O femeie al cărei copil a fost ucis la Revoluție și-a dat foc în Poiana Brașov. Poliția a făcut public cazul după două săptămâni

Data actualizării: Data publicării:
Mașină de poliție parcată în timpul lansării campaniei de conștientizare a pericolului vitezei excesive în trafic numită "Vedere din spital", la o benzinărie de pe Autostrada Soarelui, marți 10 august 2021.
Sursa foto: George Călin/Inquam Photos

O braşoveancă, al cărei copil a fost ucis la Revoluţia din 1989, şi-a dat foc în Poiana Braşov, de Ziua Eroilor, primele informaţii privind acest caz fiind comunicate abia vineri de organele de anchetă penală la solicitarea presei, informează Agerpres.

La două săptămâni după tragicul eveniment, IPJ Braşov a transmis că o femeie şi-a dat foc, pe 25 mai, în Poiana Braşov, ea decedând în ambulanţă, înainte de a fi preluată de elicopterul SMURD.

"La data de 25 mai, în jurul orei 18.00, Poliţia Staţiunii Poiana Braşov a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex feminin şi-ar fi dat foc în zona Poiana Mică a staţiunii Poiana Braşov. Poliţiştii s-au deplasat cu operativitate la faţa locului, din cercetări rezultând că o femeie, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Braşov, şi-ar fi dat foc pe drumul forestier "Drumul Vechi", ce face legătura între zona Poiana Mică şi strada Poiana Ruia, din Staţiunea Poiana Braşov. Echipajul S.M.U.R.D. sosit la faţa locului a acordat primele îngrijiri medicale, ulterior transportând persoana vătămată în zona unde a aterizat un elicopter S.M.U.R.D. pentru a o prelua. Aflându-se în echipajul auto S.M.U.R.D., persoana vătămată a intrat în stop cardio-respirator, nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi s-a constatat decesul acesteia. În urma cercetării la faţa locului, poliţiştii au identificat un recipient din plastic transparent, care prezenta urme de combustibil lichid, o brichetă şi o bucată de carton care conţinea un mesaj", a transmis IPJ Braşov.

La rândul său, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, sub coordonarea căruia se efectuează cercetările în dosar, a precizat că "a fost dispusă o expertiză medico-legală pentru a se stabili cauza morţii".

Totodată, prim-procurorul Anca Gheorghiu a dat o explicaţie pentru faptul că informaţia nu a fost făcută publică până în prezent.

"Fiind ancheta la început, este esenţial ca mai întâi să strângem probele necesare pentru a lămuri situaţia de fapt. În prezent, se fac cercetări in rem cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, iar în cauză a fost dispusă o expertiză medico-legală (autopsie) pentru a se lămuri cauza morţii. (...) Ancheta este încă la început şi era necesar să fie strânse probe în vederea lămuririi situaţiei de fapt. Raportat la fiecare speţă în parte, organul de urmărire penală stabileşte când este oportun să ofere informaţii, urmărirea penală fiind nepublică", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

Potrivit unor surse, femeia şi-ar fi pierdut la Revoluţie băiatul de 12 ani, iar gestul său ar fi fost unul de protest faţă de modul în care statul român a tratat-o, respectiv îi tratează pe urmaşii martirilor.

Conform aceloraşi surse, femeia ar fi lăsat la locul morţii sale un mesaj în acest sens, inscripţionat pe o pancartă.

"Fac precizarea că nu putem reda conţinutul acestuia, dar pot menţiona că doamna era nemulţumită de evoluţia lucrurilor în România după Revoluţia din 1989, data de 25 mai fiind şi ziua în care se comemorează eroii Revoluţiei", a precizat reprezentanta Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

IICCMER: Nu a mai putut îndura umilința la care a fost supusă de Statul Român

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a transmis că femeia ar fi luat această deciziepentru că „era dezgustată de faptul că autoritățile române nu au găsit vinovații nici acum, la peste 30 de ani de la Revoluție.”

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă regretul profund pentru tragedia petrecută în Poiana Brașov, la finalul lunii mai 2023, atunci când mama unui Erou Martir al Revoluției Române și-a dat foc pentru că nu a mai putut îndura umilința la care a fost supusă de Statul Român. Femeia a recurs la acest gest deoarece era dezgustată de faptul că autoritățile române nu au găsit vinovații nici acum, la peste 30 de ani de la Revoluție, pentru moartea fiului ei. De asemenea, conform informațiilor, aceasta era stabilită în Spania, iar reprezentanții Casei de pensii, din județul de care aparținea, i-au comunicat că „nu are nevoie de banii statului român, atâta timp cât aceasta locuiește în altă țară”” a transmis IICCMER.

„Este tragic ce s-a întâmplat, cu atât mai mult cu cât există alte zeci de mii de victime ale regimului ilegitim și criminal comunist, care nu și-au găsit dreptatea nici acum, la aproape 34 de ani de la Revoluția din 1989. Singura modalitate de consolare oferită celor care și-au apărat demnitatea și onoarea chiar cu prețul vieții, în fața dictaturii, este ca autoritățile să le accepte și să le recunoască statutul de victime. Încă o dată, fac un apel public către toate autoritățile competente să își aloce expertiza și resursele pentru a trata cu responsabilitate problemele victimelor comunismului și ale familiilor acestora. Sutele de mii de victime și vieți pierdute ale abuzurilor și crimelor acestui regim totalitar își așteaptă, încă, recunoașterea și dreptatea. Între timp, familiile acestora își trăiesc în tăcere dramele, iar când se lovesc de indiferența autorităților, recurg la fapte profund tragice, așa cum este și cazul femeii de la Poiana Brașov. Este absolut inadmisibil ca astăzi, în democrație, să se repete în același loc gestul făcut de Liviu Babeș, la data de 2 martie 1989, care a protestat pentru libertatea semenilor săi” - a declarat Prof.univ.dr. Florin Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri