învinşi, candidaţii republicani vor respecta vocea urnelor marţi seară, lidera republicană a contrazis astfel o serie de declaraţii ale unor lideri apropiaţi de Donald Trump, politicianul republican care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

De exemplu, candidata Kari Lake la postul de guvernator al statului Arizona a refuzat să spună dacă va respecta rezultatul în cazul în care ar pierde în faţa adversarului său democrat din acest stat divizat din sudul SUA.

O situaţie similară se înregistrează şi în Wisconsin, unde actualul senator republican Ron Johnson nu a spus dacă va recunoaşte o eventuală înfrângere în faţa democratului Mandela Barnes.

Potrivit taberei democrate şi analiştilor, ar exista aproximativ 300 de candidaţi republicani pregătiţi să conteste marţi seara rezultatele alegerilor naţionale şi locale.

Întrebată despre persoanele care monitorizează anumite secţii de votare în avans, Ronna Romney McDaniel a asigurat că „nimeni nu trebuie să intimideze alegătorii” apărând în acelaşi timp dreptul de observare a procesului electoral.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri